Un bistriţean de 37 de ani este bănuit de poliţişti că ar fi încălcat un ordin de protecţie emis de Judecătoria Bistriţa împotriva sa, conform căruia, odată cu evacuarea din locuinţa în care a convieţuit cu soţia sa, acestuia i s-a interzis orice contact cu femeia, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod. Prin urmare, bărbatul este acum cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

 

Poliţia a fost sesizată, marţi, de către o tânără, în vârstă de 25 de ani, din Viişoara, cu privire la faptul că soţul acesteia, un bistriţean de 37 de ani, împotriva căruia deţine un ordin de protecţie, nu ar fi respectat prevederile legale, căutând-o la domiciliu.

„În fapt, în cursul anului 2015, bărbatul în vârstă de 37 de ani, şi-ar fi agresat fizic soţia, fiindu-i întocmit dosar penal în acest sens, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie.

Ulterior, Judecătoria Bistriţa a emis un ordin de protecţie împotriva bistriţeanului, pentru o perioadă de 6 luni, prin care a dispus evacuarea temporară a bărbatului din locuinţa familiei, obligarea la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de tânăra, de 25 de ani, respectiv interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu aceasta”, se arată într.un comunicat al IPJ BN.

Potrivit sursei citate, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

 

 

Ordinul de protecţie

În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre” măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege. Între aceste măsuri se numără:

  1. evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.
  2. reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei. Fără îndoială, măsura are în vedere cazurile în care cei agresaţi au ales sau au fost obligaţi să părăsească locuinţa pentru a evita continuarea sau repetarea comportamentului agresiv;
  3. limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
  4. obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Întrucât legea nu stabileşte o anumită distanţă, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanţă în ordinul de protecţie;
  5. interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic.
  6. interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
  7. obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
  8. încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin hotărârea prin care se emite ordinul de protecţie, instanţa poate dispune şi cu privire la alte măsuri:

  • ca agresorul să suporte şi contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială;
  • obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie;
  • poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

         Cum poţi ajuta o victimă

  • Exprimă-ţi îngrijorarea faţă de situaţia pe care bănuieşti că o trăieşte dar nu-i da sfaturi şi nu te implica în deciziile personale;
  • Nu o judeca şi nu o forţa să-ţi spună ce se întâmplă în casă. Las-o pe ea să hotărască când şi ce poate să îţi dezvăluie;
  • Ajut-o cu tot ce are nevoie dar nu-ţi condiţiona ajutorul în niciun fel;
  • Ascult-o şi susţine-i hotărârile;
  • Ori de câte ori bănuieşti existenţa unui abuz intrafamilial, încearcă să discuţi separat cu victima, să-i arăţi că te preocupă ce i se întâmplă şi că eşti alături de ea. Asigur-o că eşti gata să-i asculţi problemele şi că ce îţi va spune va fi confidenţial.
  • Sunt şi cazuri în care victima nu doreşte să te implici şi nu doreşte să se afle situaţia ei. Respectă-i decizia şi spune-i doar că eşti gata să ajuţi la nevoie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.