Viceliderul grupului PNL din Senatul României Dorin-Mircea Dobra, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a participat la o masă rotundă având ca temă efectele posibile ale Propunerii de Directivă a Parlamentului European și Consiliului de apropriere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și diferite ONG-uri.
Documentul european supus dezbaterii, care urmează să fie implementat în cel puţin 6 ani, îşi propune îmbunătăţirea funcţionării Pieţei Interne, servind atât nevoilor consumatorilor cât şi industriei, deoarece crează premisele implementării unui cadru comun la nivelul UE pentru accesibilitatea cetăţenilor europeni la anumite produse şi servicii cheie.

Concluziile dezbaterii mesei rotunde din perspectiva tuturor actorilor implicați au fost:
-IMM-uri și microîntreprinderile crează cele mai multe locuri de muncă din Uniune deşi se confruntă foarte des cu piedici și obstacole în calea dezvoltării produselor sau a serviciilor lor, în special în context transfrontalier. Prin urmare, este necesar să se faciliteze activitatea IMM-urilor și a microîntreprinderilor prin armonizarea dispozițiilor naționale privind accesibilitatea, menținând, în același timp, garanțiile necesare.
– Introducerea cerinţelor de accesibilitate astfel încât să nu fie afectată substanţial activitatea operatoriilor economici ai statelor membre;
– Facilitarea accesului liber la informaţii, preponderent la know-how-ul statelor europene cu experienţă în aplicarea prevederilor actualei directive;
– Prioritizarea clară a domeniilor de aplicare a directivei, în funcţie de beneficiile economice şi sociale;
– Efectuarea analizelor economice de impact înaintea aplicării deciziei de implementare pentru o cât mai corectă evaluare.
– Solicitarea către Guvern de a genera o poziţie coerentă şi unitară în toate instituţiile guvernamentale implicate în negocierea acestei Directive cu Comisia Europeană astfel încât observaţiile rezultate atât din raportul Comisiei pentru Afaceri Europene cât şi concluziile meselor rotunde pe această temă să fie însuşite de reprezentanţii CE.

“Membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au evidențiat necesitatea elaborării unor linii directoare din partea Comisiei Europene care să ajute statele membre în transpunerea şi implementarea corectă a Directivei”, a declarat senatorul Dorin-Mircea Dobra.

IMG_0707

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.