Daca ati intreba o persoana obisnuita cum se porneste un foc cu lemne intr-o soba, cel mai probabil ar raspune atfel: “puneti pur si simplu lemnele in soba, le aprindeti cu un chibrit si gata“. Cu toate acestea, a stii cum sa porniti in mod corespunzator focul intr-o soba sau focar pe lemne, este o actiune exigenta.

Focurile bune pornesc incet si constant, castigand cursa catre inima noastra in serile racoroase si diminetile geroase. In acest articol ne vom concentra pe sobele si focarele din lemn si procedura care functioneaza cel mai bine atunci cand se aprinde un foc.

Totul incepe cu o buna pregatire

Probabil stiti ca mai bun tip de lemn pentru un semineu pe lemne, este lemnul uscat. Acest lucru este foarte important, pentru ca doriti ca focul sa arda curat, sa ofere multa caldura si sa elimine cat mai putin fum.

Lemnul uscat este folosit in mod obisnuit in interior, dar unora le place sa-l foloseasca in aer liber pentru focuri de tabara sau gropi de foc decorative. Aceste lemne de foc devin foarte usoare in greutate din cauza lipsei de umiditate. Si asta este exact ceea ce ne dorim. Un bustean prea dens nu se va aprinde cu usurinta si va cauza fum si o varietate de mirosuri care se vor dispersa prin casa.

1. Traditionalul ziar este cel mai bun pentru aprinderea focului, deoarece este uscat, subtire si, cel mai important, inflamabil. Nu aruncati reviste sau cataloage intr-un foc deoarece acestea au hartie groasa care arde lent, ducand la aparitia unui fum nociv. Asigurati-va ca utilizati bucati mici de lemn atunci cand aprindeti un foc, si nu busteni rotunzi. Lemnul despicat in bucati este mai usor de aprins. Bustenii rotunzi au arderea foarte lenta si nu se vor aprinde cu usurinta, asa ca doriti sa ii salvati pentru atunci cand aveti o flacara constanta.

2. Asezati lemnul in ceea ce ne place sa numim: model Jenga. In functie de dimensiune, puneti primul strat vertical, cu spatiu intre fiecare bustean. Pe urmatorul strat, asezati bustenii pe orizontala. Un model Jenga, este o abordare excelenta, pentru ca ne dorim mai multe zone de aprindere, atunci cand pornim focul. Acest lucru va asigura ca focul va creste intr-un ritm constant si nu va arde imediat ca intr-o structura in stil teepee. Cu un foc stratificat, este mai usor sa controlati cat de mult lemn trebuie sa adaugati treptat focului, facandu-l sa dureze mai mult si sa arda mai stralucitor.

3. Daca aveti aschii de lemn sau ardeti lemnul de rezerva, puneti-le in partea de sus a teancului de lemne si chiar in jurul gramezii pentru a alimenta focul. Puteti face acest pas de cate ori simtiti ca este necesar pe parcursul utilizarii sobei sau focarului.

4. Verificati daca soba este setata pentru a permite introducerea unei cantitati maxime de aer proaspat. Oxigenul este necesar deoarece flacarile sunt atrase de el si il vor cauta. Lasati usa deschisa timp de 3 pana la 5 minute in timp focul se intinde. Daca inchideti usa prea repede, focul poate fi aspirat afara. Acelasi lucru se intampla si cu un focar pe lemne; asigurati-va ca cosul este lasat usor deschis, lasand focul sa se ridice. De asemenea, este foarte important ca sobele sau semineele, sa dispuna de cosuri de fum curate si eficiente.

5. Inchideti usa si lasati focul sa arda

Odata ce focul a ars un timp bun, inchideti usa. Lasati-l sa ajunga la cel putin o temperatura constanta de 200 ° C. Inainte de a incepe sa inchideti, monitorizati modul in care arde focul. Asigurati-va ca focul este stabil inainte de a incepe reducerea aerului, astfel incat fumul nu va intra in incapere.

1 COMENTARIU

  1. Recomand cu incredere echipa din Sibiu, deoarece si eu am montat cu ei un semineu pe lemne si au dat dovada de profesionalism. Plus de asta au o gama foarte mare de produse si chiar ai de unde alege. Cum spun si ei: Noi facem tot , tu pui pe foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.