Din luna iunie 2009, Liceul „Constantin Roman Vivu” din comuna Teaca nu mai este conectat la reteaua electrica.
Ministerul Educatiei are datorii de un milion de lei catre firma care a castigat executia lucrarilor de reabilitare a scolii si construirea unui nou campus scolar. Din aceasta cauza executantul a sistat lucrarile, tocmai cand a mai ramas de finalizat doar instalatia electrica.

Liceul „Constantin Roman Vivu” din localitatea bistriteana Teaca a beneficiat de un proiect de reabilitare totala, care include si constructia unui campus scolar.
Damian Muntean, primarul comunei Teaca, spune ca s-a livrat o transa de bani scolii si ca restul sumei urmeaza a fi primita de la Guvernul Romaniei. Pana atunci, elevii pot folosi calculatoarele si aparatura de care dispune unitatea de invatamant doar cu ajutorul improvizatiilor la bransament. Ca la noi la nimeni! Valoarea totala a proiectului este de 12.830.854 de lei.

Elevii au invatat doua ierni in bezna

Conducerea scolii a fost nevoita sa improvizeze anumite racorduri electrice pentru ca elevii din anul terminal sa sustina examenul de competenta. Directorul institutiei de invatamant, Ioan Mihalci, a precizat pentru Gazeta de Bistrita: „Noi asteptam ca ministerul sa vireze banii. Nu este curent pentru ca s-au apucat sa reabiliteze, dar lucrarile au fost stopate din lipsa banilor.(…) Reabilitarea curenta se face in cadrul campusului. Pe langa construirea unei cladiri noi, in proiect este prevazuta si reabilitarea celor doua cladiri vechi ale liceului. Firma a lucrat si la grupurile sanitare si la curentul electric, cu diferite echipe si la un moment dat s-au lasat de lucru. Ministerul, repet, are o datorie de aproximativ 1.000.000 de lei fata de cei care au facut lucrarile pana in acest stadiu”.
Problema neplatii pentru lucrarile de reabilitare si construirea de campusuri scolare este generalizata la nivel national. Directorul institutiei de invatamant spune ca a depus un memoriu la minister, pentru ca atunci cand se vor aloca bani, Liceul „Constantin Roman Vivu“ din Teaca sa aiba prioritate. De altfel, Ioan Nelu Botis, in urma cu 2 ani, pe atunci ocupand doar functia de deputat, a facut o interpelare catre Ministerul Educatiei pe marginea acestei probleme. In continutul intrebarii inaintate ministerului, parlamentarul a precizat: „La biroul parlamentar pe care il reprezint am primit un memoriu prin care domnul director Ioan Mihalci ne solicita sprijin pentru investitia SAM-Campus Scolar Liceul Teoretic Constantin Roman Vivu din Teaca. Aceste lucrari sunt necesare intrucat cladirea principala nu mai este alimentata cu curent electric, ceea ce impiedica desfasurarea activitatilor scolare in conditii normale”. In memoriul pe care directorul liceului l-a inaintat deputatului este mentionat: „(…) de un an nu avem curent electric in cladirea principala, iar constructorul (S.C. TOPAZ GRUP BISTRITA) a intrerupt lucrarile pana la decontarea facturilor, ceea ce impiedica desfasurarea activitatilor scolare in conditii normale”.

Raspuns, doar de dragul… raspunsului!

Funeriu a dat un raspuns clar, simplu, care poate fi sintetizat in expresia „toate-s bune, atat doar ca nu se poate momentan”. Astfel, in document se arata: „Stimate domnule deputat, urmare a intrebarii formulate de dumneavoastra, inaintata Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin adresa 511 din 04.02.2010 si inregistrata cu numarul 10.597 din 09.02.2010, va comunicam urmatoarele: (…) Sumele alocate prin HG-uri au fost cheltuite integral cu proiectarea si lucrarile care s-au executat. Plata lucrarilor realizate pana in prezent numai din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, fara aportul autoritatilor locale. In cazul emiterii unei alte hotarari de Guvern, aceasta investitie va fi inclusa in functie de sumele care se vor acorda de catre Guvern unitatilor scolare din Bistrita-Nasaud, si in functie de prioritatile lucrarilor investitionale ramase de executat pe anul 2010”. Dar, de atunci a mai trecut un an!!!

Sa vina banii!

Liceul din Teaca poarta numele eroului si martirului Constantin Roman Vivu, unul dintre conducatorii Revolutiei romane din Transilvania, de la 1848. Se pare ca elevii si cadrele didactice de la liceul din Teaca au parte de un martiriu. Nu pot folosi aparatura din dotare, pentru ca nu sunt finalizate lucrarile la reteaua electrica. Edilul spune ca singura varianta prin care elevii nu vor mai fi nevoiti sa studieze si in anul scolar viitor in bezna este ca Ministerul Educatiei sa vireze banii Primariei, pentru ca facturile restante sa fie platite firmelor prestatoare. Acesta mai precizeaza ca 90% din lucrarile de reabilitare totala la Liceul „Constantin Roman Vivu” din Teaca au fost realizate prin subcontractare. „Firma care a castigat licitatia a subcontractat lucrarile altor societati, iar aceasta, neprimind bani de la ministerul de resort, nu a putut sa le plateasca, motiv pentru care sistat lucrarile in vara anului trecut. Astfel, in iarna anului 2009, elevii au invatat in bezna. Trist, dar adevarat!” Dar si in iarna lui 2010, elevii au studiat imbracati tot in haine specifice… eschimosilor.
Muntean mai spune ca facturile restante insumeaza 1.020.087 lei, din totalul lucrarilor executate, in valoare de 2.073.956 lei, iar daca ministerul ar plati o parte din suma pe care o datoreaza constructorilor, s-ar gasi intelegere la firma prestatoare pentru finalizarea lucrarilor. Dar, in lipsa banilor, spune primarul, nu poate face nimic.

Becul se aprinde de la Bucuresti

Proiectul de reabilitare a scolii si construire a unui campus scolar a demarat in forta la 1 august 2008. Viitorul campus scolar trebuia sa fie format dintr-o cladire cu 10 sali de clasa, un atelier scolar, destinat Scolii de Arte si Meserii (SAM), precum si 10 apartamente pentru dascalii care fac naveta, pentru ca acestia sa se stabileasca acolo unde le este locul de munca. Concomitent cu construirea respectivului campus scolar, s-a trecut la reabilitarea vechiului local al liceului si a scolilor de pe raza comunei. Din motivele anterior enuntate, firma de constructii care a castigat licitatia a sistat ambitiosul proiect. Cladirea noului campus a ramas, insa, la stadiul de fundatie. Primarul spune ca, din cauza lucrarilor incepute si neterminate, pe suprafata prevazuta a se executa campusul au loc alunecari de teren si primeste foarte multe reclamatii de la cetatenii care locuiesc in zona. Acesta ar fi, in opinia lui Damian Muntean, un alt motiv pentru care facturile restante trebuie achitate, astfel incat lucrarile sa reinceapa cat mai repede cu putinta.
Cum autoritatile au lasat, la Teaca, sabia in… teaca, asteptand finantarea de la Ministerul Educatiei, elevii si cadrele didactice se gandesc cu groaza la lunile care au mai ramas din iarna lui 2011.  Si asta fiindca „soarele rasare la Bucuresti”, iar de acolo ar trebui sa vina si lumina electrica.

Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.