Venirea Crăciunului reprezintă unul din cele mai aşteptate momente ale anului. El reprezintă motiv de bucurie pentru întreaga familie, prilej prin care toţi cei dragi se adună în jurul bradului de Crăciun, ciocnesc un pahar de vin în cinstea Naşterii Domnului şi ascultă urările colindătorilor.
Obiceiurile şi datinile româneşti de Crăciun impresionează prin încărcătura lor emoţională. Este o sărbătoare foarte îndrăgită la români, simbolizând înnoirea şi bucuria.

Această sfântă zi poate să reprezinte începutul unei noi etape în viaţa fiecăruia dintre noi. Cine cultivă în prima zi a Crăciunului virtutea bunei-dispoziţii se va bucura un an întreg de mulţumire, bunăstare şi bună înţelegere cu ceilalţi. Bradul împodobit şi masa îmbelşugată sunt doar două elemente prin care românul îşi arată bunăstarea.
Cu toate acestea, tot mai puţini români îşi pot permite o masă festivă de Crăciun, în condiţiile în care preţurile pentru organizarea unui astfel de eveniment tradiţional sunt aproape de nivelul salariului minim pe economie.
Prin urmare multora dintre români nu le va veni foarte uşor să se bucure de strălucirea acestei sărbători, ba din contră ea se va dovedi la fel ca una obişnuită.
Pentru realizarea tradiţionalului meniu de Crăciun, românii vor fi nevoiţi să scoată din buzunare cel puţin 500 de lei, adică echivalentul unui salariu minim pe economie. Dacă mai adăugăm şi eventualii musafiri, obişnuiţi la astfel de evenimente, costul s-ar putea dubla sau tripla.
În plus, cadourile pe care românii le oferă de Crăciun celor dragi, cresc cheltuielile de la bugetul familiei.
Nu trebuie să uităm nici de bradul specific sărbătorilor de iarnă şi de ornamentele necesare, fapt care mai face o gaură în buget.

Friptura, cârnaţii şi sărmăluţele, de nelipsit

Având în vedere că mai este foarte puţin timp până la sfânta sărbătoare, majoritatea românilor, îşi fac calcule cât trebuie să cheltuiască pentru masa festivă.
Tradiţia românească presupune ca masa de Crăciun să includă preparate din carne de porc. Pentru aceasta există două variante: se poate achiziţiona un porc viu, de la ţărani, cu cel puţin 10 lei pe kilogram, sau se apelează la produsele din supermarketuri ori de la micii întreprinzători. Astfel, o bucată de muşchi file de porc costă între 19 lei şi 22 de lei, iar ceafa de porc costă între 17 lei şi 21 lei. Pentru un kilogram de spate de porc românii trebuie să scoată din buzunar între 14 lei şi 18 lei iar pentru tradiţionalii cârnaţi de porc preţurile variază între 12 şi 20 de lei per kilogram.
Numai că, masa de Crăciun nu se rezumă doar la atât. Pe lângă friptură şi cârnaţi nu pot lipsi de pe masa sărmăluţele, pentru care mai e nevoie de încă cel puţin un kilogram de carne tocată, orez şi condimente, plus varza murată, pentru care s-ar mai cheltui încă cel puţin 25 de lei.
Persoanele care nu preferă carnea de porc pot opta pentru produsele din pui. O caserolă cu pulpe superioare de pui costa între 11,5–14 lei, iar ciocănelele 13 – 19 lei.

Aperitivele micşorează bugetul familiei

Un alt preparat des întâlnit pe masa de Crăciun este salata de boeuf. Persoanele care doresc să prepare un astfel de aliment sunt nevoite să cheltuiască aproximativ 20 de lei. Un kilogram de cartofi costă între 1,2 lei şi 1,6 lei, iar morcovii costă între 1,5 lei şi 2,1 lei. Preţul unui borcan cu gogoşari, de 750 grame, variază între 3,99 lei şi cu 4,90 lei, iar castraveţii muraţi (borcan 750 grame) costă între 2,99 lei si 3,6 lei. Ouăle variază şi ele ca preţ, între 0,45 de bai şi 50 de bani bucata. Un borcan de muştar de 750 grame costă 1–1,9 lei, în timp ce preţul pentru un litru de ulei de floarea soarelui variază între 3,5 şi 6,5 lei. Pentru economie de timp, se poate cumpăra maioneza gata preparată, însă pentru aceasta vor fi cheltuiţi între 2,6 şi 5,2 lei.

Prăjiturile, vinul şi fructele, un răsfăţ

Pe lângă preparatele din carne tot românul mai are nevoie de cozonaci, prăjituri, sucuri răcoritoare şi măcar două trei sticle de vin. Dacă le vor cumpăra din supermarketuri sau le vor prepara acasă, contează mai puţin, deoarece gospodinele vor scoate cam tot atâţia bani din buzunar, cel puţin 50 de lei.
Fructele au şi ele preţuri destul de piperate, pentru care ies din buzunar cel puţin vreo 15 lei. Pentru pâine se mai cheltuiesc încă aproximativ 10 lei, iar dacă ne gândim că, totuşi, e sărbătoare e nevoie de cel puţin o sticlă de vin pe masă sau de ţuică şi o sticlă de suc pentru cei mici. La suma iniţială se mai adaugă cel puţin 50 de lei.
Dacă e să facem un total, se ajunge la aproximativ 400 de lei, asta în condiţiile în care este vorba despre o masă de Crăciun modestă. Pentru o masa pregătită în condiţii cât de cât „normale”, suma se ridică la aproximativ 600 de lei.

Bradul şi cadourile, un lux

Pe lângă produsele necesare pregătirii mesei festive de Crăciun, românii mai trebuie să-şi împodobească şi un brad, care dă strălucire acestor zile de sărbătoare. Astfel, preţul unui brad natural variază între 50 şi 200 de lei, pentru care mai avem nevoie şi de ornamente, care ar mai costa circa 20 de lei. Dacă se optează pentru un brad artificial şi aici preţurile variază în funcţie de mărimea acestuia ori dacă este sau nu gata împodobit, pentru care s-ar mai putea scoate din buzunar între 15 lei şi 200 de lei.
În această perioadă, nelipsite sunt şi cadourile pentru cei dragi, pentru care românii ar trebui să mai plătească încă cel puţin 300 de lei.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.