Deputatul Adriana-Doina Pană de la PSD și senatorul Dorin-Mircea Dobra de la PNL sunt cei doi parlamentari din Bistrița Năsăud ce se află pe lista de inițiatori ai unui proiect de lege care ar scuti românii de obligațiile asumate prin credite în cazul în care s-ar afla în imposibilitate de plată. Legea L450/02.09.2015 are 140 de parlamentari trecuți la inițiatori ai proiectului de lege și a trecut deja de Senat pe sfârșitul lunii octombrie. Atât Doina Pană cât și Dorin Dobra au credite la instituțiile bancare, iar în cazul în care legea intră în vigoare și cei doi ar ajunge în imposibilitate de plată a împrumuturilor făcute, ar beneficia implicit de scutirea de achitare a sumelor.

 

Pană- datoare până în 2022

Aleasa celor de la PSD Bistrița Năsăud, Doina Pană, ce a intrat în Parlament în 2012 după ce a câştigat un mandat de deputat, are un împrumut făcut din 2007 de peste 32.000 de euro. Potrivit declarației sale de avere, împrumutul luat de la Alpha Bank va fi scadent după șase ani de la încheierea acestui mandat, adică în 2022.

La veniturile anuale încasate în anul precedent, Doina Pană a primit 6.622 de lei din închirierea unui apartament în Cluj-Napoca, 15.744 de lei pentru deținerea funcției de ministru delegat pentru Dialog Social, 53.934 de lei pentru funcția de ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură și doar 2.209 lei pentru funcția de deputat (deoarece a revenit în funcţia de deputat în ultima jumătate a lunii decembrie 2014). Rămasă pe funcția de deputat și în anul 2015, aceasta are venituri lunare de aproximativ 4000 de lei fără îndemnizații suplimentare de la Guvern.

 

Legea ce ajută nevoiașii

Contactată pentru a explica motivele care au determinat-o pe Doina Pană să se numere printre cei 140 de inițiatori, aceasta a motivat că o astfel de lege protejează cea mai joasă clasă economică.

„Ideea este că o astfel de lege se află în statele moderne. Dacă iei un credit să cumperi un apartament și ajungi să nu îl mai plătești, banca îți ia casa și achiți suplimentar banii ce sunt stabiliți la o reevaluare a imobilului datorită faptului că ar scădea valoarea locuinței.

Practic după implementarea legii, un cetățean aflat în imposibilitate de plată a ratelor va renunța la locuință, fără a mai plăti sume extra prin reevaluare. Această lege servește ca o protecție pentru oamenii ce sunt în pericol să rămână pe străzi și îngropați în datorii. Sigurul dezavantaj e că banca va fi nevoită să își asume mai multe riscuri ” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Doina Pană.

 

Dorin Dobra: Comisia pentru relaţia cu UNESCO susţine preluarea cetăţilor dacice în administrarea autorităţilor judeţene sau locale

Devenit senator a apelat de două ori la credite

Un alt parlamentar bistrițean ce are credite la bancă și se află printre inițiatorii proiectului, este senatorul liberal Dorin Dobra. Acesta are două credite la BRD, ambele luate după ce a ajuns în Parlamentul României. Suma celor două credite se ridică la 129.000 de lei, adică aproape 30.000 de euro. În 2012, Dobra a făcut un împrumut de la BRD pe 30 de ani în valoare de 164.000 de lei, iar un an mai târziu, i s-a aprobat de la aceeași bancă un alt împrumut pe patru ani, în valoare de 65.000 de lei. Îndemnizația anuală a acestuia pentru funcția de senator pe anul precedent a fost de 59.628 de lei(4.961 de lei/lună), iar pentru funcția deținută la UBB Cluj-Napoca a mai primit, în 2014, 19.672 de lei(1.639 de lei/lună). În caz că iniţiativa legislativă printre ai cărei semnatari se numără atât Doina Pană, cât şi Dorin Dobra va deveni lege, aceștia vor putea beneficia şi ei de scutire de plată a creditelor dacă dovedesc că nu au venituri pentru a duce la bun sfârșit creditele.

 

Propunerea legislativă a trecut de senat

La mijlocul acestei luni, Senatul României a adoptat, propunerea legislativă privind darea în plată aunor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această propunere legislativă are ca obiect de reglementare crearea procedurii legalepotrivit căreia, debitorul aflat în imposibilitatea de a achita împrumutul acordat înbaza unui contract de credit, să poată transmite către creditor dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în vederea stingerii integralea obligaţiilor asumate.

”Înregistrată la Senat sub numărul L450/02.09.2015, propunerea legislativă vaajunge acum în Camera Deputaţilor, aceasta din urmă având calitate de Camerădecizională”, explică senatorul Marius Sorin Ovidiu Bota.

Propunerea legislativă, inițiată de 141 de parlamentari din întreg spectrul politic, creează procedurile legale prin care debitorul, aflat în imposibilitate de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit, să poată transmită către creditor dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în vederea stingerii integrale a obligațiilor asumate. Actul normativ adoptat de Senat, prevede că debitorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind și condițiile de admisibilitate a cererii conform Agerpres.

Toate costurile notariale, ale executorului judecătoresc și ale avocatului vor fi suportate de către debitor. Propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite adoptată de Senat cu 105 voturi „pentru” și două abțineri, în calitate de prim for legislativ sesizat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.