„Crima de la punte”, după 20 de ani. Verdict privind autodenunţul unui pretins autor al omorului

1321

În primăvara anului 2015, Dănuţ Romedea, un deţinut din Penitenciarul Bacău, condamnat pentru crimă, a întocmit un  autodenunţ, susţinând că el este autorul crimei comise cu 18 ani în urmă, asupra numitei Sanda Susana Băloi. Surse din mediul penitenciar susţin că această practică, a autodenunţurilor, a devenit o regulă printre deţinuţii condamnaţi la pedepse mari pentru crimă. Deşi era evident de la o poştă că nu este el autorul crimei, anchetatorii au purces la verificarea celor sesizate. După circa un an a fost dat verdictul. Dănuţ Romedea nu este autorul crimei.

 

La data de 26 iulie 2017 se vor împlini 20 de ani de la crima a cărei victimă a fost numita Sanda Susana Băloi, fiica unui fost poliţist, Alexandru Archiudean şi nepoata şefului IPJ BN de la vremea respectivă, Ioan Negruşa.

După 20 de ani, ancheta acestei crime care a bulversat opinia publică bistriţeană şi a creat un climat de insecuritate şi nesiguranţă publică, nu a avansat nici cu un milimetru, faţă de ziua în care a fost declanşată ancheta.

 

Un deţinut a susţinut că el este autorul

În 2015, Dănuţ Romedea, un criminal aflat în penitenciarul Bacău a făcut un autodenunţ, după ce a urmărit o emisiune la TV care avea ca subiect crima, chipurile, că el a omorât-o pe Sanda Susana Băloi. Deşi era evident că totul era o ”poveste”, anchetatorii bistriţeni, premeditat sau nu, au pus ”botul”.

Undeva este de înţeles, tot nu efectuau nici o activitate în caz, autodenunţul unui criminal le-a venit ca o mănuşă, mai bine de un an au pierdut timpul cu verificarea celor susţinute de Dănuţ Romedea.

Există se pare o practică în rândul unor deţinuţi, criminali, care din plictiseală şi mai ales pentru a schimba mediul, condiţiile de detenţie, întocmesc autodenunţuri susţinând chipurile că ei ar fi comis o crimă cu autor necunoscut. Având acces nelimitat la mass-media, în special TV, sursa de documentare le este asigurată şi acţionează conform planului pe care şi l-au stabilit. Ulterior ei sunt transferaţi în judeţul unde este anchetă crima.

Rezultatul verificărilor în cazul lui Dănuţ Romedea a fost unul anticipat, autodenunţătorul nu avea practic cum să comită crima, el se pare că nu a călcat în viaţa lui prin Bistriţa.

sanda baloiu

Primii anchetatori s-au pensionat. Cazul a rămas nerezolvat

Astfel, a mai trecut un an, iar eficienţa şi rezultatele anchetei privind moartea Sandei Susana Băloi sunt la fel ca în momentul în care a fost declanşată, în iulie 1997.Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care nu au fost verificate toate ipotezele de lucru stabilite la demararea anchetei, iar situaţia mai multor suspecţi, printre care figura şi fostul soţ a victimei, Savin Băloi, nu a fost clarificată fără nici o urmă de îndoială. Indiscutabil, răspunderea pentru nerezolvarea acestui caz, a identificării şi tragerii la răspundere a autorului omorului nu cade numai pe umerii celor care au ancheta în lucru în prezent. Atât procurorii, cât şi poliţiştii care au lucrat în caz de-a lungul celor aproape 20 de ani, procurorul Iosif Mureşan, foşti şefi ai judiciarului, Puiu Nistor, Bugnar Ioan, Aurel Grama, ZacheiCioarec, s-au pensionat. Mai mult, actualul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, „celebrul” cms.şef Paul Andreicaîmpuşcat de Sima „Vampirul” în timpul capturării acestuia, în urma încălcării oricor norme şi proceduri de misiune, este nepotul lui Sabin Băloi, considerat la un moment unul dintre suspecţii principali ai cazului.

Răspunderea în fond pentru eşecul acestui caz revine instituţiilor abilitate să gestioneze ancheta, Parchetul de pe lângă Tribunalul BN şi poliţia bistriţeană, respectiv Serviciul de Investigare a Criminalităţii din cadrul IPJ BN.

Practic, soluţia dată de procuror în cazul autodenunţului lui Daniel Romedea, arată că adevăratul criminal este în libertate şi se plimbă sub nasul anchetatorilor.

Cum a fost posibil ca o anchetă a unei crime care a zguduit Bistriţa să începă atât de prost şi să continue la fel până astrăzi? Şi probabil va continua în acelaşi mod, fiindcă nu există, atât la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi în rândul echipei de la Serviciul de Investigaţii Criminale a IPJ BN, un ”cap limpede”, un profesionist adevărat care să urnească ancheta din loc şi să ducă la identificarea adevăratului criminal.

bloc Baloiu

Autodenunţul s-a dovedit o cacealma

Autodenunţul lui Dănuţ Romedea era evident că este o cacealma, a unui criminal înrăit, plictisit să-şi spăşească pedepasa într-un singur loc. Este o practică, care se pare că a devenit regulă, ca asemenea indivizi să alunge plictiseala lungilor ani pe care trebuie să-i petreacă după gratii, recurg la tot felul de tertipuri. Acoperirea activităţilor specifice a anchetatorilor bistriţeni pentru verificarea autodenunţului lui Daniel Romedea esteuna perfect legală, deşi se anticipa rezultatul. După un an şi mai bine de eforturi, resurse materiale şi umane alocate, verdictul a fost unul aşteptat. Daniel Romedea nu este autorul crimei.

În acest sens, procurorul criminalist Emilian Dragoş Nicolescu, din cadrul Pachetului de pe lângă tribunalul Bistriţa-Năsăud, la data de 10 octombrie 2016, în dosarul nr.493/P/2013, a întocmit o Ordonanţă de clasare a cauzei.

Urmare a autodenunţului lui Dănuţ Romedeaa fost începută urmărirea penală fiind acuzat de omor calificat, deosebit de grav.Dănuţ Romedea a fost adus din Penitenciarul Bacău şi anchetat de către procurorul Nicolescu şi de judiciariştii de la Investigaţi Criminale. În faţa acestora Dănuţ Romedea şi-a susţinut autodenunţul, în sensul că el este cel care a comis crima.

Au fost realizate două reconstituiri, prima pe timp de noapte şi a doua ziua, în data de 19.10.2015, la locul comiterii omorului, blocul de lângă punte, la apartamentul în care a locuit familia Băloi. La ambele reconstituiri, Dănuţ Romedea a furnizat detalii infirmate de specificul zonei, pline de ambiguităţi, încercând la un moment dat să obţină încurajări din partea anchetatorilor, sperând ca informaţiile pe care le furnizează se pliază pe cele din dosar. Tot în ideea verificării autodenunţului, Daniel Romedea a a fost supus verificării comportamentului simulat, testului poligraf. Raportul criminalistic nr.518064/16.11.2015, emis de Serviciul Criminaslistic a IPJ Cluj a concluzionat, analizând comportamentul simulat, că acesta a dat răspunsuri nesincere, încercând să inducă în eroare anchetatorii. Practic, autodenunţul constituind o încercare de inducere în eroare a organelor de anchetă. De asemenea anchetatorii au mai stabilit că sursa primară a informaţiilor deţinute de Dănuţ Romedea a constituit-o un reportaj TV, despre omorul din vara anului 1997.

În această situaţie, anchetatorii au stabilit că Dănuţ Romedea nu este autorul infracţiunii de omor asupra numitei Sanda Susana Băloi şi au dispus clasarea cauzei, totodată au dispus disjungerea acesteia, urmând a fi continuate cercetările penale.

Este mai mult decât evident faptul că în acest caz nu se lucrează, nu se intreprind nici un fel de activităţi specifice în vederea identificării autorului omorului.Probabil se aşteaptă un nou autodenunţ.

1 COMENTARIU

 1. „Ancheta a inceput prost ” … in primul rand, chiar de catre ofiterii „ridicati in slavi” ( foşti şefi ai judiciarului, Puiu Nistor, Bugnar Ioan, Aurel Grama, Zachei Cioarec, s-au pensionat ), promovati si pusi in „inalte functii” chiar de catre fostul inspector sef „Nelutzu” Negrusa … pe criteriile „calul, pe calul, pe calul… calare ” ( stiti dvs… a lui Paunescu , Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste si pace ) , nicidecum pe criteriul strict al competentei profesionale . Aceasta „meteahna” se practica si in ziua de astazi din pacate… ( si nu numai in acest domeniu ) .
  Acuma este foarte adevarat, ca daca s-ar descoperi si prinde toti criminalii, hotii, talharii… etc. etc. efectivele politiei, din lipsa de „cazuri” cu siguranta ca s-ar reduce considerabil si nu prea si-ar dori acest lucru ( poate ca… ) nimeni . De aceia :
  – exista cazuri care nu sunt de un real pericol social, dar care sunt imdeiat „reprimate” cu duritate, pentru a se da o „lectie de invatarura de minte ” celor care ar incerca ” sa miste-n front ” ( gen actualele dosare penale facute politic, actualmente pe tapet… ) ;
  – exista cazuri in care , efectiv infractorii „au norocul ” sa i se „stearga” urmele si , cu toate datele si indiciile ca „el ” este autorul, nu prea mai sunt „probe palpabile de inculpare in instanta ” … si astfel sunt ( doar ) „supravegheati in continuare, ” sperandu-se ca intr-o zi, o sa „urle”-n ei constiintza ca ” boul la iesle ” ca s-or „autodenuntza” , sau eventualii „martori sau tainuitori ” vor face ei acest lucru ( daca exista ) ;
  – exista cauze, in care efectiv ” nu se vor solutionate ” din variate motive , mai mult ori mai putin … ” interesate ” ;
  – si de ce nu , exista cazuri, in care … asa cum s-a aratat mai sus, ” cercetarea a pornit prost ” de catre ofiterii ridicati in slavi si promovati pe criterii foarte „dubioase” , dar care pana si astazi, pe drum ( daca-i intalnesti ) se „umfla-n pene precum curcanii ” inainte de ” gratierea de Anul Nou ” …

LĂSAȚI UN MESAJ