Baronul PNL de Iaşi nu poate deveni membru al Guvernului întrucât este trimis în judecată. Ziarul „Adevărul" vă prezintă care sunt acuzaţiile din dosar şi ce alte fapte a mai comis cel pe care Crin Antonescu vrea să-l promoveze în viitorul Cabinet.

„Domnule ministru" – aşa i s-a adresat Crin Antonescu deputatului Relu Fenechiu vinerea trecută, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţul Iaşi. Întrebat ce a vrut să spună, liderul PNL a declarat că Fenechiu va face parte „sută la sută" din viitorul guvern.

„Eu am vorbit foarte serios şi sigur, cu precizarea că nu sunt singurul care decide în această chestiune. Eu, ca preşedinte al PNL, am determinarea de a propune în forurile partidului, partenerilor noştri, primului ministru", a precizat Antonescu.

Propunerea este cu atât mai surprinzătoare, nu doar pentru reprezentanţii USL, ci şi pentru opinia publică, întrucât Fenechiu are statut de inculpat într-un proces penal aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Este vorba de dosarul nr. 4747/1/2012, privitor la aşa-numita afacere „Transformatorul", în care „baronul" de Iaşi este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Antonescu n-a citit Constituţia

Într-o emisiune la postul „de casă" al puterii, Crin Antonescu şi-a menţinut intenţia de a-l promova pe „baronul" de Iaşi într-o funcţie de ministru, spunând despre el că este un om capabil, care trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie.

Potrivit preşedintelui PNL, Fenechiu nu poate fi ocolit la formarea cabinetului doar pentru că are un proces pe rol. Afirmaţia dovedeşte încă o dată că Antonescu nu a citit nici măcar Constituţia României. Articolul 109 din legea fundamentală prevede că „trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie".

Se va finaliza însă procesul lui Fenechiu până la desemnarea viitorilor miniştri? Greu de crezut, dacă ţinem cont de faptul că se află abia la al doilea termen, fixat de instanţă pe 5 decembrie 2012, cu patru zile înainte de alegeri. În aceste condiţii, cooptarea lui în cabinetul pe care USL speră să-l formeze, în cazul în care ar trece de Parlament, poate fi atacată la Curtea Constituţională sau poate fi respinsă de preşedintele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.