Relaţia dintre cabinetele medicale sau clinicile private cu Casa Judeţeană de Sănătate stârneşte invidia medicilor din sistemul bugetar. Practic, după încheierea contractelor-cadru se creează concurenţă pe piaţa serviciilor medicale, iar pacienţii pot alege unde să fie trataţi.
Faptul că serviciile sunt decontate de la buget, nu-i împiedică pe medici să îşi mărească profiturile şi să presteze şi în timpul liber. Şi în Bistriţa există o serie de medici specialişti care prestează servicii medicale şi la cabinetele private şi în sistemul bugetar.

Împotriva acestui fenomen de transfer-pacienţi către afacerea proprie nu există nicio lege care să reglementeze acest aspect.
Anual, Casa Judeţeană de Sănătate încheie contracte cu furnizorii de servicii medicale, iar în baza acestor contracte, unele tratamente sunt subvenţionate de Stat. Algoritmul prin care instituţiile sunt evaluate este foarte complex. Standardele de calitate ale actului medical, dar şi de alţi factori pot creşte coeficienţii care influenţează direct sumele decontate de Casa de Sănătate.
Farmaciile încheie contracte cu Casa Judeţeană de Sănătate, însă anul acesta unele farmacii au avut surprize. În urma unor nereguli au fost reziliate contracte, iar unele farmacii nu au mai intrat în relaţie cu CJAS BN.

Abuzurile din sistem, sesizate de CJAS

Pacienţii sunt acum examinaţi în incinta Policlinicii Bistriţa, iar Centrul de Sănătate Mintală a fost desfiinţat provizoriu, după ce directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Wilhelm Szekely, a reziliat contractul cu instituţia. În opinia sa, unii medici ai Centrului de Sănătate Mintală eliberau reţete compensate pe bandă rulantă, pentru a-şi proteja interesele, aceste medicamente fiind livrate preferenţial, doar de unele farmacii din oraş.
La secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean funcţiona Centrul de Sănătate Mintală, o entitate unde s-ar fi întâmplat mai multe nereguli. Din 1 aprilie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN) a încetat relaţiile contractuale cu instituţia respectivă după constatarea unor nereguli. Practic, Wilhelm Szekely, şeful CJAS BN, a ordonat un control amănunţit a farmaciilor care au oferit medicamente pe baza reţetelor compensate. După cum susţine acesta, el a sesizat că într-un termen foarte scurt a crescut îngrijorător numărul reţetelor compensate eliberate bolnavilor psihici, în condiţiile în care aceste medicamente sunt foarte scumpe şi suportate în integralitate de Stat.
În spatele acestor cazuri psihice s-ar fi dezvoltat o reţea amplă de profitori. Wilhelm Szekely, instalat la şefia CJAS BN anul trecut, a ordonat un control urgent. Controlul comandat de Szekely a fost obstrucţionat, însă, de conducerea farmaciilor care decontau medicamente pe baza reţetelor compensate. În consecinţă, şeful CJAS BN s-a adresat procurorilor, care au demarat anchete în acest caz.

Sanovil oferă naşteri de lux, subvenţonate de Stat

Casa Judeţeană de Sănătate a încheiat contracte şi cu o serie de contracte cu policlinici private, cu stomatologi sau cu cabinete private şi laboratoare de analiză.
Pe baza unor criterii şi algoritmi de calcul, medicii decontează o parte din servicii, acestea fiind subvenţionate de Stat. Practic, contractele-cadru încheiate cu Casa creează concurenţă pe piaţa serviciilor medicale.  
În cazul clinicii Sanovil, fiecare caz rezolvat este decontat de Casa Judeţeană de Sănătate, în baza unui contract încheiat ulterior. Practic, statul decontează serviciile medicale, dar clinica Sanovil oferă şi alte servicii, care nu sunt subvenţionate şi sunt plătite de pacienţi.

Buta zice că e mai tare ca Muri de la Sanovil

Sanovil s-a extins de curând, iar doctorul Gavril Mureşan a chemat presa locală să vadă „minunea”. Acum, Sanovil are o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi cu saloane de obstetrica-ginecologie cu 28 de paturi, neonatologie 20 de paturi, chirurgie generală 11 paturi, pediatrie 8 paturi, ORL 8 paturi. Mai sunt amenajate trei săli de operaţie cu echipament de ultimă generaţie, două săli de naştere şi un compartiment de terapie intensivă cu şapte paturi.
Managerul Spitalului Judeţeande Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta susţine că instituţia pe care o conduce poate rezolva şi cazurile mai complicate şi oferă servicii mai complexe decât Sanovilul. Ca dovadă, complicaţiile ce surveneau în timpul naşterii erau transferate la Spitalul Judeţean.
„Noi oferim servicii mult mai ample, fiind vorba de un spital ce deserveşte tot judeţul. În cazul naşterilor avem supraveghere de specialitate – în cazul unor complicaţii. Până la urmă fiecare e liber să aleagă… dar fudulia se plăteşte, nu?” susţine directorul Spitalului Judeţean.   
Conform regulamentului de funcţionare, Casa Judeţeană de Sănătate poate să: negocieze, să contracteze si să deconteze serviciile medicale contractate cu furnizorii de servicii medicale în condiţiile contractului-cadru;
–    să monitorizeze numărul serviciilor medicale furnizate şi nivelul tarifelor acestora;
–    – poate să organizeze licitaţii în vederea contractării unor servicii din pachetul de servicii, pe baza prevederilor contractului-cadru;

„Relaţia cu prestatorii este una transparentă datele sunt actualizate şi publicate periodic pe site-ul instituţiei. Credem că prin contractele-cadru încheiate se creează concurenţă pe piaţa medicală, ceea ce este în favoarea pacienţilor. Pe de altă parte, suntem la început şi e normal ca unii medici să nu fie deschişi acestui sistem şi să apară speculaţii referitor la relaţiile contractuale. Noi încheiem contracte cu prestatorii de servicii medicale şi avem grijă ca aceste clauze să fie respectate. Putem interveni acolo unde vedem că lucrurile nu sunt în ordine, avem şi cazuri în care am reziliat contractele pentru nereguli!, susţine Silvia Rusu, director executiv al instituţiei.    
 
Centrul de Dializă, în coasta Spitalului Judeţean

În cazul Centrului de Dializă de pe Calea Moldovei, lucrurile stau niţel altfel, aici fiind vorba de un contract încheiat cu Casa Naţională de Sănătate şi monitorizat la nivel central. Desigur, acest serviciu de dializă îl oferă şi Spitalul Judeţean, pus în încurcătură de la apariţia concurenţei.   
În cazul Centrului de Dializă, Buta susţine că are aparatură de ultimă generaţie şi că numărul pacienţilor nu a scăzut de la înfiinţarea Centrului de pe Calea Moldovei, ci din contră.  

Cosmin Botezat

5 COMENTARII

  1. Dr Buta se lupta din rasputeri pentru ca acest spital sa se dezvolte Poate ca presa ar trebui sa il sprijine mai mult in demersuri lui.Am constatat dea lungul timpului ca este un om forte serios si loial Bistritei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.