Doua luni dupa ce Consiliul Judetean (CJ) Bihor a hotarat reorganizarea institutiilor de Cultura, prin infiintarea unor unitati maghiare, prefectul judetului, Gavrila Ghilea, a anuntat ca decizia a fost atacata in instanta. Si liderii locali ai PDL s-au dezis de sprijinul pe care se zvonea ca l-au acordat colegilor de la UDMR in vederea adoptarii unei asemenea hotarari in forul judetean. Desi segregarea etnica a institutiilor oradene a fost criticata de cetateni, se pare ca si Inspectoratul Scolar face o reorganizare a unitatilor scolare pe aceleasi criterii.

Liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a declarat in cadrul ceremoniilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni ca maghiarii din Oradea au, printre altele, dreptul de a se bucura de un teatru al lor, de sine statator. Insa vicepresedintele Consiliului Judetean mai are de asteptat pana sa vada aceasta initiativa prinzand contur. Miercuri, 16 martie, prefectul Gavrila Ghilea a anuntat ca institutia pe care o conduce a atacat in contencios administrativ hotararile CJ prin care Filarmonica de Stat, Teatrul de Stat si Teatrul Arcadia ar fi trebuit reorganizate. Prin urmare, situatia Culturii locale ramane asa cum a fost inainte de primele hotarari din ianuarie vizand acest subiect.
 
In cadrul unei conferinte de presa, seful Institutiei Prefectului Judetului Bihor a revenit asupra intregii istorii a corespondentei dintre CJ si organul care verifica legalitatea actelor administrative emise. Astfel, Ghilea reaminteste ca a cerut in doua randuri Consiliului Judetean sa revina asupra celor trei hotarari emise in ianuarie, cele cu numerele 4, 6 si 7. Se pare ca, desi, in cele din urma, in sedinta ordinara din 24 februarie, forul judetean a repus pe ordinea de zi modificarea celor trei hotarari, nici forma cea noua a acestora nu a fost pe placul juristilor din Prefectura Bihor. Potrivit celor explicate de Gavrila Ghilea, printre cele la care CJ nu s-a conformat se numara si neconsultarea publica si asta avand in vedere importanta subiectului. De asemenea, juristii Institutiei Prefectului considera ca nici termenul de reorganizare nu este folosit si pus in practica asa cum trebuie, caci o astfel de actiune trebuia sa implice comasare sau absorbtie intre cele trei institutii de cultura vizate. Ori, in cazul deciziilor CJ Bihor, dupa reorganizare, au ramas tot trei entitati. Prefectul Ghilea a mai subliniat ca deciziile prin care hotararile initiale sunt modificate (purtand numerele 14, 15 si 16) se refera strict la denumirile dorite de forul judetean si nu la fondul problemei. Date fiind aceste ultime evolutii ale cazului, in acest moment nu exista alte institutii de cultura decat cele clasice, sub forma lor clasica si denumite asa cum toti oradenii le cunosc de ani buni. De asemenea, functiile de director general la cele doua teatre afectate raman la Marius Aron (Teatrul Arcadia), respectiv la Lucian Silaghi (Teatrul de Stat). Numai dupaa finalizarea procesului in contencios administrativ (cu sentinta definitiva si irevocabila), in functie de decizia Justitiei, se va putea sti exact cum vor arata cele trei institutii de cultura.
 
Intrebat despre actiunea Prefecturii, consilierul local Daniel Vulcu, directorul desemnat de CJ pentru a conduce teatrul de Stat Regina Maria (partea romana a culturii reorganizate), a declarat pentru bihorstiri.ro ca s-a asteptat sa se intample asa ceva si ca Gavrila Ghilea a procedat prin prisma politicului.
PDL se leapada de reorganizarea Culturii
Dupa vreo 2 luni de la prima aprobare a controversatei reorganizari a institutiilor de cultura aflate sub tutela Consiliului Judetean Bihor si dupa o perioada de tot felul de discutii despre cine, ce si cum a negociat acest proiect, conducerea PDL Bihor reactioneaza in premiera sub semnatura liderului de filiala, deputatul Stefan Seremi.
 
Intr-un comunicat transmis in cursul zilei de joi, 17 martie, presedintele democrat-liberalilor bihoreni o spune raspicat: „Nici o clipa vreun membru al PDL Bihor nu a negociat segregarea etnica, respectiv desfiintarea a trei institutii vechi si infiintarea a trei institutii noi”. De asemenea, Seremi sustine ca, personal, nu a participat „la nici un fel de negocieri cu privire la institutiile de cultura din Oradea”.
Seful pedelistilor bihoreni a decis, totodata, sa faca publice culisele asa-ziselor discutii premergatoare reorganizarii Culturii oradene, prin prisma partidului sau. Citam:
 
„Cu trei zile inaintea sedintei de Consiliu judetean din ianuarie 2011, a avut loc o intalnire in biroul dlui Kiss – presedintele UDMR Bihor, la care au participat dnii Kiss Alexandru, Szabó Ödon (presedinte executiv UDMR Bihor), Ioan Mang (presedintele PSD Bihor), Traian Abrudan (secretar general PDL Bihor) si Ionel Avrigeanu (lider de grup PDL in CJ Bihor). Cu privire la institutiile de cultura, dl. Kiss a precizat faptul ca este necesara o reducere a cheltuielilor prin diminuarea numarului de oameni din serviciile auxiliare.
 
Reprezentantii partidului nostru au fost de acord cu acest punct de vedere si au precizat ca sustin ideea reorganizarii institutiilor de cultura astfel incat cele trei existente (Filarmonica, Teatrul de Stat si Teatrul Arcadia) sa se comaseze intr-o singura institutie, cu administratie si management unice. Am mai fost de acord ca sectia maghiara a noii structuri unice sa fie condusa de catre dna Czvikker Katalin”.
 
Trebuie mentionat ca dezvaluirile presedintelui PDL Bihor, deputatul Stefan Seremi, vin la mai putin de 24 de ore de la momentul in care prefectul Gavrila Ghilea a anuntat ca hotararile de reorganizare au fost atacate in contencios administrativ.
De ce nu si in educatie?
 
Dupa ce au incercat separarea pe criterii etnice a Teatrului de Stat din Oradea, liderii maghiari din Oradea incearca o delimitare pe criterii etnice si in educatie. Clasele cu predare in limba maghiara de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” sunt pe cale sa se mute la Liceul Teologic „Szent Laszlo”, care ar putea sa se transforme in Grup Scolar. Scoala cu clasele I-VIII „George Cosbuc” din Oradea a primit o noua denumire, si anume: Scoala „Szacsvay Imre”. Aici ar putea fi mutati elevii din clasele cu predare in limba maghiara de la Scoala cu clasele I-VIII „Dacia”. Acelasi lucru se va petrece si la Marghita, unde, din 1 septembrie 2011, elevii maghiari de la Colegiul National „Octavian Goga”, precum si cei de la sectia maghiara de la Scoala cu clasele I-VIII Marghita se vor muta la proaspat-infiintata Scoala Maghiara „Horvath Janos”. O situatie similara este intalnita si la Salonta. Toate sectiile maghiare de la scolile din localitate vor fi mutate la Grupul Scolar „Arany Janos”.
 
Viceprimarul Biro Rozalia a avut, la inceputul anului 2011, o intalnire cu parintii elevilor din clasele cu predare in limba maghiara de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. „Am avut o intalnire cu parintii elevilor de la sectia maghiara a Colegiului Economic. La intalnire au participat in jur de 130 de parinti. O parte din parinti au fost de acord ca elevii sa fie mutati la «Szent Laszlo», altii nu. Vom muta clasele respective, numai daca majoritatea parintilor vor dori acest lucru. Cert e ca noul campus care se construieste, si care sper sa fie gata pana in toamna, nu va ajunge pentru tot Colegiul Economic”, a declarat Biro Rozalia pentru Bihor Online. Aceasta a marturisit ca doreste ca in fiecare cartier din Oradea sa existe o scoala cu clase cu predare in limba maghiara. „In acest fel elevii pot socializa. Predau la Universitatea Partium si vad cat de greu ii este unui maghiar sa se descurce in limba romana. Ce sa faca dupa ce termina facultatea?. Sa plece in Ungaria?”, a mai spus Biro.

Gazeta de Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.