Luna trecută, Curtea de Apel Cluj a emis o nouă sentinţă în procesul dintre OMV Petrom şi avocatul clujean Dan Stegăroiu. În cadrul proceselor dintre familia Stegăroiu, OMV Petrom a fost pus să plătească o despăgubire de peste 14 milioane de euro. S-a ajuns la rejudecarea procesului în care, Curtea de Apel Cluj a decis că, de fapt, Stegăroiu ar trebui să plătească companiei aproximativ un milion de euro. Acum aceeaşi instanţă a decis că avocatul nu mai trebuie să plătească nimic.

 

Curtea de Apel Cluj a dat o nouă sentinţă în rejudecarea procesului dintre avocatul clujean Dan Stegăroiu, Biroul Executorului Judecătoresc Radu Cîmpian, în calitate de pârâţi, şi OMV Petrom, cu calitatea de reclamant.

Potrivit acestei sentinţe, OMV Petrom ar trebui să le plătească celor doi cheltuieli de judecată în valoare de aproximativ 80.000 de lei.

”Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanta SC. OMV Petrom împotriva sentinţei civile nr. 81 din 10.02.2015 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 7312/117/2013, pe care o menţine. Obligă apelanta să plătească intimatului Stegăroiu Dan Costin suma de 61.534 lei, cheltuieli de judecată parţiale şi intimatului BEJ Cîmpian Mihai Radu suma de 19.098,19 lei cu acelaşi titlu. Cu drept de recurs în 30 zile de la comunicare. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 17.10.2017”, arată ultima soluţie din dosar. De asemenea, sentinţa emisă de Curte menţine soluţia dată de Tribunalul Cluj care ”respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune referitor la capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâţilor la despăgubirilor pentru prejudiciul rezultat din indisponibilizarea sumei de 5.061.065 lei la data de 07.07.2008”.

Cele cinci milioane de lei reprezintă suma de bani pe care Curtea de Apel Cluj o calculase cu titlu de daune pe care Dan Stegăroiu ar fi trebuit să le plătească celor de la OMV.

În acest proces, anul trecut Curtea de Apel Cluj a emis următoarea sentinţă: ” admite în parte apelul declarat de reclamanta S.C. OMV Petrom S.A. împotriva sentinţei civile nr. 81/10.02.2015 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr., pe care o schimbă în parte în sensul că: Admite în parte acţiunea precizată formulată de reclamanta SC OMV Petrom SA, împotriva pârâtului Stegăroiu Dan Costin, în nume propriu şi în calitate de moştenitor al defunctului Stegăroiu Radu Bogdan şi, în consecinţă: Obligă pârâtul să-i plătească reclamantei suma de 5.835.555,96 lei cu titlu de despăgubiri. (…) Obligă pârâtul Stegăroiu Dan Costin să-i plătească reclamantei SC OMV Petrom SA cheltuieli de judecată parţiale în sumă totală de 96.796,32 lei la fond şi ape. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluţia emisă de Curtea de Apel Cluj.

 

catalin predoiu

Poprire pentru peste 10 milioane de euro

Procesul dintre fraţii Stegăroiu şi Petrom a început în 2003, la Tribunalul Bucureşti. În mai 2004, judecătorii au respins acţiunea prin care Dan şi Radu Stegaroiu cereau plata unei redevenţe în schimbul unei exploatări petroliere pe care statul comunist a preluat-o abuziv de la o rudă a acestora. Cei doi au atacat decizia la Curtea de Apel, iar procesul a continuat. Pentru a stabili sumele care li s-ar cuveni fraţilor Stegăroiu, magistraţii au decis, pe 14 septembrie 2006, efectuarea unei expertize. În motivarea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2008, prin care judecătorii au admis acţiunea fraţilor Stegăroiu, magistraţii arată faptul că Petrom „a obstrucţionat practic efectuarea expertizei”. Instanţa arată şi în ce a constat efectiv obstrucţionarea cu pricina: avocaţii Petrom au susţinut că deţin actele necesare, pe care le vor prezenta expertului, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, finalizarea expertizei fiind în acest fel întârziată. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au reţinut că din partea Petrom a existat o „lipsă de cooperare” şi în administrarea restului probelor, nu numai a expertizei. În cele din urma, instanţa a stabilit ca suma pe care Petrom trebuia să o vireze fraţilor Stegăroiu se ridică la peste 50 de milioane de lei.

Petrom a contestat această decizie, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar şi la această instanţă clujenii au câştigat.

“Am câştigat, dar a trebuit să îi dăm din nou în judecată pe cei de la Petrom pentru că nu vor să îşi plătească datoria. Numai că cei de aici, de la Cluj, şi-au declinat competenţa către Tribunalul Bucureşti. Pe de altă parte, aşteptăm şi motivarea sentinţei dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la începutul acestui an”, spunea Dan Stegăroiu în urma unui dintre procesele în care i se dădea dreptul de a pune poprire pew conturile OMV Petrom.

Stegăroiu a pus poprire pe conturile OMV Petrom pentru a recupera suma de bani câştigată cu titlu de despăgubire în instanţă.

Terenul respectiv a fost confiscat în baza Legii 119/1948, care se referea la naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere si de transporturi. În cazul de faţă, este vorba de 1/5 din subsolul Dealului Scăeni, comuna Boldeşti (7.027,37 mp), şi de 1/5 dintr-un contract de concesiune minieră asupra unui teren din comuna Boldeşti.


OMV a pompat în fostul ministru al Justiţiei

În cadrul procesului, cei de la OMV Petrom au fost apăraţi de casa de avocatura la care a lucrat Cătălin Predoiu, fostul Ministru al Justiţiei.

Judecarea acestui proces a fost asigurată şi de magistratul Florin Costiniu, care a fost acuzat de fapte de corupţie şi, pentru o perioadă, a fost închis. Pe parcursul acestui proces, judecătorul Costiniu a menţinut o suspendare provizorie a executării pentru mai bine de un an de zile.

Cu toate acestea, în urma mai multor tergiversări fraţii Stegăroiu au obţinut titlul de sechestru din partea instanţei, iar clujenii au pus sechestru pe mai multe imobile deţinute de Petrom şi pe circa 4,65 milioane litri de carburanţi. Printre bunurile Petrom puse sub sechestru se număra mai multe apartamentele din clădirea Petrom de pe Calea Dorobanţilor, un teren de 736 de metri pătraţi din Piaţa 14 Iulie şi un teren de 1.789 de metri pătraţi de pe Calea Floreşti. Însă, avocaţii casei de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu au obţinut suspendarea executării. Chiar dacă ministrul Predoiu nu mai este acţionar la această firmă de avocatură, mai există o serie de conexiuni care-l leagă de partenerii de la  ZRP. La această casă de avocatură, printre parteneri se află Călin Zamfirescu, socrul ministrului Predoiu. Probabil acesta este şi unul dintre motivele pentru care Ministerul Justiţiei a încheiat cu această casă de avocatură un contract de reprezentare cu 90 de euro+TVA şi cheltuielile aferente/oră.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.