Automobil Club Român, varianta bistriţeană a renăscut tocmai în luna femeii, cu un eveniment dedicat sexului „slab”. Deşi se dă o organizaţie cu experienţă în domeniu şi cu peste un secol de existenţă, reprezentanţii ACR au făcut mai multe gafe de organizare, care, au fost la un pas să ducă la adevărate nenorociri.

 

În luna femeii, mai exact în data de 12 martie, Automobil Club Român, filiala bistriţeană, a ieşit din cochilie şi şi-a făcut puţină imagine cu un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

Este vorba despre un raliu, presărat cu multă viteză şi câteva demonstraţii de drifturi, care au putut fi admirate în parcarea de lângă lacul de agrement, mai exact în fostul poligon, care a fost închis traficului rutier pentru câteva ore.

La concursul cu pricina, despre care se spunea încă de la început că este unul dedicat amatoarelor s-au înscris peste 10 doamne şi domnişoare. Acestea s-au prezentat la şedinţa tehnică, unde li s-a arătat traseul, pe care, însă, nu au avut ocazia să-l parcurgă pe patru roţi şi înainte de cursa propriu-zisă.

Sexul feminin, vârsta minimă 18 ani şi o maşină în dotare par să fi fost singurele condiţii de participare impuse de către organizatori, după cum au anunţat şi pe pagina de Facebook dedicată evenimentului şi prin presa bistriţeană. Nu a mai contat nici câtă experienţă aveau domniţele cu „covrigul” şi nici măcar faptul că n-aveau permis de conducere.

 

Concurenta care a lovit o femeie n-avea permis de conducere

Deţinerea unui permis de conducere nu este o condiţie obligatorie nici măcar la concursurile importante de profil, a fost replica celor care s-au implicat în organizare. Ei bine, la un concurs naţional sau internaţional de profil nici nu trebuie să ţi se ceară un permis de conducere, pentru că organizatorii au certitudinea că te descurci cu volanul, tocmai pentru că cei care participă la astfel de evenimente au instructori personali şi conduc mult mai bine decât mulţi participanţi la trafic.

Aici nu se punea problema unui concurs naţional, ci a unuia de amatori. Deţinerea unui permis de conducere nu era impusă de lege, dar era o condiţie de bun simţ pe care o puteau impune organizatorii, tocmai pentru a dormi mai liniştiţi noaptea gândindu-se că concurentele măcar au fost instruite la un moment dat de un instructor auto şi nu doar de „iubi” în spatele blocului.

Una dintre concurente, o tânără de 21 de ani a arătat cam ce se poate întâmpla la un astfel de concurs. Aceasta a pierdut controlul jucăriei pe care o „pilota” şi a lovit mai multe cauciucuri, care mai apoi au lovit un parapet de protecţie, care s-a prăbuşit pe o femeie de 60 de ani.

Victima a fost, culmea, tocmai soacra lui Virgiliu Orza, organizatorul evenimentului şi şeful ACR Bistriţa-Năsăud. Din fericire, femeia a suferit răni minore, un traumatism cranio-cerebral minor şi o contuzie la un picior. Partea proastă este că aceasta era însoţită de un copil, care putea fi şi el rănit în această „aventură”.

Tânăra de 21 de ani, care nici măcar n-ar fi avut bunul simţ să participe la şedinţa tehnică nu deţinea nici măcar permis de conducere.

Aceasta s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală şi conducere fără permis. Acuzaţiile se vor evapora, asta pentru că femeia de 60 de ani accidentată nu a depus plângere împotriva tinerei şi pentru că ai nevoie de permis de conducere doar pe drumurile publice, iar parcarea în cauză, cel puţin în acel interval orar, nu era considerată drum public.

În ciuda acestui incident, evenimentul nu a fost întrerupt, iar la scurt timp după, a mai avut loc un incident, care, din fericire, nu s-a mai soldat cu victime. Una dintre domnişoare era să îl lovească pe prezentatorul evenimentului şi pe un membru din echipa organizatorilor. Săracii tineri s-au ferit în ultima clipă de maşină.

De asemenea, se pare că multe dintre concurente erau chiar începătoare, având experienţă foarte puţină la volan.

virgiliu orza

Drumul închis circulaţiei, colacul de salvare

Virgiliu Orza s-a spălat repede pe mâini, susţinând că pe el l-a interesat ca participantele să fie înscrise la un club de profil, chiar dacă doar ca şi simpatizante. Detalii gen, existenţa unui permis auto nu l-au interesat, mai ales că fiecare domnişoară a semnat o declaraţie pe proprie răspundere.

Marele colac de salvare al şefului Automobil Club Român nu este nici măcar acea declaraţie pe proprie răspundere, ci un tertip. În intervalul orar în care s-a desfăşurat competiţia, drumul era închis circulaţiei.

Deşi pare greu de crezut, dacă accidentul rutier în cauză avea loc la 10 minute după încheierea acestui eveniment, tânăra de 21 de ani se alegea cu dosar penal în mod cert, pentru că atunci poliţiştii puteau s-o cerceteze pentru conducerea unui autoturism pe un drum public, fără permis.

Aceasta risca închisoare de la 1 la 5 ani. În acest caz însă, aceasta se va alege în cel mai rău caz cu o amendă.

 

Fără ambulanţă la un eveniment cu…risc

Potrivit informaţiilor oferite de autorităţile locale, ACR Bistriţa-Năsăud a cerut autorizaţie pentru acest eveniment şi a şi primit-o. Autorităţile locale le-au permis celor de la ACR să desfăşoare un eveniment cu grad destul de ridicat de risc fără să se întrebe dacă asociaţia îndeplineşte şi celelalte condiţii.

Una dintre ele era prezenţa unei ambulanţe la locul evenimentului. Aceasta a lipsit, iar în momentul în care femeia de 60 de ani a fost rănită, organizatorii au fost nevoiţi să cheme ajutor prin 112.

Articolul 105 din legea 95/2006 îl obliga pe Orza să asigure asistenţă medicală de urgenţă la spectacolele în aer liber, festivaluri şi manifestări sportive. Asistenţa medicală trebuia solicitată de organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgenţă. Aceiaşi lege spune că autorităţile publice aprobă desfăşurarea acestor evenimente doar în cazul în care asistenţa medicală de urgenţă este asigurată în mod adecvat.

Cum a reacţionat Orza la aceasta obligativitate? S-a arătat deranjat de faptul că SAJ Bistriţa-Năsăud i-a cerut peste 800 de lei pentru a trimite un echipaj acolo. Culmea, acelaşi articol din lege spune că serviciile publice de urgenţă pot presta servicii contra cost în cazul manifestărilor de acest fel, aşa că SAJ nu a făcut niciun abuz solicitându-i lui Virgiliu Orza bani pentru a trimite un echipaj, mai mult, acesta este preţul plătit şi de alţi organizatori de evenimente.

Rămâne de văzut dacă organele abilitate se vor sesiza în ceea ce priveşte încălcarea articolului 105 din legea 95/2006.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.