Procurorii Anticorupţie dau lovituri chiar în rândul colegilor. Doi procurori au fost trimişi, luni, în judecată de DNA. Unul dintre aceştia a fost prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, iar celălalt, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv pe VĂDUVAN IULIAN COSTIN, la data faptelor prim – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta.
În cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul Văduvan Iulian Costin a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.
În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.
Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului Văduvan Iulian Costin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

De asemenea, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, NEDELCUȚĂ TRAIAN EDUARD, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită şi trafic de influență.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2014, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin intermediul grefierei Costache Mioara Damiana, a acceptat de la rudele unei persoane inculpate într-un dosar pe care-l instrumenta (denunțători în cauză) promisiunea oferirii sumei de 10.000 euro.

Pentru acești bani, magistratul ar fi fost de acord să obțină o situație juridică favorabilă rudei denunțătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de tentativă de omor într-o infracțiune cu limite de pedeapsă mai mici – loviri sau alte violențe sau vătămare corporală.

În același context și prin același intermediar, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard a primit efectiv, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obține de la medicul legist un certificat medico – legal, din conținutul căruia să reiasă că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viața victimei.

Deoarece magistratul nu a reușit să-și traficheze influența pe lângă medicul legist, în scopul arătat mai sus, prin intermediul inculpatei Costache Mioara Damiana, acesta a restituit denunțătorilor suma de 2.000 euro.

 

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpata Costache Mioara Damiana un acord de recunoaștere a vinovăției, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare şi dare de mită şi  complicitate la trafic şi cumpărare de influenţă.

 

În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

1 COMENTARIU

  1. Probabil la 9000 de litri de carburant avea si camioanele personale. Ma indoiesc ca unul sau doua autoturisme consumau asa. Dar probabil asta este alta poveste…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.