Dobrin Moldovan şi Felicia Legradi sunt doi dintre angajaţii Leoni Bistriţa care susţin că au fost obligaţi să demisioneze după ce, săptămâna trecută, au îndrăznit să protesteze în curtea fabricii, alături de alte câteva sute de angajaţi ai firmei, din cauza nemulţumirilor de ordin salarial. Se pare că, Moldovan şi Legradi nu sunt singurele persoane în această situaţie, potrivit surselor Gazeta de Bistriţa aceeaşi metodă fiind aplicată altor aproximativ 50 de angajaţi.

 

Potrivit lui Dobrin Moldovan, represaliile au început exact la 10 zile după declanşarea grevei, deşi, conducerea a promis că nimeni nu va suferi de pe urma acestui conflict de muncă.

Dobrin Moldovan spune că a fost chemat vineri, în jurul prânzului, în biroul conducerii, unde, unul dintre managerii companiei, i-a adus la cunoștință că trebuie să își dea demisia. Omul susţine că a fost supus presiunilor şi astfel a semnat, imediat după aceea fiind condus de către gardieni în afara perimetrului fabricii, Moldovan nemaifiind lăsat să îşi termine programul de lucru.

 

Modul în care oamenii au „plecat” din Leoni a ajuns la urechile prefectului Ovidiu Frenţ, care este şi preşedintele Comisiei de Dialog Social, astfel că a acceptat o întrevedere cu Dobrin Moldovan şi Felicia Legradi. La întâlnire, Instituţia Prefectului a solicitat şi prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud (ITM BN).

Muncitorii de la Leoni constrânşi să demisioneze s-au întâlnit cu prefectul şi reprezentanţii ITM! Care este soluţia

„Ieri am aflat de probleme post-grevă de la Leoni şi am invitat pe unul dintre muncitorii de la Leoni, care au participat la discuţiile cu managamentul fabricii, pe domnul Dobrin Moldovan. El, pentru că locuieşte în Beclean nu a putut să vină ieri, a venit azi împreună cu o doamnă, Legradi Felicia, care se află în aceeaşi situaţie, şi care mi-au relatat că după protestele de la fabricile Leoni Bistriţa ar fi fost chemaţi de managementul fabricii şi că ar fi semnat nişte documente despre care nu au cunoştinţă ce conţin, aflând ulterior că e un fel de demisie prin care probabil se voia un fel de încetare voluntară a contractului de muncă, urmată de acordul conducerii, deci prin acordul părţilor. Ei spun că nu ştiu exact ce au semnat, doar că li s-a spus că nu mai sunt angajaţi ai Leoni şi că vor primi în aceste zile toate drepturile cuvenite la zi.

Leoni e o companie privată. (…) Din punct de vedere oficial, la Leoni nu avem un conflict, iar lucrurile s-au clarificat în privința drepturilor și obligațiilor ambelor părți şi s-a ajuns la un acord şi din punct de vedere al drepturilor salariale

În acest caz, despre care am aflat ieri, am invitat-o pe doamna Gina Emrich de la ITM, specializată în contracte colective de muncă, la discuțiile cu cei doi foști angajați ai Leoni, urmând, dacă această instituție a statului va fi sesizată, să verifice dacă s-au îndeplinit condițiile legale. În cazul în care nu se va ajunge la nicio concluzie și nu se va putea armoniza poziția foștilor angajați cu conducerea, ei pot să deschidă o acțiune la Tribunalul Bistrița-Năsăud, acţiune care nu este taxată, iar timbrul judiciar costă doar câţiva lei „, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ, după întâlnirea cu cei doi foşti angajaţi ai Leoni.

 

Întrucât cei doi foşti angajaţi ai Leoni nu au primit un exemplar al aşa numitei demisii semnat de conducerea companiei bistriţene, acest lucru le permite acestora să acţioneze în instanţă.

Demisia este un act unilateral de voinţă, (…) este voinţa exclusivă a salariatului. Nu trebuie motivată, de cele mai multe ori. Se poate cere o perioadă de preaviz, este dreptul de care poate uza angajatorul, dar acest lucru trebuie stabilit de comun acord de la început, de când părţile au încheiat un contract individual de muncă sau pe parcursul acestuia, printr-un act adiţional. (…) Demisia fiind voinţa exclusivă a angajatului, nu poate fi făcută sub presiune, nu poate fi blocată nici măcar de acel preaviz de 20 de zile (…).

În speţă, ce s-a întâmplat la Leoni se va soluţiona cu siguranţă în instanţă, pentru că ea este singura competentă  să intervină în litigiul individual de muncă. ITM intervine doar la conflictele colective, dacă ne sunt sesizate. În această situație, nu ne-am aflat într-un astfel de conflict colectiv. Societatea Leoni avea înregistrat, la momentul în care au existat discuţiile în masă, un contract colectiv de muncă legal și valabil în momentul în care au avut loc acele evenimente și conform Legii Dialogului Social, pe perioada contractului colectiv de muncă în vigoare, nu se pot declanșa greve. Orice formă care ar îmbrățișa aspect de grevă este declarată ilegală„, a declarat reprezentantul ITM BN, Gina Emrich.

 

Când prefectul Ovidiu Frenţ a aflat de la reprezentanţii mass-media că în situaţia lui Dobrin Moldovan şi al Feliciei Legradi ar putea fi încă alte câteva zeci de persoane, acesta a precizat că va încerca să afle exact care este situaţia şi va solicita o întâlnire cu conducerea companiei Leoni.

Am să aflu dacă este vorba despre o fenomen de masă post-protest și am să solicit o discuție cu conducerea. Mi se pare deja un număr important și am să solicit conducerii Leoni să avem o întrevedere pentru a vedea ce s-a întâmplat. De la 5 oameni în sus mi se pare semnificativ și atunci o să sun să ne întâlnim zilele acestea să vedem ce s-a întâmplat, a spus Ovidiu Frenţ.

 

 

5 COMENTARII

  1. Angajatii „Leoni” care au participat sau nu la grevă,au primit şi primesc în continuare mustrări scrise şi avertismente prin care sunt înştiinţaţi ca pot fi concediaţi sau le pot fi aplicate sancțiuni în urma participării la protest!Mediatizati la maximum reactiile conducerii acestei companii,sa se faca dreptate!!!Muncitorii Leoni nu sunt sclavi!!Nu este normal ce se intampla,haideti sa nu inchidem ochii ai de aceasta data.

  2. Pai bine fratilor, nu stiti ce ati semnat, dar sa aruncati cu diverse lucruri in managerul companiei si sa injurati ca la usa cortului stiti. Asta numiti voi protest? Pai atunci mergeti la sapa ca acolo nu trebuie sa semnati nimic, daca nu stiti sa va comportati!

    • Anonim, înseamnă agent acoperit? Anonim=fugă de răspundere, lașitate, trădător, neromân, pupincurist, ciocoflender….!

  3. reprezentantul ITM BN, Gina Emrich. De ce dracu, sunt numiti în asemenea funcții doar alogeni, cu nume neromânești? Trebuie destituită din funcție și reprezentanta ITM BN! Toate pistruiatele , urmașe ale lui Himmler, Goebels și Ribentrop sunt promovate?Elementul românesc în județul BN, este dominant majoritar. Deci, toate funcțiile de conducere trebuie ocupate, doar, de români. Gina Emrich, potrivit algoritmului național putea fi, eventual, portăriță la, Leoni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.