Dacă deţin mai multe locuinţe proprietate personală, românii, pe lângă reducerile salariale ori pensii recalculate, vor avea de scos din buzunar mai mulţi bani pentru plata impozitului suplimentar. Noile măsuri fiscale pot fi însă uşor fentate.
Mai mult de jumătate dintre parlamentari deţin mai multe locuinţe. 40 dintre aceştia vor nevoiţi să plătească impozitul maxim de 300%, întrucât au în proprietate mai mult de patru case.

O bună parte dintre deputaţii şi senatorii români vor fi serios afectaţi de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul României. Cea mai grea lovitură primită de aleşii neamului, alături de mulţi alţi proprietari, este ordonanţa de urgenţă privind supraimpozitarea locuinţelor, act normativ adoptat recent de Executivul României. Astfel dacă o persoană deţine pe lângă locuinţa de domiciliu încă una, taxa va fi de 65% din impozitul datorat pe anul 2010. Dacă numărul locuinţelor se ridică la două, pe lângă cea de domiciliu, impozitarea va fi de 150% din impozitul datorat pe acest an, iar pentru cea de-a treia locuinţă şi următoarele taxa va fi de 300%.

Făr’ de număr

Dintre parlamentarii români, mai mult de jumătate vor plăti impozite suplimentare, iar 40 de deputaţi şi senatori vor plăti impozitul maxim de 300%, întrucât deţin mai mult de patru locuinţe.
În topul proprietarilor de locuinţe, pe primul loc se află deputatul Robert Negoiţă, care are în proprietate nu mai puţin de 1.474 de apartamente şi patru case. Acesta este urmat, e drept la o distanţă considerabilă raportat la numărule imobilelor avute în proprietate, de deputatul Mircea Vasile Cazan, care deţine 17 locuinţe – 10 case de locuit, şase apartamente şi o casă de vacanţă. Pe locul al treilea este poziţionat deputatul Doru Frunzulică, el având în proprietate 12 locuinţe, mai precis 10 apartamente şi două case. Silviu Prigoană se află şi el printre fruntaşi, cu 11 locuinţe – şapte case şi patru apartamente.
Cu şase locuinţe îi regăsim pe deputaţii Marian Ghiveciu – două case, trei apartamente şi o casă de vacanţă -, Constantin Militaru – patru apartamente, o garsonieră şi o casă -, Culiţă Tărâţă – patru case, un apartament şi o garsonieră -,Călin Popescu Tăriceanu – patru apartamente şi două case de vacanţă. Mate Andras Levente, Pavel Horj, Florin Anghel, Daniel Buda, Cristian Petrescu au câte cinci locuinţe, iar Sorin Cantaragiu, Valerian Vreme , Gheorghe Zoicaş au câte patru locuinţe.

Mai puţine sau deloc

Există însă şi deputaţi care au mai multe astfel de proprietăţi, însă vor intra într-o categorie mai mică de impozitare, deoarece imobilele moştenite scapă de impozitare. De exemplu, deputatul Silvestru Lup deţine un apartament şi trei case, din care una este moştenită. De asemenea, deputatul Sorin Buta are şi el patru locuinţe, din care una este moştenire, la fel ca şi Constantin Chirilă. Victor Boiangiu are şi el cinci locuinţe în proprietate, însă doar trei vor fi impozitate, întrucât două sunt moştenire.
Există însă şi deputaţi care, conform declaraţiilor lor de avere, nu figurează cu nicio locuinţă în proprietate. Printre aceştia se numără Marius Neculai, Daniel Oajdea, Cristian Rizea sau Andrei Valentin Sava.

Senatorii o duc şie bine

Senatorii nu stau nici ei rău la capitolul locuinţe. Primul în topul senatorilor este Dan Şova, cu 12 case, urmat de Valentin Calcan, care deţine opt locuinţe. În top intră şi cinci senatori cu câte şase imobile, printre care Gyorgy Frunda, Ion Rotaru, Verestoy Atilla şi Marius Necula.

De-o fi una, de-o fi alta…

Dintre parlamentarii bistriţeni, singurul care va resimţi din plin impozitul suplimentar pe locuinţe este deputatul Ioan Oltean. „De-o fi una, de-o fi alta, ştiţi cum spune poetul, bucuroşi le-om duce toate. Asta este! E riscul pe care îl au cei ce deţin mai multe proprietăţi”, a declarat recent deputatul, în legătură cu impozitul suplimentar pe care va trebui să îl plătească pentru locuinţele sale.
Oltean are în proprietate cinci imobile – patru apartamente (trei în Bucureşti şi unul în Cluj-Napoca) şi o casă în Bistriţa. El a mai deţinut un apartament în municipiul Bistriţa, pe care în decembrie 2009 l-a vândut contra sumei de 185.000 de euro.
Emil Radu Moldovan are în proprietate un apartament şi o casă de vacanţă, iar Ioan Nelu Botiş şi Ioan Ţintean deţin doar câte o locuinţă.
Senatorii bistriţeni, Ioan Sbîrciu şi Dănuţ Prunea, pot să stea şi ei liniştiţi în ceea ce priveşte impozitul suplimentar, întrucât şi aceştia deţin doar câte o locuinţă în proprietate.

Şi-au dat o veste proastă

„Ce-şi face omul cu mâna sa, se cheamă lucru manual” – expresia se aplică perfect membrilor Executivului care vor avea de scos din buzunare bani în plus pentru locuinţele pe care le au în proprietate.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea deţine cele mai multe locuinţe – şapte la număr: trei case, două apartamente, o casă de vacanţă şi un apartament într-o casă de vacanţă pe litoral.
Printre cei afectaţi de noile reglementări fiscale se află chiar şi iniţiatorul lor, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. El deţine şase apartamente, dintre care cinci în Capitală şi unul la Sinaia. „Îmi dau o veste proastă şi mie, dacă o luaţi aşa de personal. Cred că, din punctul ăsta de vedere, o parte din cetăţenii României, care au avut şansa, priceperea sau şmecheria, cum se spune de multe ori, să fie mai bogaţi astăzi decât alţi cetăţeni români vor trebui să plătească mai mult”, a spus recent ministrul.
Un alt „lovit de soartă” este ministrul Economiei, Adriean Videanu, care are în proprietate, alături de soţia sa, două apartamente şi o vilă la Snagov, construită recent.

Legea poate fi fentată… legal

Dacă aceste prevederi ale ordonanţei de urgenţă a Guvernului privinţa plata impozitului suplimenta pe locuinţe va aduce sau nu mari beneficii Statului român se va vedea în timp, deoarece ca orice normă juridică în România are multe portiţe de scăpare.
În primul rând dacă proprietatea este moştenită, aceasta nu mai intră sub incidenţa legii. În Camera Deputaţilor există spre exemplu numeroşi parlamentari care au în proprietate mai mult de patru locuinţe, din care una sau două sunt moştenite.
Apoi există şi posibilitatea ca titularul să „renunţe” la locuinţele cu pricina prin înregistrarea unui contract de închiriere la Fisc sau pur şi simplu donându-şi proprietăţile unor membri ai familiei.
Astfel, omisiunile şi neclarităţile din actul normativ pentru impozitarea suplimentară a celor care deţin mai multe locuinţe, spun unii specialişti în fiscalitate, pot fi foarte uşor speculate, astfel încât taxarea să rămână la nivelul actual.

Mama Omida de BNR

Un exemplu concludent în acest sens este chiar guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care s-a dovedit o adevărată Mama Omida şi s-a „scuturat” de două case şi de o maşină de lux cu trei luni înainte de apariţia oficială a ordonanţei de urgenţă privind impozitarea suplimentară a locuinţelor dar şi celei care priveşte impozitarea maşinilor de lux.
Astfel, guvernatorul BNR şi-a donat un apartament fiului său, Costin Isărescu, iar un alt apartament l-a donat fiicei sale, Ileana Lăcrimioara Isărescu. Ambele „tranzacţii” au avut loc pe 1 martie 2010. Mugur Isărescu a mai scăpat de încă un impozit usturător pe care românii ce au maşini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2000 cmc. În februarie anul acesta, guvernatorul BNR şi-a vândut unul din cele trei autoturisme, un Land Rover cu an de fabricaţie în 2002, cu doar 3.000 de euro.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.