La sfârșitul lunii decembrie Primăria municipiului Bistrița a lansat o procedură de licitație pentru reabilitarea centrului municipal de cultură pentru care primarul Ovidiu Crețu vrea să „spargă” aproape 17 milioane de lei din banii publici. Deși valoarea investițiilor nu va produce un bine echivalent în 17 milioane bistrițenilor, Crețu încă nu anunță câștigătorul datorită unor circumstanțe necunoscute. Oficialii Primăriei dau vina pe documentația stufoasă, dar faptul că după mai bine de 3 luni de zile nu se cunoaște încă câștigătorul ne poate duce cu gândul că primarul social-democrat nu știe pe care dintre societățile sale „favorite” să le recompenseze cu această sumă imensă.

 

Locuințele rămân un vis pentru bistrițeni pentru că primarul Ovidiu Crețu se pare că se pregătește să investească sume colosale în obiective care nu își justifică sumele cheltuite. 16,9 milioane de lei cu toate taxele incluse este suma pe care instituția publică vrea să o acorde pentru reabilitarea clădirii centrului municipal de cultură George Coșbuc. Denumirea integrală a contractului postată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice(SEAP) este următorul:” Executarea de lucrari aferente proiectului „REABILITAREA CLĂDIRII CENTRULUI MUNICIPAL DE CULTURĂ „GEORGE COȘBUC”-BISTRIȚA, MONUMENT ISTORIC DIN CATEGORIA A” presupune următoarele faze de lucrări: Îmbunatațirea condițiilor funcționale privitoare la utilizarea construcției; Reabilitarea structurii de rezistență a clădirii; Diminuarea fenomenului de igrasie; • Reabilitarea tâmplăriilor, astfel încât să se respecte forma și detaliile istorice, utilizându-se aceleași materiale;  Repararea elementelor de finisaj, păstrând pe cât posibil soluția istorică; Recondiționarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică, păstrând pe cât posibil soluțiile inițiale; • Reabilitarea învelitorii, a elementelor decorative de la învelitori, repararea jgheaburilor și burlanelor; • Efectuarea unor lucrări de reparații capitale la instalațiile electrice, de încălzire, de apă și canalizare, conform cu necesitățile funcționale și arhitecturale ale clădirii; Recondiționarea sistemului.”

Ovidiu Creţu, primarul social-democrat al municipiului Bistriţa, a încercat în al doilea an să lanseze tot felul de proceduri de achiziție publică nu atât cu efecte majore pentru bistrițeni, cât mai mult pentru a ajuta anumite firme să-și ducă existența mai departe. Oare are nevoie de fapt Crețu să își plătească posibilii sponsori ai campaniei din anul trecut și recompensarea acestora din banii municipalității?  Una dintre firmele sale „favorite”, Creativ Group, care participă la mai toate procedurile de atribuire încearcă să sufle orice contract care le intră în cale. Pe de altă parte, la ultima procedura de achiziţie lansată de primăria Bistriţa, unde valoarea oferită de municipalitate este de 16.924.521 lei cu toate taxele incluse, au participat şi greii construcţiilor din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Firmele care au participat la licitaţii sunt următoarele: SC TCI Contracor General SA din Cluj Napoca, Asocierea SC Avitech Co SRL din Voluntari + SC Romconstruct Holding Grup SA din Bucureşti şi SC Ergoritmus SRl, Bistriţa, Asocierea SC Quatech Invest SRl Targu Mureş + Laki Epuletszobrasz ZRT Ungaria, Research Consorzio Stabile SCARL, Napoli, Italia, Asocierea SC ACI Cluj SA, Cluj Napoca + SC ACI Bistriţa SA, Bistriţa, Asocierea SC Creativ Group SRL, Bistriţa + SC Euras SRL, Satu Mare, SC General Service Grup 98 SRL, Bucureşti, Asocierea SC Imobil Dan SRL, Bistriţa + SC Electro-Ursa Servcom SRL, Bistriţa.

 

Fostul dinamovist vrea să refacă cultura bistrițeană

 

Romconstruct Holding este firma afaceristului Vasile Turcu, fostul acţionar de la Dinamo. Printre licitaţiile adjudecate de către această societate sunt reabilitarea clădirii Academiei de Studii Economice din Piaţa Romana, dar şi alte 11 contracte cu prestigioasa instituţie de învăţământ superior, sala de spectacole de la Ministerul Culturii, un corp de clădire nou la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, dar şi diverse lucrări pentru municipiul Bucureşti.

 

Clujenii tehnici vor și ei marele pot

 

TCI Contractor General este o societate care a câştigat numeroase lucrări în municipiul Cluj-Napoca. Dintre acestea, amintim lucrări la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, dar şi la Curtea de Apel Cluj, Finanţe Cluj sau Institutul de Statistică Cluj. Nu respectă caietul de sarcini

 

Aquatech Invest SRL este o societate din Targu-Mureş care a mai lucrat în domeniul cultural. Conform caietului de sarcini, orice societate trebuie să prezinte „formularul nr.8 şi se vor prezenta Bilanţurile contabile aferente ultimilor 3 ani.” În acest caz, această societate nu stă atât de roz deoarece în 2011 a avut o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, dar în anii precedenţi cifra de afaceri a fost 0. Mai precis, în 2010 şi 2009 firma nu a declarat nicio activitate.

Research Consorzio Stabile SCARL este o societate din Italia specializată în construcţia de obiective de patrimoniu. Firma face parte din Asociaţia Naţionala de Constructori din Italia şi a fost înfiinţată în martie 2005.

ACI Cluj este unul dintre cei mai mari constructori clujeni, avand in portofoliul lor lucrari impresionante precum stadionul Cluj Arena, unde joaca echipa de fotbal Universitatea Cluj, dar şi restaurarea Parcului Central din municipiul Cluj-Napoca, sediul Consiliului Judeţean Cluj.

O alta societate care a participat la licitaţie este Creativ Group, o „cunoscuta” a fondurilor oferite de municipalitate. Lucrarile suplimentate de trei ori la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu i-a motivat pe oficialii municipalitaţii conduse de Ovidiu Creţu sa le acorde mai multe contracte celor de la Creativ Group. Ultimul contract, acordat saptamana trecuta, a fost pentru repararea planşeului Bisericii Evanghelice pentru 2,8 milioane de lei.

 

Din cele şase licitaţii pe care le-a caştigat societatea Imobil Dan cinci au fost oferite de catre municipalitatea bistriţeana. Societatea este deţinuta de catre Dan Balan şi Ghiocel Lucian Bezeriţa

Oare până la urmă când va fi decizia lui Crețu: va prezenta public rezultatul unei licitații sau va acorda direct societății favorite contractul și banii în avans?

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.