DIICOT face dezvaluiri in dosarul oualor Kinder

495

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare au clasat dosarul familiei din oraşul Carei care şi-ar fi pus copiii să asambleze ouă cu jucărie, după ce anchetatorii au stabilit că minorii nu au fost exploataţi de către părinţi.

„Prin ordonanţa din data de 7.04.2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică, psihică şi integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin muncă de către părinţii acestora. Din analiza stării de fapt şi a probelor administrate în cauză, rezultă că nu s-a exercitat de către părinţii minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică şi psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare”, se arată într-un comunicat al DIICOT transmis joi.

Procurorii susţin că părinţii se implică în mod responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simţindu-se în siguranţă alături de ei. „Se poate astfel observa caracterul tendenţios al cotidianului britanic ‘The Sun’, acesta urmărind să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale”, mai spun procurorii.

În consecinţă, DIICOT anunţă că în acest dosar „este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art.16 alin.(1) lit.a, respectiv fapta nu există”. În luna noiembrie 2016, procurorii DIICOT au demarat o anchetă în legătură cu aspectele semnalate în ziarul britanic „The Sun” despre situaţia unei familii din oraşul Carei, care şi-ar fi pus copiii la muncă şi câte 13 ore pe zi la asamblarea unor ouă cu jucărie. În reportajul respectiv apărea o familie de români formată din mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani şi fiica de 6 ani, care asamblau ouă de jucărie. Jurnaliştii britanici vorbeau în reportaj de „sclavii minori” din România plătiţi cu 20 de lei pentru 1.000 de ouă cu surprize. Jucăriile erau trimise la o fabrică din Carei, după care ajungeau în Ungaria, unde erau învelite în ciocolată.

„Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, declara tatăl copiilor pentru „The Sun”.

1 COMENTARIU

  1. No ce mai „expoatare” mai e si asta. Este si normal, ca in familie, copiii sa fie inca de mici invatzati cu munca si cu disciplina , nu cu minciuna, hotia si puturosenia. Alta este cand cineva pune la munci grele si abuzive un copil, care este cu totul altceva. Daca copilul, mai face cate ceva alaturi de parintii sai care-i supravegheaza in mod direct , ce „exploatare ” e si aia ?Oameni-si castiga existenta cum pot… si nu vad absolut nici un „abuz ” din partea parintilor … Te pomenesti ca este „un real pericol, sa explodeze un astfel de ou”… Haideti si fiti seriosi !!! Din contra, eu cred ca inca le place copiilor aceasta activitate care este pentru ei ca „O joaca” de altfel …
    Ce… aveti impresia ca la tara, stau toata ziua pu.tu.rosi si dorm pana fac uldori… ? Toata lumea are grija de animalele din gospodarie, merg la prasit, merg la cosit si facut fan… si la absolut toate treburile gospodaresti, nu stau uldurosi si dorm pana le crapa scafarlia ca ni.mu.rugii de la oras, care majoritatea sunt niste go.lani… si nu stiu sa faca si nu sunt buni de absolut nimic . ..

LĂSAȚI UN MESAJ