Cu peste 3,4 milioane de cetățeni stabiliți în afara țării, România se află printre primele 20 de state care furnizează migranți, se arată într-un studiu al ONU cu privire la migrația în 2015, citat de site-ul online cursdeguvernare.ro. La nivel european, țara noastră se situează pe locul al patrulea, după Marea Britanie, cu 4,9 milioane de emigranți, Polonia, 4,4 milioane și Germania, 4 milioane de persoane care trăiesc în altă țară.

 

În ultimii 15 ani, România a înregistrat cea mai accentuată creștere a numărului de emigranți, dintr-un stat care nu s-a confruntat cu situații de conflict armat, cu o creștere anuală de 7,3%. Pe primul loc se află Siria, cu o creștere anuală medie de 13,1% a numărului de cetățeni care au plecat din țară, comunitatea siriană de peste hotare luând proporții abia după 2011, odată cu izbucnirea războiului.

Raportat la populația totală a țărilor, „topul” se schimbă însă. Dacă 4,4 milioane de cetățeni polonezi, spre exemplu, reprezintă 11% din totalul populației de 38,5 milioane de oameni, în cazul României, 3,4 milioane de emigranți raportați la populația țării reprezintă peste 17% de români care au ales calea diasporei. Pentru comparație, la nivel mondial, în 2015, doar 3,3% din populația Terrei trăia în altă țară decât cea în care s-a născut, respectiv 2,8% în anul 2000.

Numărul total de emigranți a ajuns în 2015 la 244 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă o creștere cu 71 de milioane, respectiv 41%, față de anul 2000. Aproape două treimi din total, adică 76 de milioane de emigranți, trăiesc în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.