Bistriţa-Năsăud nu este unul dintre cele mai frumoase judeţe ale ţării doar datorită cadrului natural de care este îmbogăţit, vestigii istorice pe care le posedă şi tradiţie conservată, ci şi graţie locuitorilor care populează această regiune. Despre ei voi vorbi astăzi. Despre aceşti oameni care cu trudă, hărnicie şi devotament, în mandatele lor de primari, cât şi ajutoarele acestora, s-au preocupat şi au realizat îmbunătăţirea nivelului de civilizaţie şi trai al oamenilor din comunele judeţului Bistriţa-Năsăud.

 

Absenţi de la scandalurile politice şi interesele de partid, aceşti oameni s-au preocupat, şi cu bunăvoinţă au obţinut fondurile europene, puse la dispoziţie prin diverse programe operaţionale, pentru dezvoltarea infrastructurii rurale şi racordarea la sisteme de canalizare şi staţii de epurare, conform standardelor necesare solicitate de Uniunea Europeană.

Astfel, prin Măsura 322 privind renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală, mai mult de 27 de comune au beneficiat de circa 75 de milioane de euro, investiţi, în cea mai mare măsura, în dezvoltarea infrastructurii rutiere şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

Comuna Nuşeni a accesat suma de 2,5 milioane de euro, prin măsura mai sus amintită, astfel încât la capitolul modernizarea drumurilor comunale şi a străzilor din sate, 14,3 km de străzi au fost asfaltate şi peste 23 de km de rigole au fost amenajate. Voi menţiona şi comuna Chiochiş, deoarece, pe lângă cei 10,7 km de drumuri comunale asfaltate şi 9,3 km de drumuri de hotar amenajate, în cele nouă sate aparţinând acestei localităţi au fost reabilitate cămine culturale şi centre de educaţie pentru şcolari şi preşcolari.

Tot prin Măsura 322 comunele Ilva Mare şi Leşu au accesat fiecare câte 2,5 milioane de euro, ce au fost investiţi în modernizarea infrastructurii, asfaltarea drumurilor, extinderea reţelei de apă şi canalizare şi punerea în funcţiune a staţiei de epurare respectiv construirea bazinelor de tratare, alimentare şi reţelelor de apă potabilă, canalizare a apelor menajere, staţie de epurare a apelor uzate dar şi în asfaltarea străzilor.

Comunele Şintereag şi Dumitra au obţinut, în colaborare, 6 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii locale şi reabilitarea a 27 km de reţele de apă şi canalizare, dintre care 2,1 milioane de euro fonduri fiind alocate pentru asfaltarea a peste 10 km de drum, inclusiv drumul care merge până la groapa ecologică de la Tărpiu. Acest depozit ecologic, tocmai menţionat, este unicul depozit care gestionează deşeurile din întregul judeţ, prima celula operaţională având o durată de viaţă între 5 şi 6 ani, fiind planificat ca în anul 2015 să înceapă construcţia celei de-a doua celule, proiecte finanţate din fonduri nerambursabile prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Comunele menţionate în expunerea mea, nu sunt singurele implicate în procesul de atragere a fondurilor europene, încă 10 comune din judeţ, prin cofinanţare din partea POS Mediu, eu extins reţelele de apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi.

Tot la capitolul fonduri europene Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu 15 primării din judeţ au implementat un proiect european în valoare de 6,7 milioane de lei, pentru gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice aferente primăriilor.

Iată deci, la mine în judeţ există oameni responsabili care pot elabora programe eligibile pentru accesarea fondurilor europene, iar fondurile accesate pot fi investite pentru dezvoltarea comunelor şi a satelor, şi în mod direct pentru bunăstarea oamenilor.

Daniel Suciu, deputat PSD

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.