Deputatii vor beneficii pentru detinuti

54

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, preliminar proiectul de lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, deputatul UDMR Marton Arpad propunând creşterea de la trei la nouă a numărului de zile care se reduc din totalul pedepsei pentru 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare.

Marton Arpad a susţinut ca deţinuţilor care petrec 30 de zile în condiţii improprii să li se scadă nouă zile din pedeapsa totală, faţă de trei zile cât a prevăzut Guvernul, susţinând că reducerea propusă de Executiv nu va duce la degrevarea penitenciarelor.

Deputatul USR Ion Stelian Cristian a afirmat că această propunere a reprezentantului UDMR ar putea fi „o graţiere mascată”.

Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a anunţat că va susţine amendamentul propus de UDMR. „Şi eu achiesez la amendamentul domnului deputat Marton Arpad, acel beneficiu de nouă zile, nu aş vrea să mergem pe ideea că este o graţiere mascată”, a spus Cătăniciu.

„Nu s-a luat nicio decizie. Astăzi, a fost o dezbatere preliminară de luare la cunoştinţă de către deputaţi, urmând ca votul să se dea în cunoştinţă de cauză după alte discuţii care vor avea loc în următoarea şedinţă. (…) A fost o informare, am pipăit puţin fondul şi fiecare şi-a expus un punct de vedere, evident care poate fi şi reconsiderat”, a declarat, după şedinţă, preşedintele comisiei Eugen Nicolicea.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat de Senat, textul prevăzând reducerea a trei zile pentru o perioadă de 30 de zile petrecută în condiţii de supraaglomerare – „spaţiu necorespunzător”.

LĂSAȚI UN MESAJ