Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Adriana Pană, a fost decorată în luna august cu Crucea Transilvană de însuşi ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Realitatea este undeva la mijloc: ajutorul pe care Doina Pană l-a acordat cultelor din România nu este cunoscut. Culmea este că aceasta s-a întâlnit cu preoţi în timpul campaniei pentru a găsi sprijin în campania electorală. Acest lucru probabil este motivul pentru care a primit această distincţie.

 

 

Înmânarea decoraţiei a avut loc cu ocazia sfinţirii Catedralei Ortodoxe „Sfântul Andrei” din oraşul Beclean, eveniment la care au participat multe feţe alese din politica bistriţeană, dar nu numai. Ce a recomandat-o pe actuala ministră pentru Dialog Social să fie decorată cu astfel de distincţie, este un mister, având în vedere că, de când îşi preumblă paşii prin Capitală nu s-a remarcat în niciun sens pozitiv şi nici nu a prea dialogat aşa cum îi este menirea.

 

Biserica, lăcaşul campaniei electorale

 

Deşi înalţii bisericii nu sunt de acord cu implicarea preoţilor în campania electorală, acest lucru nu s-a întâmplat şi cu Doina Pană. A accesat clericii bistriţeni în cadrul campaniei electorale să o sprijine. Unii au sprijinit-o, alţii doar au vrut să o sprijine, dar ajutorul ar fi fost asigurat în schimbul acestui lucru.

Crucea Transilvana este cea mai importantă distincţie acordată de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi, teoretic, a fost acordată multor români ce au contribuit la sprijinirea Bisericii şi au adus beneficii importante României sau comunităţii din care fac parte.

Pe lista celor cărora li s-a înmânat această înaltă distincţie în ultimii ani, chiar de către ÎPS Andrei Andreicuţ, se numără o serie de personaje controversate.

 

Ardelean printre colegii de Cruce

 

Printre acestea îi amintim pe omul de afaceri Sever Mureşan, care ani de zile a avut mari probleme cu legea din cauza celebrului dosar Dacia-Felix, sau Virgil Ardelean – fostul şef al DGIPI, omul serviciilor secrete. Un altul ar fi şi ex-primarul penal al Clujului, Sorin Apostu, care şi el a fost decorat cu aceeaşi distincţie bisericească de ÎPS Andrei Andreicuţ.

Doina Adriana Pană a fost decorată cu „Crucea Transilvană” în luna august, cu ocazia sfinţirii Catedralei Ortodoxe „Sfântul Andrei” din Beclean. Probabil tot pentru „merite deosebite”, adică vorbele bune puse de domnia sa pe lângă personaje bine poziţionate din Guvern şi ministere, pentru direcţionarea unor sume de bani anumitor biserici, mai ales ortodoxe.

Este cunoscut faptul că, mai ales în campaniile electorale, înfocata pesedistă dă mâna cu toţi credincioşii, dar şi cu „păstorii” acestora, indiferent de cult, în goana după voturi. După astfel de „strângeri de mână” nenumărate, vine însă şi scadenţa când trebuie dat ceva la schimb. Şi, cu toate că Biserica propovăduieşte smerenia şi simplitatea, are nevoie şi de ochiul dracului, adică de bani. Şi cât se poate de mulţi.

Ministra Pană nu prezintă o activitate notabilă în ceea ce priveşte Dialogul Social, chiar din contră, stă mai mult în umbră, fără cuvinte. A tăcut inteligent, spun unii, fiindcă practic nu a rezolvat mare lucru de când e reprezentanta Dialogului Social. Practic, cu marile probleme s-a confruntat premierul Ponta, nu Doina Adriana Pană, care face figuraţie în Executiv.

De când este ministru al Dialogului Social, grevele s-au ţinut lanţ. În februarie angajaţii Oltchim au intrat în greva foamei. Unii au fost transportaţi la spital. Au urmat succesiv greve spontane la compania de stat CFR, la regia de transport local din Braşov şi din Constanţa. Şi minerii din fieful premierului, Gorj, au intrat în grevă la complexul energetic din Rovinari. Angajaţii rafinăriei Arpechim, afectaţi şi ei de dezastrul de la Oltchim, au blocat un drum naţional. Şi minerii din Oltenia s-au răsculat şi venit la Bucureşti, unde au pichetat Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. Tăierea salariilor şi iminentele disponibilizări de la Poşta Română au generat şi aici o grevă. Cu tăieri de salarii s-au confruntat şi angajaţii Companiei Naţionale de Drumuri, în timp ce lefurile directorilor lor creşteau, fapt care i-a scos în stradă să-şi strige oful către guvernanţi.

În Guvern a ajuns după ce şi-a câştigat un mandat de deputat în Colegiul 1 Bistriţa, unde a avut adversari nişte momâi. În plus, Doina Adriana Pană a fost şi mai este puternic sprijinită de Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care de altfel a şi pus umărul pentru a o propulsa într-o funcţie ministeriabilă. A avut şi norocul unor contacte la Centru, fiindcă nu trebuie uitat că Doina Adriana Pană a fost, e drept, o perioadă foarte scurtă (2008 – 2009), secretar de stat în Ministerul Educaţiei, una din prelungirile Ecaterinei Andronescu.

Doina Pana, în ciuda insistenţelor reporterilor Gazetei de Bistriţa, nu a dorit să ofere un punct de vedere. Am discutat doar cu “secretarul” doamnei ministru, care a zis că aceasta ne va contacta înapoi. Nu a reuşit în schimb să facă acest lucru.

 

Doru Costin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.