Contractul de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu a fost prelungit până în august 2016. Motivul oficial invocat este acela că până la această dată nu au fost obţinute încă autorizaţiile de la DSP, ISCIRşi ISU, în baza cărora obiectivele supuse lucrărilor de reabilitare şi modernizare să poată funcţiona efectiv în bună regulă. Practic este o nouă prelungire, deşi acest proiect trebuia finalizat în decembrie 2015.

 

Conform contractului de finanţare semnat în septembrie 2014, costurile stabilite erau de 30.692.100,31 lei, din care 19.918.921,70 lei fonduri nerambursabile şi 10.773.178,61 lei contribuţia municipalităţii.

Contractul de execuţie a fost atribuit asocierii de firme SC Mis Grup SRL din Anieş şi SC Grup Taurus SRL Crainimăt, valoareade adjudecare fiind de 27.359.129 lei. Cele două firme ar fi trebuit să finalizeze lucrările, obligatoriu, până la 31 decembrie 2015.

Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece au fost descoperite necorelări între cererea de finanţare şi documentaţie, motiv pentru care municipalitatea a fost nevoită să purceadă la o modificare a proiectului.

„În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Ca urmare, s-a procedat la revizuirea proiectului tehnic, care determină modificări în bugetul proiectului”, declara în toamna anului trecut primarul Ovidiu Creţu.

Prin urmare, au apărut cheltuieli suplimentare pe arhitectură, rezistenţă-suprastructură, instalaţii sanitare, electrice şi termice, taxe şi comisioane, proiectare, dirigenţie de şantier. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 3.788.334,40 lei, din care suma de 1.808.879,46 lei trebuia suportată din bugetul local.

În urma modificărilor, costurile proiectului au ajuns la 32.500.979,77 lei (aproximativ 7,4 milioane euro), din caredin care 20.303.148,52 lei fonduri nerambursabile şi12.603.894,23 lei contribuţia municipalităţii.

Contractul de lucrări care trebuie executate ca urmare a modificării proiectului a fost estimat la 4.090.904,88 lei, fără TVA, şi a fost atribuit tot firmei MIS GRUP SRL, însă culmea, la un preţ mai mare decât preconiza municipalitatea, de 4.116.463,89 lei.

În acest context, în luna mai anul acesta, termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până la 31 august.

CRETU

Contractele pentru asigurarea utilităţilor şi montarea instalaţiilor electrice, licitate anul acesta

Spre finele lunii ianuarie anul acesta, municipalitatea a scos la licitaţie alte două contracte. Unul dintre acestea s-a referit la executarea de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Asigurare utilităţi aferente Colegiului National Liviu Rebreanu”, municipalitatea estimând că va cheltui cel mult 1.579.975,20 lei, fără TVA.

Cea de a doua licitaţie lansată de Primăria Bistriţa în luna ianuarie a avut drept ţintă acelaşi Colegiu Naţional Liviu Rebreanu şi făcea parte din acelaşi proiect al campusului acestei şcoli bistriţene. Era însă vorba de realizarea instalaţiilor electrice, valoarea contractului fiind estimată la 285.514,25 lei, fără TVA.

internat-cnlr

Obiective date în folosinţă…

Înainte de a începe noul an şcolar 2016 – 2017, mai precis pe 6 septembrie,lucrările prevăzute pentru realizarea campusului şcolar al Colegiului Naţional Liviu Rebreanu au fost declarate finalizate şi a avut dar în folosinţă a obiectivului în integralitatea lui.

„Sunt obiective extrem de importante, la care s-a lucrat foarte mult. Rolul esenţial în finalizarea lucrărilor l-a avut constructorul, MIS Grup, care a făcut o demonstraţie de capacitate şi de forţă cum n-am crezut că poate face şi n-am văzut nicăieri în alt şantier. A fost un proiect extrem de dificil, a trebuit să manevrăm această corabie printr-o mare plină de stânci, pe furtună. Cea mai importantă lucrare din cariera mea de primar tocmai s-a închis, o lucrare de această anvergură e greu de presupus că vom avea în viitorul apropiat, dacă nu se va realiza cumva varianta ocolitoare”, se lăuda atunci primarul Ovidiu Creţu.

 

… fără autorizaţii de funcţionare

Nu a trecut o săptămână de la darea în folosinţă a obiectivului, că pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre prin care s-a cerut „aprobarea prelungirii contractului de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional «Liviu Rebreanu», până la data de 31.08.2017”. Deci încă un an, până ca acest proiect să fie declarat închis definitiv.

Din expunerea de motive a primarului, anexată la proiectul de hotărâre, reiese faptul că obiectul nu este încă funcţional, motiv pentru care se vor mai aloca în acest sens nişte sume de bani de la bugetul local. Pentru aceasta însă s-a cerut acordul consilierilor locali pentru ca mai apoi să fie transmisă Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest Hotărârea Consiliului Local prin care se aprobă prelungirea contractului de finanţare şi cheltuielile estimate legate de acesta.

„Primăria municipiului Bistriţa a depus, în data de 15.04.2014, Cererea de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional «Liviu Rebreanu», în vederea obţinerii de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă – Apelul de proiecte pentru fondurile realocate POR conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19.12.2013.

Proiectul este în curs de implementare începând cu data de 11.09.2014, dată la care a fost semnat contractul de finanţare. Prin actul adiţional nr. 2, termenul de finalizare a fost prelungit până la data de 30.06.2016.

Conform Instrucţiunii AMPOR nr. 146/06/2016 pentru încheierea actelor adiţionale de prelungire a duratei contractelor de finanţare care nu se finalizează în perioada acordată ca urmare a aplicării Instrucţiunii AMPOR 144/2015, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectelor şi în vederea asigurării funcţionalităţii acestora, proiectul „Edificare şi Construire Campus Şcolar Colegiul Naţional Liviu Rebreanu” face obiectul unui act adiţional de prelungire a termenului de finalizare.

Urgenţa adoptării prezentei hotărâri este determinată de necesitatea încheierii Actului adiţional nr. 3/2016 la contractul de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional «Liviu Rebreanu», prin care se prelungeşte contractul de finanţare până la data de 31.08.2017, în vederea asigurării funcţionalităţii proiectului, sub condiţia transmiterii până la data de 30.09.2016, la Organismul Intermediar – Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest, a Hotărârii Consiliului Local prin care se aprobă prelungirea contractului de finanţare şi cheltuielile estimate legate de acesta.

Având în vedere aspectele menţionate anterior, propun aprobarea prelungirii contractului de finanţare pentru proiectul „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional «Liviu Rebreanu», până la data de 31.08.2017 şi a cheltuielilor legate de acesta”, precizează Ovidiu Creţu în expunerea de motive..

Din raportul întocmit de Direcţia de Integrare Europeană şi de Direcţia tehnică reiese faptul că cererea de prelungire a contractului de finanţare ar fi determinată de obţinerea autorizaţiilor de funcţionare de la instituţiile abilitate.

„Lucrările de execuţie ale proiectului sunt finalizate şi recepţionate, urmând a se depune documentaţiile impuse de instituţiile abilitate în termenul legal de la recepţie, pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare (DSP, ISCIR, ISU). Autoritatea de Management POR consideră proiectul finalizat în momentul în care este asigurată funcţionalitatea acestuia, prin aceasta înţelegându-se şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare.

Pentru funcţionarea obiectivului de investiţii „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional «Liviu Rebreanu» ca urmare a finalizării lucrărilor se impune obţinerea autorizaţiilor de funcţionare de la instituţiile abilitate. Fiecare instituţie comunică costurile aferente după depunerea şi analizarea documentaţiilor.

Cheltuielile legate de obţinerea acestora nu sunt cheltuieli de capital (de investiţii).

Din informaţiile obţinute de la instituţiile abilitate, pentru  emiterea autorizaţiei sanitare de funcţionare şi pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu nu se percep taxe.

Pentru operaţiunile de autorizare, avizare şi verificare tehnică de către CNCIR/ISCIR pentru 2 lifturi de la cantinăşi centralele termice din punctul termic se vor percepe tarife, care vor fi stabilite prin procesul verbal întocmit de către inspectorul de specialitate din cadrul CNCIR/ISCIR după depunerea documentaţiilor şi inspecţia la faţa locului. Estimăm o sumă de 5.000 lei pentru aceste operaţiuni”, se precizează în raportul amintit.

De aici tragem o concluzie: toate obiectivele care fac parte din acest proiect de edificare a campusului de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” funcţionează în acest moment fără autorizaţiile de la DSP, ISU şi ISCIR, iar pentru obţinerea acestora, municipalitatea lui Ovidiu Creţu mai are nevoie de încă un an la dispoziţie până să rezolve aceste neajunsuri. Asta în condiţiile în care respectivele obiective sunt deja utilizate de elevii de la „Liviu Rebreanu”.

Lucrările care au făcutobiectul contractului de finanţare au fost: reabilitare şi mansardare imobil şcoală gimnazială – dată în folosinţă în primăvară, reabilitare şi mansardare internat şcolar, reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantină şi sală de sport polivalentă, precum şi sistematizare pe verticală.

interior-cnlr

Zece ani pentru finalizare! Corpul „A”, lăsat pe din afară

În acest proiect de edificare a campusului de la „Liviu Rebreanu” municipalitatea nu a putut cuprinde până la urmă şi clădirea principală a colegiului, care a rămas pe dinafară – respectiv corpul A, care până la urmă este simbolul acestei unităţi de învăţământ. Mai mult, contractul de finanţare pe fonduri europene, semnat în anul 2012, şi anunţat cu mult fast de către Primăria Bistriţa pe vremea când vicepremier era Liviu Dragnea, a trebuit să fie şi el revizuit. Semnarea acestui contract se petrecea în perioada în care primarul Creţu mai spera încă să îl impună drept candidat pentru funcţia de deputat al Colegiului 1 Bistriţa pe bunul său amic Constantin Rus, directorul Colegiului, reales între timp consilier municipal. Primarul Creţu spunea că se bazează la acea vreme şi pe faptul că, două luni mai devreme, fusese în vizită însăşi ministra Educaţiei, Ecaterina Andronescu, foarte interesată de proiectele colegului de partid.

Pentru întocmirea proiectului demarat în 2008, doar pentru documentaţia tehnică s-au cheltuit circa 900.000 de lei.

„Edificarea campusului şcolar este un proiect care a stat în stand-by timp de aproape zece ani, fiindcă nu s-au găsit banii necesari pentru demararea lucrărilor. Din această cauză, proiectul iniţial de modernizare a suferit mai multe revizuiri. Modificări de proiect au mai fost necesare şi datorită unor schimbări ale normativelor tehnice în construcţii, dar şi a condiţiilor de finanţare. Ratarea unor proiecte cu finanţare europeană a condus la un bilanţ final în care „mai bine de jumătate din valoarea investiţiei este de la bugetul local, adică aproximativ 16 milioane de lei, restul fiind bani europeni, prin Programul Operaţional Regional”, declara în urmă cu circa trei săptămâni primarul Ovidiu Creţu.

interior-sala-clasa-cnlr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.