Dan Ţacăl nu se dă dus de la Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului, deşi autorităţile locale i-au cerut asta încă din toamnă

1183

În fruntea Ocolului Silvic Bistriţa-Bârgăului este tot Dan Ţacăl, în ciuda rugăminţilor autorităţilor locale, a sancţiunilor venite din partea ITRSV Cluj şi a anchetatorilor care i-au călcat pragul ocolului de mai multe ori în ultimii ani. Acesta nu numai că nu se mai dă dus de la ocol, ci se pare că şi-a depus dosarul pentru a prelua şefia noii regii ce urmează a se constitui.

 

În ciuda scandalului în care a fost implicat Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului în ultimul deceniu, în fruntea acestuia îl regăsim tot pe Dan Ţacăl. Acesta nu numai că nu şi-a dat demisia când i s-a cerut ci, potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, intenţionează să preia şi noua variantă de ocol silvic, care urmează a fi transformat în regie autonomă în viitorul apropiat.

Se pare că cele două dosare pentru preluarea noii variante de ocol silvic aparţin lui Dan Ţacăl şi respectiv inginerului silvic Marius Mihai Pop. Tot surse Gazeta de Bistriţa susţin că dacă varianta preluării noii organizări nu se va materializa, Ţacăl are un plan de rezervă.

Acesta include administrarea unei arii protejate, care se află deja în custodia Ocolului Silvic Bistriţa-Bîrgăului. Deocamdată, din cauza birocraţiei pe care o presupune transformarea ocolului silvic în regie autonomă, Ţacăl va mai rămâne o vreme la şefia acestuia.

Aria protejată pe care ar vrea să se concentreze Ţacăl în cazul în care nu ies planurile cu noua regie autonomă este situl Natura 2000 Cuşma. Această arie protejată a pus mâna în 2013 pe o finanţare din fonduri europene în valoare de 4,2 milioane de lei.

Dan Ţacăl este deja „expert” în acest proiect, încasând, după cum a arătat Gazeta de Bistriţa în anul 2015, 2.520 de lei lunar, pentru o muncă ce nu depăşeşte două ore zilnic.

Deocamdată nu se ştie nici cum se va alege noul şef al regiei autonome. Este posibil să se organizeze un concurs în acest sens sau şeful să fie pur şi simplu numit.

 

Viceprimarul i-a cerut demisia lui Ţacăl în urmă cu jumătate de an

La finalul lunii octombrie a anului trecut, viceprimarul comunei Bistriţa-Bîrgăului Sorin Nuşfelean i-a cerut lui Dan Ţacăl demisia de la şefia Ocolului Silvic din subordinea Primăriei.

Mai mult, acesta spune că consilierii locali şi-au dat un acord de principiu pentru această manevră, printr-un vot. Viceprimarul motiva atunci această decizie cu faptul că Ţacăl ar fi responsabil de un prejudiciu de circa 700.000 de lei, care ar fi fost descoperit în urma mai multor controale efectuate pe parcursul ultimilor trei ani de Garda Forestieră la Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului.

Dar să începem cu începutul. În toamna anului 2015, câţiva cetăţeni din comună au sesizat Garda Forestieră şi Ministerul Mediului, cu privire la o serie de nereguli petrecute în cantonul gestionat de pădurarul Ioan Precup.

La câteva luni distanţă, Garda Forestieră a verificat situaţia şi a întocmit un raport. Acesta indică existenţa a peste 70 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, un volum total al pagubei de 80 de metri cubi. Din acest total, pădurarul a reuşit să justifice prin intermediul a 12 procese verbale de contravenţie doar 17 metri cubi.

Asta a fost doar în cazul cantonului gestionat de pădurarul Ioan Precup. În total, inspectorii ar fi identificat nu mai puţin de 883 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, cu un volum total de 653 de metri cubi, prejudiciul estimat ajungând la 140.051 de lei.

Inspectorii Gărzii au găsit şi cioate marcate cu un ciocan fals, descoperire care i-a determinat pe aceştia să sesizeze şi Poliţia în acest caz. Grosso modo, prejudiciul cauzat  ar trece de 140.000 de lei.

În decembrie 2015, Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului era percheziţionat de către poliţişti, care căutau dovezi privind săvârşirea unor infracţiuni silvice şi abuz în serviciu.

În total sunt cercetaţi patru angajaţi ai ocolului silvic. Printre aceştia se numără pădurarul Ioan Precup, precum şi şeful de district în subordinea căruia se afla şi anume inginerul silvic Paul Măjeri.

Deşi cei doi se aflau în subordinea sa, Dan Ţacăl a precizat că el nu se simte responsabil pentru ce s-a întâmplat sub nasul său şi nu are de ce să îşi dea demisia, pentru că şi-a făcut treaba cum trebuie. Mai mult, cei doi angajaţi cercetaţi penal ar fi fost deja sancţionaţi administrativ.

În urma acestor controale, şeful de ocol s-a ales cu amenzi penale a câte 1.000 de lei. Trei dintre cei patru încă îşi continuă activitatea, instanţa interzicându-i doar unuia dintre pădurarii cercetaţi penal să mai meargă la serviciu pe perioada cercetărilor.

Unul este cercetat sub control judiciar, altul a fost mutat pe altă funcţie, iar împotriva unui nu s-a luat nicio măsură.

padure bistrita bargaului 1

Candidaţii la şefia noii regii, sancţionaţi în trecut pentru nereguli

Ca o coincidenţă cel puţin ciudată, atât Dan Mihai Ţacăl, cât şi Marius Mihai Pop, cei doi aspiranţi la şefia noii regii autonome, au mai fost sancţionaţi de către ITRSV pentru nerguli.

Astfel, la începutul anului 2007, şeful Ocolului Silvic Bistriţa-Bîrgăului, Dan Mihai Ţacăl, precum şi responsabilul de fond forestier din cadrul aceluiaşi ocol şi anume Marius Mihai Pop au fost suspendaţi pentru o perioadă din funcţii.

Decizia a fost luată de către Comisia de Disciplină a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Suspendările au fost decise pe baza raportului de control realizat de instituţie cu câteva luni în urmă.

Inspectorii au descoperit atunci că cei doi ar fi folosit ilegal ciocanele silvice de marcat şi au încălcat diferite prevederi de regim silvic. La acestea se adaugă şi cercetările penale întreprinse de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care însă nu s-au finalizat cu o trimitere în judecată.

În 2015, cei doi au fost din nou sancţionaţi împreună. De data aceasta cu o amendă penală de câte 1.000 de lei. Asta după ce inspectorii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit că în zonele Piatra Mare şi Valea Măgurii s-a tăiat pe o suprafaţă mai mare decât prevede legea.

Cu toate acestea, până în acest moment, niciunul dintre cei patru angajaţi ai ocolului silvic nu a fost trimis în judecată, ancheta fiind în continuare în desfăşurare. Surse Gazeta de Bistriţa spun că acuzaţiile care deja li se aduc acestor angajaţi ai ocolului silvic sunt pe cale să fie „îmbogăţite”.

Andreea Moldovan

11 COMENTARII

 1. Este o porcarie ordinara ceea ce se intampla astazi in domeniul pazei fondurilor silvice si cinegetice si nimeni nu aude strigatele de disperare ale „padurarilor ” !
  Toate aceste responsabilitati cad exclusiv in sarcina celor care de fapt administreaza padurea si au atributiuni majore in acest sens, activitatea de paza fiind doar o activitate „anexa” – MAI PE SLEAU, EFECTUATA ASA… PRINTRE ALTE ACTIVITATI , SPORADIC, DIN CAND IN CAND SI PE UNDE SI CU CINE SE POATE.
  Intrebarea fireasca este , cum ar putea pazi un singur padurar, o suprafata atat de mare cat o are el in gestiune si care de fapt are in principal atributiuni de administrator al padurii, sa fie omniprezent, 24 de ore din 24, pe fiecare drum forestier si pe fiecare „vagauna” … pe unde misuna hotii de lemne, care „ataca in haita” … si care au la dispozitie tot felul de metode moderne de „alarama” … cand in zona apar organele de control silvic, cu , ori fara politie sau jandarmerie… ?!
  La noi , in tara asta, asa este facut sistemul de paza al padurilor, incat efectiv, nimeni, niciodata , sa nu poata pazi eficient si sa nu poata prinde hotii de lemne… iar daca totusi mai reuseste sa mai si prinda dintre ei pe careva … sistemul judiciar este facut in favoarea hotilor si nu ai celor pagubiti . Ani de zile sunt purtati padurarii prin judecatorii, pana se finalizeaza un proces penal… si prin care hotii sunt lasati liberi, sa-si faca de cap in continuare, pentru ca au diferite „motive sociale” pentru care au comis aceste delicte .
  Recunoasterea la cioata – la care procurorii si judecatorii nu renuntza nicicum in probatiune… efectiv nu se poate realiza pentru ca au ei grija sa „taie ” o bucata si s-o arunce de la „cioata” … , martori in padure nu sunt, mijloace tehnice de video-filmare recunoscute oficial in probatiune la noi nu exista, metode prin care sa-i faci pe hoti sa-si recunoasca faptele… ( inafara sa-i ” dai in cap ” ori sa-i „strangi degetele in usa” eventual… zic in gluma… ) nu sunt (si ar insemna ca-s tampiti dac-o fac …) , datul in bobi nu este valabil, etc. etc. si efectiv, toti stam si asistam pasivi la delictele interminabile .
  Este foarte usor, din partea ITRSC-ului … sa mearga numai in padure si sa constate cate cioate au aparut nemarcate… dar efectiv, nimeni nu-i ajuta si nu ia masuri eficiente pentru a-i ajuta pe padurari sa poata pazi padurea in mod eficient . Cel mai simplu este sa faci dosar penal padurarului, sa-l trimiti in judecata, sa-l dai afara si in locul sau, sa gasesti alt „prost”… care sa accepte sa fie „EL” cel pe umerii caruia sa fie lasate aceste delicte…
  Vinovatii principali in acest domeniu, sunt parlamentarii nostri dragi, care efectiv nu vor sa plece urechea la strigatele de disperare ale padurarilor si refuza sa infiinteze odata Politia sau Jandarmeria Nationala Forestiera , care , cu efectivele sale independente si subordonate exclusiv Ministerului de Interne si nu a celui silvic , sa pazeasca efectiv padurea si hotii de lemne sa fie prinsi inca din faza de intentie si acces neautorizat spre limitele silvice ori cinegetice … si care sa fie omniprezenti, cu caracter permanent … 24 de ore din 24… in „padure si fond cinegetic ” . Aceasta structura de politie, sa fie plasata efectiv in zonele de interes operativ ( in padure , sau la sediile Ocoalelor Silvice respective ) si sa nu fie subordonate Inspectaratelor Locale ( judetene ) de Politie… in nici un fel, ci doar sa coopereze cu ele, la starpirea fenomenului silvic si cinegetic …
  Mult mai putin ar cheltui statul cu aceste efective de politie, cu dotarea necesara unei activitati eficiente in domeniu, decat sistematic, sa faca doar acte de constatare al pagubelor si sa vedem cum sistematic, padurile tarii se duc… ” in Ungaria sau Austria si Germania”… sau in „carutele si camioanele hotilor de lemne ” … !
  Ce folos ca s-a infiintzat aceasta „Garda Forestiera”… care de fapt , nu are atributiuni de paza efectiva, ci doar de control si de constatare al pagubelor create prin delictele silvice , o gandire proasta si ineficienta ! Ei nu sunt politisti si nici jandarmi… si nici n-au dotarea necesara muncii de „politie a statului ” … si fara suparare, efectiv sunt doar „praf in ochii prostilor ” !
  CONSLUCZIA ESTE CA NU SE VREA oprirea acestor delicte , care le ” baga-n buzunare ” bani frumosi smecherilor … si cu o „Politie ” eficienta, acest lucru n-ar mai fi posibil !
  Degeaba tot dau primarii , ITRSC-istii sau cei de la Directia Silvica cu ” bota ” in padurarii sau in Sefii Ocoalelor Silvice… ca , asa cum zice si domnul inginer Tzacal… nu ei sunt vinovati de aceasta stare nefavorabila in domeniul silvic ! Doara n-o sa stea inginerul in padure, impreuna cu padurarul, 24 de ore din 24… si peste tot… ca nu cumva sa nu intre „haita de hoti ” in ea…
  Haideti sa fim seriosi si realisti si sa judecam ” la rece ” ce si cum ar trebui sa starpim eficient odata si definitiv acest flagel social, prin care, azi… maine , o sa ramanem fara paduri si in urma lor… o sumedenie de dosare penale… cu padurari bagati in puscarie… si prin care, lemnele taiate niciodata nu le mai poate NIMENI „ridica inapoi in picioare ” … !
  SE AUDE DOMNILOR PARLAMENTARI ?!

 2. Prejudiciu găsit e jumate din ce e în teren. Iar referitor la Pop e foarte bun ca doar cu ciocanul lui s-a făcut jumate din furt.Mai Bine ramine Tacal decât Pop!

 3. Dinu, se pare ca ești unul dintre cei angajați la ocol pe ochi faini ca sa nu zic „bani grei” și de asta îl preferi pe Tacal. Cat despre domnul doctor Ing Pop nu cred ca ești in măsură să te tragi de sireturi cu profesionalismul lui și nici nu cred ca te-ar tine sa demonstrezi acuzațiile care i le aduci. Din păcate e plina lumea de lași ca și tine care doar sub alt nume fac comentarii și împroașcă cu noroi fără sa se uite în oglinda. E cel mai simplu lucru sa faci ceea ce tu faci. Și de asta trăim intr-o tara care lasă mult de dorit.

 4. Cristian spune cine e angajat la ocol pe bani grei si in ce conditii s-au dat banii, si cui? Iar referitor la Pop numi intr-o patrida sau batut ilegal 45 de cioate cu ciocanul lui dovedite, nu şti? Iar despre restu nu are rost sa vorbim sti destul de bine daca esti în breasla ce sa petrecut si cum s-au perindat ciocanele de-a lungu satului pe bani grei. Sutele de cioate nu s-au facut fara stirea celo care trebuia sa pazeasca padurea nu sa o fure. In rest bafta „colegu”si succes la dosare.

 5. Domnul Dinu, se pare ca sunteți foarte bine informat cu tot ce se întâmplă la acest ocol, dumneavoastră nu v-ati depus candidatura pt funcția de șef de ocol sau așteptați sa candidați pt primar? Nu de alta, dar poate ar avea o soarta mai buna pădurile din Bistrița Bargaului. Oricum, o școală primara nu cred ca v-ar strica, poate învățați sa scrieți românește și sa va mai cizelati puțin. Ca și bun observator a ceea ce se-ntampla sunteți bine pregătit, nimic de zis.
  Ce-mi place cel mai mult este ca faceți o echipa extraordinara acolo ( iti poti da seama de asta si dintr-o simpla stire din presa) și chiar va susțineți unul pe celalalt cu adevărat. Se vede de la o posta ca aveti o conducere de calitate bazata pe principii. Voi face o propunere sa fiți premiați pentru munca în echipa, iar tu, Dinu, sa primești un premiu de excelenta pentru susținerea colegilor tai și a corectitudinii.

 6. Nu stiu in ce conditii suntem colegi d-nul Dinu.Dar nu stiu nici dovezile de care vorbesti atunci cand faci acuzații la adresa lui Pop.Le ai tu cumva?.Cele scrise, nu cele verbale ca ultimele poti sa le inventezi cate si cum vrei.Ca doar vorba , noroiul de care vorbesti si prostia au loc pe hartie si înlocuiesc pregătirea de cele mai multe ori.Vad ca la adresa lui Tacal nu ai decat cuvinte de lauda.Asa e in campanie electorală.Bine te-a instruit cine ti-a dat idei sa fi de partea lui Tacal.Ori ai tu un motiv bine aprofundat.Vreo functie la ocol sau vreo remunerație pentru talentul narativ.Mai pune accent si pe importanta cratimei ca oamenii destepti au ceva gramatica la baza,chiar daca creierul e gol pe dinăuntruAsa ca…mai bine Pop decat Tacal!!!

 7. Oameni buni nu va m-ai certati aiurea stiti ca tot jaful facut e facut cu stirea si dezlegarea lui Laba si naşu Ciopa care si la ora de fata taie padurea si lemne impreuna. Nu Ciopa io luat lu Laba partizi la licitatie si io dus lemne tot timpul la banzic? Ce tot aveti cu Tacal el nu o putut face nimic o fost comandat. Prejudiciile si hotiile lu Ciopa cine le opreste, Pop sau cine ? Miliarede de lei pagube si el cara lemne noaptea la Laba la banzic si satul se uita lung nu vedeti ca anume il pun pe Pop sa fure padurea in continuare? O caruta cu lemn e prnsa si amendata iar cei ce au defrisat comuna si fura intruna nu patesc nimic. RUSINE LABA AI DISTRUS SATU CU UN GRUP DE HOTI.

LĂSAȚI UN MESAJ