Consumul excesiv de democratie dauneaza grav sanatatii

Contextul social al Romaniei din luna ianuarie 2012 arata o stare care ar putea prevesti una din teoriile civilizatiei mayase. Unele manifeste si-au pierdut insa din civilizatiei, dar acest lucru conteaza prea putin. Faptul care conteaza este natura protestelor. Implicarea societatii in dezvoltarea Romaniei ar trebui sa fie binevenita. Dar printr-o cerere de demisie nu se schimba totul in Romania. Nu o sa iti pice cu bani si cu masini din cer. Trebuie sa facem ceva pentru acest lucru. Trebuie sa stim cand sa protestam, cum sa protestam si de ce sa protestam. Trebuie sa protestam din solidaritate si nu din lacomie. Trebuie sa protestam fara injurii.
Romania se schimba prin noi. Doar prin noi. Suntem o resursa care poate schimba rotitele mecanismului.
Protestatarii sunt cei care schimba Romania. In rau. O parte dintre ei fac rau. Cunosc persoane cu pensii de 20 de milioane, salariati cu salarii mai mari de 20 de milioane si alte persoane care nu ar avea niciun motiv sa se planga si au iesit in strada. Nu au iesit din solidaritate pentru cei care chiar nu au de unde, ci pentru ca seamana atat de mult cu politicienii pe care ii blameaza ca nici nu isi dau seama. Banii le-au inchis mintile in asa fel incat faptul ca au ajuns la ciolan ii face sa nu se mai opreasca din lacomie. Mai mult, mai mult si totul sa pice din cer ar fi totul roz. Sa nu credeti ca impotriva rozului nu vor fi proteste.
Democratia li s-a urcat unora la cap si dupa 20 de ani. Totul nu le convine. Din 20 sau 18 de milioane de romani nu ai cum sa ii multumesti pe toti. Dintr-o clasa de elevi nu ii poti face pe toti sa inteleaga lectia. Pe romani nu ii poti invata nici atat. S-ar parea ca 22 de ani au fost de ajuns si li s-a urcat totul la cap.
Nu ii inteleg pe unii cum pot sa fie laudati ca sunt protestatari de serviciu. Un om care merge la toate protestele, indiferent de natura lor este doar eternul nemultumit. Nimic mai mult.
Pana atunci, Romania este un stat democrat si noi traim in el. Desi 2012 poate parea mai rau decat acum 2-3 ani, cu siguranta nu e mai rau decat acum 20 de ani cand am inceput sa ne invatam cu democratia. Lectia inca trebuie sa o patrundem in totalitatea ei.  Cea mai importanta lectie a democratiei este ca intotdeauna consumul excesiv de democratie dauneaza grav sanatatii.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.