Odată cu nominalizarea social-democratului Daniel Suciu, actualmente deputat, la funcţia de primar al oraşului Sîngeorz-Băi, putem spune că datele s-au schimbat, în mod clar, în bătălia care urmează în luna iunie. În nici trei săptămâni de la intrarea sa în luptă, Daniel Suciu a reuşit să convingă câţiva liberali sângeorzeni cu un cuvânt greu de spus pe plan local, să treacă în barca sa.

Până nu demult, la Sângeorz Băi a fost tărăboi mare pe tema candidaturilor la funcţia de primar. Nu discutăm însă despre tabăra social-democrată, ci de cea a liberalilor, unde au luptat pentru nominalizare Traian Ogâgău, Maxim Pop şi Vasile Şteopoaie. Învingător a ieşit Traian Ogâgău, venit din aripa PDL, fapt care a dus la o nemulţumire maximă a celorlalţi doi. Urmarea a fost una simplă de prevăzut şi care de altfel s-a şi petrecut: Maxim Pop şi Vasile Şteopoaie au întors spatele PNL-ului.

 

Are toate atuu-rile să câştige

În tot acest răstimp, social-democraţii nu hotărâseră, cu subiect şi predicat, pe cine vor arunca în lupta de la Sângeorz-Băi. Asta până acum trei săptămâni, când anunţul a căzut ca o bombă. Evident pentru liberali, atât cei din Sângeorz-Băi, cât şi pentru comănduirea lor de la Bistriţa. Odată aruncat în luptă, Daniel Suciu a schimbat cu 180 de grade datele, deputatul având toate atuu-rile pentru a câştiga fotoliul de primar: e tânăr, dar matur în gândire, are experienţă politică şi administrativă, e simpatizat de oameni, nu are probleme de comunicare şi, mai ales nu are „petele” care umbresc imaginea multor politicieni din România.

Foarte repede a reuşit să îi convingă să îi fie alături în bătălia electorală ce va urma pe cei doi foşti liberali, Maxim Pop şi Vasile Şteopoaie.

daniel suciu 2

Răstoarnă sondajele

Odată cu această cooptare în echipa lui Daniel Suciu opţiunea de vot a electoratului din Sângeorz-Băi clar este schimbată, până acum Traian Ogâgău fiind cotat, conform unui sondaj intern al PNL BN, cu peste 64%. La acel moment însă, Ogâgău a fost sondat alături de încă primarul oraşului, Roland Venig, care a fost cotat cu circa 2% vot de încredere, Maxim Pop (12%) şi Vasile Şteopoaie (21%).

Matematic, Daniel Suciu se bucură de cel puţin 33% vot de încredere în rândul cetăţenilor din Sângeorz-Băi, odată cu alinierea în echipa sa a lui Maxim Pop şi Vasile Şteopoaie, plus cele două procente de care încă se mai bucură primarul Venig.

Pe de altă parte nu trebuie uitate rezultatele obţinute în bătălia pentru primărie în 2012, la Sîngeorz-Băi USL nefiind funcţională, PSD şi PNL intrând în luptă cu proprii candidaţi. Astfel, în urmă cu patru ani, Roland Venig a fost votat de 38, 46% din electoratul prezent la urne (1.879 voturi), Maxim Pop s-a bucurat de voturile a 30,31% dintre alegători (1.481 voturi), iar Vasile Şteopoaie, pe atunci membru PDL, a fost votat de 27% dintre alegători (1.325 voturi).

Chiar dacă în cazul alegerii unui primar se votează în general omul şi mai puţin contează formaţiunea din care face parte un candidat sau altul, nu trebui să eliminăm din ecuaţie votul politic. Iar PSD este o forţă în toate circumscripţiile din Bistriţa-Năsăud, asta şi în condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a avut o relaţie mai mult decât bună cu Victor Ponta şi astfel a reuşit să aducă bani buni în judeţ. Mai apoi, în balanţă atârnă foarte greu şi postura din care intră Daniel Suciu în lupta pentru Primăria Sîngeorz-Băi, aceea de deputat.

Un alt factor important care trebuie luat în calcul, legat de plecarea lui Pop şi Şteopoaie din PNL, este şi şubrezirea organizaţiei locale liberale la Sîngeorz-Băi. Nu doar cei doi sunt singurii plecaţi din partid, ci şi alţii din echipa liberală locală, conform informaţiilor noastre, fiind vorba de aproximativ 70%.

daniel suciu 3 daniel suciu 4

Sîngeorzenii, mai importanţi decât forumurile internaţionale

În aceste zile de foc ale precampaniei electorale, Daniel Suciu se află printre localnicii din Sîngeorz-Băi pentru a lua contact direct cu problemele oraşului. Pentru aceasta a renunţat să participe la un important forum internaţional care are loc zilele acestea în Germania, la Garmisch-Parten, unde 200 de parlamentari sub 45 de anidin Europa dezbat probleme importante pentru ţările din care provin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.