Relaţia din PSD şi PD-L la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) afectează din ce în ce mai grav colaborarea dintre cele două partide la nivel judeţean. La începutul săptămânii trecute, CJ BN, convocat în şedinţă ordinară, nu a întrunit cvorumul necesar, din cauza neprezentării consilierilor judeţeni PSD şi PNL. Drept urmare, forul legislativ judeţean este la un pas de dizolvare.

La începutul săptămânii trecute, consilierii judeţeni social-democraţi şi cei liberali nu s-au prezentat, pentru a doua oară consecutiv, la şedinţa ordinară convocată de preşedintele CJ BN, Liviu Rusu. Şedinţa ordinară precedentă a fost convocată la finele lunii trecute, în data de 26 februarie. Din cauză că nu s-a întrunit majoritatea simplă, cele două şedinţe nu s-au putut ţine. Drept urmare, Liviu Rusu a declarat că va acţiona în conformitate cu prevederile Legii 215/2001 republicată, pentru că “în felul acesta nu avem ce continua”. “E mult prea mult, ajunge! Picătura se revarsă peste prea-plin. Nu se poate lucra în forma asta, indiferent care este miza”, a spus preşedintele Rusu.

Banul, ochiul dracului

Substratul luptei politice, care durează de aproximativ nouă luni şi ce nu pare să aibă un sfârşit în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, este alocarea resurselor financiare către cele 62 de primării ale judeţului. Pe fondul crizei financiare care se resimte tot mai acut, fiecare leuţ contează. Acest aspect duce la o luptă disperată între cei doi poli de putere formaţi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud – PD-L, pe de o parte, şi PSD, împreună cu PNL, de cealaltă parte.

Şi de această dată, ca şi în şedinţa din februarie, mărul discordiei a fost mult discutatul fond de rulment propus pe anul 2009.
Din totalul de13,9 milioane de lei, în proiectul de buget era propus ca un milion de lei să fie folosiţi pentru „acoperirea golurilor de casă”, în timp ce alte opt milioane de lei pentru diferite obiective de investiţii. Ca “diferite obiective investiţii” figurau DJ 173 (Ocniţa-Milaş) – 500 de mii de lei; DJ 172 (Măgura – Ilva Mare) – 1,9 milioane de lei; DJ 171 (Spermezeu – Lunca Borlesei) – 500 de mii de lei; Bistriţa Bârgăului – Colonie (pod km. 10+006) – 1 milion de lei; DJ 172 H Enciu – DJ 151 – 500 de mii de lei; DJ 172 G Satu Nou – Cuşma – 1 milion de lei; IBU 173 C Bistriţa – Buduş – 1,5 milioane de lei şi DJ 173 A – 500 de mii de lei, obiective cu care PSD şi PNL nu au fost de acord şi în opinia cărora nu sunt cele de foarte mare importanţă. Mai mult, majoritatea sumei era îndreptată, potrivit proiectului de hotărâre, spre primării care aparţin democrat-liberalilor.  De altfel, imediat după şedinţa ordinară din luna februarie, liderul PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan, declara că modul în care au fost împărţite sumele prin proiectul de hotărâre este unul total inechitabil şi nu respectă priorităţile şi oportunităţile de lucrări din momentul de faţă. Cu doar două zile înainte de şedinţa ordinară din data de 9 martie, liderii PSD şi cei ai PD-L s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri, care în cele din urmă s-au dovedit fără rezultat. În cadrul negocierilor au fost stabilite ca principii de lucru alocări de fonduri în funcţie de necesităţi şi priorităţi, şi nu în funcţie de factorul politic. Dar cum principiile sunt de foarte multe ori încălcate, acest aspect s-a dovedit a fi o realitate şi de această dată. Luni, ordinea de zi nu suferise nicio modificare, şi, pe cale de consecinţă, consilierii judeţeni social-democraţi şi cei liberali au refuzat să participe la lucrările şedinţei.

Jocuri politice

Pe lângă neînţelegerile de ordin financiar din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, un alt aspect care ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte legalitatea este prezenţa a doi consilieri judeţeni, foşti membri PSD, a căror mandate ar fi trebuit retrase. Este vorba de Vasile Marc, actualmente membru PD-L, şi Vasile Negruşeri, pe care social-democraţii bistriţeni l-au exclus din PSD şi care în luna ianuarie a fost ales prin votul consilierilor democrat-liberali în funcţia de vicepreşedinte al CJ BN.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost format, în urma alegerilor din iunie 2008, din 13 consilieri PD-L, 11 PSD şi şase de la PNL, preşedinte fiind Liviu Rusu, de la PD-L. Iniţial, majoritatea a fost constituită din reprezentaţii PSD şi PNL. Prin trecerea lor de partea PD-L, Vasile Marc şi Vasile Negruşeri, au înclinat balanţa în favoarea acestei formaţiuni politice.
Alături de Marc şi Negruşeri, alţi patru consilieri judeţeni ar fi trebuit să-şi piardă această calitate. Astfel pe această listă se află numele noului prefect al judeţului – Daniel Cristian Florian, fost membru PD-L, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Ioan Andreica (PD-L), secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Adriana Doina Pană (PSD) şi social-democratul Nicolae Stan-Iuga, care a demisionat pe 10 februarie din funcţia de consilier judeţean.

Sub spectrul dizolvării

Deşi în acest moment democrat-liberalii deţin majoritatea în CJ BN, şedinţa ordinară programată pe data de 9 martie nu s-a putut ţine, pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar, din cauza lipsei consilierului judeţean Ioan Andreica, numit secretar de stat în MDRL. Fiind pentru a doua oară consecutiv, există riscul ca forul legislativ judeţean să fie dizolvat. De altfel, chiar dacă nu a afirmat în mod direct aceasta, mărginindu-se doar să declare că va acţiona în conformitate cu prevederile legale, având în vedere lipsa de la şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor, preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, a lăsat să se înţeleagă că urmează să se facă acest pas.

Potrivit modificărilor aduse Legii 215/2001, un consiliu se poate dizolva dacă nu se întruneşte timp de două şedinţe ordinare consecutive sau nu adoptă nicio hotărâre în decurs de trei şedinţe ordinare consecutive.
CJ BN a mai trecut printr-o situaţie asemănătoare anul trecut, după ce PSD şi PNL au decis să formeze împreună majoritatea la nivelul consiliului. La acea vreme, scandalul a izbucnit odată cu şedinţa din 4 iulie 2008, când ar fi trebuit să fie aleşi cei doi vicepreşedinţi ai consiliului. Atunci, Liviu Rusu a decis să suspende şedinţa, pe motiv că liberalii nu au respectat procedura de vot secret, votând la vedere.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.