Anul trecut, “Casa de Investiţii Alianţa” S.A a propus Primăria Bistriţa „un cadou” de trei apartamente, în schimbul construirii unui bloc cu 10 etaje în parcarea Trezoreriei. Ulterior, a fost întocmit un Plan Urbanistic Zonal detaliat.
Proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Bistriţa cu Societatea Comercială „Casa de Investiţii Alianţa” S.A în vederea edificării unui complex multifuncţional va fi suspus spre aprobare în şedinţa de Consiliul Local, care va avea loc săptămâna aceasta, joi, 25 iunie.

„Casa de Investiţii Alianţa” S.A. Bistriţa şi-a propus să construiască să construiască o clădire cu 10 etaje, în regim hotelier, în parcarea Trezoreriei. După ce au întocmit un Plan Urbanistic Zonal pentru viitoarea construcţie, investitorii l-au expus pe holurile primăriei şi l-au postat şi pe site. Terenul pe care se doreşte ridicarea imobilului aparţine o parte municipalităţii, iar o altă parte firmei investitoare. „Casa de Investiţii Alianţa S.A” a venit şi cu propunerea ca, în cazul în care Planul Urbanistic Zonal va fi aprobat, Primăria Bistriţa să primească în schimb două apartamente şi un spaţiu comercial pentru birouri şi totodată să cumpere partea de spaţiu care aparţine municipalităţii.

Superofertă!

În luna decembrie a anului trecut, „Casa de Investiţii Alianţa” S.A a prezentat consilierilor municipali o propunere pentru încheierea unei asocieri între societate şi Primăria Bistriţa. Această propunere, prevedea ca: “c) S.C. „Casa de Investiţii Alianţa” S.A. Bistriţa, în termen de maxim 3 luni de la finalizarea construcţiei, respectiv semnarea procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor:

1.va transmite cu titlu gratuit Municipiului Bistriţa dreptul de proprietate asupra unui imobil cu destinaţia birouri împreună cu cotele părţi aferente din spaţiile comune în suprafaţă totală de aproximativ 198 m.p. precum şi terenul aferent, spaţiu situat la etajul I al imobilului ce urmează a fi edificat.
2. va transmite cu titlu gratuit Municipiului Bistriţa dreptul de proprietate asupra a două apartamente împreună cu cotele părţi aferente din spaţiile comune în suprafaţă totală de aproximativ 125 m.p. precum şi terenul aferent, situate la etajul VI al imobilului ce urmează a fi edificat.
3. va oferi Municipiului Bistriţa un drept de preemţiune la închirierea restului de apartamente în regim hotelier situate la etajul VI, în condiţiile anunţării în scris cu minim 5 zile lucrătoare înainte şi o reducere de 10% din tariful afişat, pe toată durata prezentului contract.”.
Pentru toate acestea, atribuţia Primăriei Bistriţa sună cam aşa: „Municipiul Bistriţa îşi asumă responsabilitatea eliberării cu celeritate a acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor necesare edificării şi întabulării imobilului, care sunt eliberate de către Primăria municipiului Bistriţa.”
Tot anul trecut, „Casa de Investiţii Alianţa” S.A a dorit să afle părerea municipalităţii cu privire la ridicarea imobilului cu 10 etaje, solicitând astfel un acord de principiu. În cadrul unei şedinţe de Consiliu Local de anul trecut, consilierii au respins iniţial posibilitatea construirii acelui imobil, renunţând la oferta tentantă de a primi gratuit, două apartamente şi un spaţiu pentru birouri.

La prima strigare, propunerea a fost respinsă!

O primă discuţie (ce a avut loc anul trecut), referitoare la o posibilă încheiere a unui acord între Primăria Bistriţa şi „Casa de Investiţii Alianţa” S.A, în vederea ridicării imobilului cu pricina, a dat aviz nefavorabil firmei investitoare. Cei care s-au opus în mod categoric au fost în principal consilierii locali ai PD-L. La acea vreme, consilierul Gheorghe Tuţă preciza: “Cel puţin noi, grupul de consilieri ai Partidului Democrat Liberal am luat în discuţie acest proiect din nou şi apreciem că acest proiect se poate finaliza numai după ce se aprobă Planul Urbanistic Zonal. (…) Suntem de acord cu acest proiect de asociere, dar în aceste condiţii. Să aprobăm planul urbanistic şi după aceea vedem contextul de reglementare urbanistică real la momentul respectiv. (…) Fiindcă aici se prevăd 10 etaje şi mansardă, etc., nu ştim dacă aşa va ieşi.”
De asemenea, primarul Teodor Ovidiu Creţu declara: „Planul Urbanistic va fi votat tot de acest consiliu, numai că planul urbanistic pentru zona aceea are un cost destul de ridicat şi nu văd cine ar începe să facă un astfel de plan urbanistic neştiind la ce să se aştepte. (…). Dar noi, sigur că putem să mergem în acest proiect de hotărâre cu modificarea regimului de înălţime, dar a lăsa să facă un plan urbanistic fără nici un fel de angajament de principiu al nostru, înseamnă să punem să facă o cheltuială care nu se ştie dacă va fi recuperată sau nu va fi recuperată ulterior.”

Consilierul local, Gavril Ţărmure a respins în totalitate ideea, anul trecut : „Acest proiect ar trebui scos definitiv din vederea Consiliului Local întrucât este total în afara oricărui demers urbanistic coerent. (…) Deci acolo este un lucru rău să se construiască încă un bloc foarte înalt pentru că este un teren de o suprafaţă mică, aproape meschină şi nu ai unde îngrămădi încă un bloc de 12 nivele. Pe acea «pseudoparcare» nu încap nici maşinile care vin la Trezorerie (…). Deci, eu cred că în primul rând ar trebui rezolvată acea problemă, cu parcări, cu intrări la Trezorerie şi aşa mai departe.”
Consilierul Alin Seserman a fost oarecum neutru: „Nu ştiu de ce am fi noi foarte preocupaţi cine va face PUZ – ul şi cât costă, deci eu cred că fiecare şi-a expus punctul de vedere.”
Astfel, anul trecut, cu doar 10 voturi pentru, unul împotrivă, 9 abţineri şi o absenţă, proiectul nu a trecut.

Iată PUZ – ul!

După şedinţa cu pricina, „Casa de Investiţii Alianţa” S.A s-a apucat de treabă. Astfel, a fost întocmit Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea unui imobil în zona de protecţie a Ansamblului urban fortificat, în regim de înălţime S+P+10E pe terenul proprietate privată şi public, situat în strada Gării din Bistriţa. Potrivit PUZ – ului, constructorul imobilului se angajează să menţină caracteristicile generale ale zonei şi să susţină funcţiunile ce se pot constitui într-o atracţie publică (comerţ, servicii). Acelaşi Plan Urbanistic Zonal insistă pe promovarea comerţului de lux şi cultural (anticariate şi galerii de artă) a alimentaţiei publice de calitate, a ofertelor pentru turism (hoteluri de mică capacitate, pensiuni, cluburi de noapte, restaurante specializate, baruri). Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, în luna noiembrie a anului trecut, a avut loc o dezbatere publică privind Planul Urbanistic Zonal, dezbatere „la care participă de obicei, veteranii”. PUZ – ul a fost postat şi pe site-ul primăriei Bistriţa, imediat după aprobarea în Consiliul Local a PUZ – ului pentru „Centrul Istoric”. O mare parte a locatarilor din zonă sunt nemulţumiţi, deoarece ei şi-ar fi dorit mai degrabă un spaţiu de joacă pentru copii, nu un imobil cu 10 etaje.

Pro şi contra!

Contactat telefonic de redacţia Gazeta de Bistriţa, consilierul local Gheorghe Tuţă a declarat: „Anul trecut nu am fost de acord cu aprobarea proiectului, deoarece trebuia mai întâi întocmit PUZ – ul, dar eram şi sunt de acord cu asocierea între Primăria Bistriţa şi „Casa de Investiţii Alianţa” S.A. Cât priveşte cedarea municipalităţii a două apartamente şi a unui spaţiu pentru birouri, nu ştiu dacă propunerea mai este încă valabilă, pentru că nu m-am mai informat în acest sens. Voi afla săptămâna viitoare. Dar cred că o asociere presupune ca fiecare parte să fie compensată, deci nu văd nicio problemă.”.

Consilierul local Gavril Ţărmure îşi păstrează aceeaşi idee de anul trecut: „Acea ofertă a firmei este total nesatisfăcătoare pentru Primăria Bistriţa. Municipalitatea ar trebui, după părerea mea, să fie cea care cumpără celălalt spaţiu ce aparţine firmei, şi să construiască o bibliotecă. De asta ar trebui să fie preocupată. (…). Eu voi vota împotriva  acestui proiect”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul local Gavril Ţărmure.
Alin Seserman a precizat că, de când este consilier nu s-a opus niciodată asocierilor: „Voi studia problema şi dacă municipalitatea are de câştigat probabil că voi vota pentru”.

Există un „dacă”

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliul Local ce va avea loc joi, se află atât proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal „construire imobil în zona de protecţie a Ansamblului urban fortificat, în regim de înălţime S+P+10E” pe terenul proprietate privată şi public cât şi Proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Bistriţa cu Societatea Comercială “Casa de Investiţii Alianţa” S.A Bistriţa în vederea edificării unui complex multifuncţional.
Dacă proiectele trec, municipalitatea va primi gratuit cele două apartamente şi spaţiul pentru birouri.

Iulia Stupinean

2 COMENTARII

  1. acest proiect trebuie respins oricind va mai fi pus pe masa. mutileaza inca odata bistrita. ma mir cum de unii consilieri nu par sa sesizeze iresponsabilitatea de a aproba o astfel de constructie greoaie care nu se armonizeaza cu centrul si vine si f aproape de celalalt bloc, care oricum n-ar fi avut nici el ce cauta acolo.

  2. iar oferta cu 2 sau 3 apartamente samd e o mizerie , mai mutilam o bucata din bistrita momiti cu nu stiu ce spatii. pai daca vor spatii sa-si faca domnii de la primarie birouri in weceurile publice ale bistritei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.