DIICOT BN, azi: Raul Radmacher rămâne, iar procurorul Dos Santos Rodrigues se acomodează

975

Şeful DIICOT Bistriţa-Năsăud Raul Radmachera cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi permită ca după încetarea mandatului în executivul instituţiei să îşi continue activitatea ca simplu procuror. Cu toate acestea procurorul nu exclude să concureze pentru funcţia pe care în luna noiembrie va trebui să o părăsească. Însă asta nu e tot. Procurorul General a trimis-o pe Dos Santos Rodrigues Cristina la DIICOT BN pentru a-i ajuta pe colegii ei la anchetele penale. Cine este aceasta şi ce se va întâmpla cu Radmacher, citiţi în rândurile următoare.

 

Ca procuror, la şefia unui Serviciu Teritorial aparţinând parchetelor din România ai dreptul la două mandate. Însă, dobândirea acestora este departe de a fi facilă. Raul Radmacher a preluat frâiele DIICOT Bistriţa-Năsăud în urmă cu trei ani. Cu rechizitorii impecabile sau cu greşeli grave în cererea luării anumitor măsuri preventive la adresa unor suspecţi, Radmacher şi-a anunţat de curând intenţia de a rămâne în cadrul instituţiei.

Potrivit legii, cu şase luni înaintea expirării mandatului, procurorul şef al unui parchet are obligaţia de a anunţa printr-o cerere ce ulterior ajunge pe masa celor din CSM unde doreşte să îşi continue activitatea. Cu toată că după ce s-a făcut de ruşine în dosarul Clanului Varga acuzaţi de trafic de persoane, se zvonea că Raul Radmacher ar vrea să se mute de la DIICOT BN, acesta a anunţat în scris contrarul.

Pe ordinea de zi a plenului Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, la punctul ”continuare activitate” apare „Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. *****/2017 privind cererea formulată de domnul RADMACHER RAUL, procuror şef al Biroului teritorial Bistriţa Năsăud din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, referitoare la continuarea activităţii la Biroul teritorial Bistriţa Năsăud din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism după încetarea mandatului în funcţia de conducere deţinută”.

CSM: Dacă Parlamentul nu aprobă ordonanţa de abrogare, OUG nr.13/2017 își va produce efectele în integralitate

CSM i-a încuviinţat în unanimitate cererea, astfel : „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii în cadrul Biroului teritorial Bistriţa Năsăud din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului procuror RADMACHER RAUL, după încetarea mandatului în funcţia de procuror şef al Biroului teritorial Bistriţa Năsăud din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, începând cu data de 13.11.2017”.

Însă nu rămâne şef. După expirarea mandatului acesta, Parchetul General va face demersuri în vederea organizării unui concurs pentru dobândirea funcţie ce va rămâne vacantă. Între timp, procurorul general poate mandata provizoriu un procuror distinct sau chiar pe Radmacher pentru a prelua atribuţiile până la încheierea procedurilor de definitivare pe post.

 

Transferată de la Sălaj

După cum spuneam mai sus, cei de la Structura Centrală au constat că la nivel judeţean volumul de dosare depăşeşte cu mult capacitatea umană din DIICOT BN. Astfel, la începutul acestei veri s-a dispus delegarea pe o perioadă determinată a doamnei procuror Dos Santos Rodrigues Cristina Ancuţa.

Surse apropiate acesteia susţin că femeia a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, însă recent ar fi obţinut un rezultat inferior la concursul de definitivare pentru un al doilea mandat, fiind întrecută de un coleg de-al ei de acolo. Ulterior a cerut CSM-ului să îi aprobe continuarea activităţii la Sălaj, de unde venise iniţial, lucru care s-a şi întâmplat undeva în luna iunie a acestui an.

Însă Dos Santos Rodrigues Cristina n-a apucat să se reinstaleze acasă bine că deja că a fost detaşată la DIICOT BN până la începutul anului 2018.

Însă, în trecut doamna procuror Dos Santos Rodrigues Cristina şi-a făcut renume printr-o clasare îndrăzneaţă şi alte două dosare trimise în judecată şi soldate cu achitare, toate pe numele aceleiaşi persoane. Renumitul avocat de la Cluj, totodată fost decan al Baroului BOTA, Ioan Buha a fost cercetat de către Cristina Ancuţa Mărăcinean(devenită Dos Santos Rodrigues după căsătorie) pentru modul în care îşi desfăşura activitatea. Acuzaţiile erau de exercitare profesie fără drept, fals şi înşelăciune. Însă Dos Santos Rodrigues Cristina a decis că Buha e nevinovat.

Cu remuşcări sau nu, Dos Santos Rodrigues Cristina s-a răzgândit ulterior şi a decis să îi finalizeze lui Buha alte două dosare prin care l-a trimis în judecată pentru exact acelaşi tip de acuzaţii la care iniţial ea a dispus neînceperea urmăririi penale.

După procuroare a rămas să spele mizeria doar judecătorul de curte. În ambele dosare instrumentate de aceasta împotriva avocatului Buha s-au dat decizii definitive de achitare.

Apoi aceasta şi-a urmat cariera la Turda unde contra-semna rechizitoriile colegilor ei de pe funcţia de prim-procuror. Iar de acolo a făcut acest salt provizoriu la DIICOT Bistriţa-Năsăud.

 

Radmacher rezervat din cale afară

Întrebat despre dorinţa de a mai candida pentru încă un mandat la şefia DIICOT de la noi şi totodată despre noua lui colegă, Raul Radmacher, aşa cum ne-a obişnuit, s-a arătat foarte rezervat în a face precizări.

„Despre cererea mea aprobată de CSM pot să vă spun doar că face parte dintr-o procedură normală. Înainte cu şase luni ca mandatul meu să expire eu trebuie să mă exprim cu privire la ce parchet doresc să îmi continui activitatea. Faptul că am optat pentru continuarea la DIICOT BN nu mă va face din nou şef la instituţie, ci voi rămâne doar pe funcţia de procuror. Locul vacant va fi scos la concurs. Nu vreau să comentez despre o viitoare decizie de a mai participa la un astfel de examen. Nu am decis nici că o voi face, nici că voi sta deoparte”, a declarat, încă şeful DIICOT BN, Raul Radmacher.

Iar despre Dos Santos Rodrigues, Radmacher confirmă că aceasta îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei şi susţine că nu este în măsură să vorbească mai multe detalii.

La fel ca şi Radmacher,  procuroarea delegată de la Sălaj are deja experienţă în executivul unui Parchet. Dacă procedurile pentru organizarea concursului de ocupare al şefiei DIICOT BN se vor demara doar în 2018 există posibilitatea ca funcţia să fie vânată, cu toate că e una dintre cele mai solicitate din procuratura bistriţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ