În timp ce sunt străzi încă neasfaltate în Bistriţa, iar reţeaua de apă şi canalizare nu este completă, primarul Ovidiu Creţu vrea să toace bani de la buget pe documentaţii pe care să le ţină la sertar, dar şi pe proiecte care nu aduc niciun beneficiu municipiului.

Acestea nu sunt sigurele cheltuieli aiurea pe care intenţionează să le facă anul acesta municipalitatea bistriţeană condusă de primarul Creţu. Pe listă se află în continuare pista de schi din Wonderland, realizarea unei linii de tramvai, fântâni arteziene sau echipamente de fitness.

Continuăm să prezentăm lista proiectelor pe care primarul Ovidiu Teodor Creţu vrea să le întocmească anul acesta, fără noimă şi fără a indica vreo sursă de finanţare pentru investiţiile respective. Astfel că, până una alta, edilul Bistriţei toacă bani de la buget pentru proiecte megalomanice care nu aduc beneficii bistriţenilor plătitori de taxe şi impozite.

 

De parcări vorbeşte din mandatul trecut

Aşa cum am precizat în numărul trecut al publicaţiei noastre, o promisiune mai veche a primarului Ovidiu Creţu şi nedusă la îndeplinire este realizarea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu, proiect care se doreşte a fi finanţat din fonduri europene. Anul acesta sunt prevăzuţi 90.000 lei numai pentru studii de specialitate +SF+ avize/acorduri.

Aceasta nu este singurul proiect cu privire la parcări pe care edilul Bistriţei vrea să cheltuiască bani anul acesta. Astfel în zona străzii Bistricioarei, Ovidiu Creţu intenţionează să creeze o parcare supraterană etajată, drept urmare a prevăzut ca din bugetul local să fie cheltuiţi 70.000 doar pentru studii. Obiectivul pe care l-a ochit primarul Creţu în zona respectivă pentru a-l transforma în parcare supraterană etajată, cu nu mai puţin de 500 de locuri de parcare, este un punct termic dezafectat şi care multă vreme a servit drept adăpost oamenilor străzii. Anul trecut, municipalitatea l-a câştigat în instanţă după ce câţiva ani de zile s-a luptat cu lichidatorul fostului Proditerm pentru proprietatea mai multor puncte termice din municipiu. La câţiva metri mai sus, pe strada Petre Ispirescu, Ovidiu Creţu a gândit amenajarea a încă unei parcări supraterane.

Dacă parcarea din Mihai Eminescu şi cea de pe Bistricioarei Ovidiu Creţu spune că vor fi realizate din fonduri europene, care la drept vorbind nu se ştie când vor fi accesate, parcarea de pe Ispirescu se pare că va fi realizată din fonduri proprii, adică de la bugetul local. Costul total al investiţiilor este estimat la circa 1,2 milioane lei.

O altă serie de studii în care apare menţionată o parcare supraterană, şi de care s-a mai făcut vorbire în anii trecuţi, se referă la amenajarea circulaţiei în zona Decebal, Cuza Vodă Ioan Slavici. Costurile documentaţiilor se ridică la nu mai puţin de 69.354 lei.

Partea proastă este că deşi municipiul este gâtuit de numărul mare de maşini parcate aiurea, Primăria Bistriţa nu a dat deocamdată un termen de finalizare al celor trei parcări sub şi supraterane, de care este nevoie mare, primarul Ovidiu Creţu lansând de-a lungul anilor doar promisiuni fără acoperire.

 

Pista de biciclete reloaded

Amenajarea pistei de biciclişti nu a fost nici ea uitată şi în acest sens a prevăzut întocmirea unui studiu de fezabilitate contra 70.000 lei. Asta după ce în urmă cu nici doi ani, Ovidiu Creţu a mai tocat de la bugetul local nu mai puţin de 11.600 de euro, adică circa 50.000 lei la acea vreme, pentru un aşa numit studiu de soluţii. Respectiva documentaţie a fost întocmită de o societate germană din Herzogenrath, oraşul înfrăţit cu Bistriţa – VSU GmbH Beratende Ingenieure für Verkehr. În respectivul studiu de soluţii, municipiul Bistriţa este comparat cu oraşul german Bonn, care are o populaţie de aproape cinci ori mai numeroasă.

„Oraşul Bistriţa, scrie în studiul respectiv, intenţionează să construiască o reţea de piste pentru ciclism. Acest lucru ar trebui să apară în viitor ca o modalitate de reducere a traficului şi a protecţiei mediului”, scrie în studiul plătit cu bani grei de municipalitate, în care ideea de bază este ca în 10 ani de la demararea propriu-zisă a proiectului să fie realizaţi nu mai puţin de 112 km de piste de biciclete. Investiţia s-ar ridica la aproximativ 28,5 milioane lei, sumă în care este inclus şi un indice de inflaţie de 6%. Dacă s-ar pune în aplicare proiectul, timp de 10 ani, Primăria Bistriţa ar trebui să plătească anual circa 2,5 milioane lei.

 

Vrea să vadă oraşul de sus… măcar în hârtii

Anul acesta Primăria Bistriţa vrea să investească 14.516 lei pentru întocmirea documentaţiei cu privire la amenajarea unui punct Belvedere asupra oraşului în fostul turn al fostului Proditerm. Ideea de fapt a pornit de la omul de afaceri Lucian Ungur care prin 2008 a depus o solicitare la primărie pentru concesionarea turnului în vederea realizării acolo a unui restaurant rotitor şi o central electrică, pentru care ar fi intenţionat să investească circa trei milioane de euro. Cum afacerile lui Ungur au luat-o la vale, nu s-a mai concretizat nimic, însă ideea nu a fost uitată de primarul Creţu, astfel că încă de anul trecut făcea vorbire de realizarea unui punct Belvedere asupra oraşului. Drept urmare şi în 2013 a cuprins la buget suma de 20.000 de lei pentru întocmirea de documentaţii.

 

Bani tocaţi pe fântâni arteziene

Bani aiurea sunt şi vor mai fi cheltuiţi de primăria condusă de Ovidiu Creţu pentru realizarea de fântâni arteziene. Anul acesta sunt programate a fi date în folosinţă două astfel de fântâni pentru care municipalitatea a încheiat contracte deja în valoare de 500.000 de lei, la care se adaugă alte aproape 400.000 de lei pentru mobilier urban, sculpturi, iluminat şi reconfigurări de alei.

Cea mai costisitoare fântână arteziană este cea din sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gheorghe Pop de Băseşti, pentru care municipalitatea toacă nu mai puţin de 268.000 de lei. Lucrările au început încă de anul trecut însă de aproape o jumătate de an acestea stagnează. Investiţia nu se rezumă la cei 268.000 de lei, întrucât primăria va mai cheltui încă pe atâta pentru achiziţia de mobilier urban, spaţii verzi, dar şi o statuie de mari dimensiuni.

Cea de a doua fântână va fi amenajată în cartierul Ştefan cel Mare, pentru care este alocată suma de 280.000 de lei, la care se adaugă încă o sută de mii pentru mobilierul urban şi amenajările aferente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.