Consilierul judeţean Ioan Sigartău a fost amendat de primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu. Motivul – consilierul a construit o hală fără autorizaţia primăriei. Rezultatul – amendă de un miliard de lei vechi. Mai mult dacă Ioan Sigartău nu intră în legalitate riscă ca hala lui să fie demolată.

Consilier judeţean şi om de afaceri

Omul de afaceri Ioan Sigartău, totodată şi consilier judeţean din partea Partidului Democrat-Liberal este administratorul firmei Comautosport care se ocupă cu comerţ de autovehicule noi şi second-hand, reprezentanţă a firmei Daewoo, finanţare şi leasing pentru autoturismele noi şi second-hand, servicii complete de reparaţii auto, respectiv comerţ cu îmbrăcăminte şi încălţăminte de lux. De altfel această firmă este numărul 1 în Top Profit România, judeţul Bistriţa Năsăud.
Din dorinţa de a se dezvolta cât mai mult, consilierul a decis fără acceptul Consiliului Local să construiască în imediata apropiere a firmei, o hală pentru extinderea activităţii. Din declaraţiile consilierului judeţean Ioan Sigartău, am aflat că motivul ridicării fără autorizaţie a halei a fost faptul că: “eram constrâns de situaţie, vine iarna, vremea grea“. Mai mult, Ioan Sigartău a precizat că din cauza pasarelei, unde drumul european a fost ridicat cu 1,40 m, intrarea în firmă a fost blocată şi a deschis o altă intrare, printr-o schimbare a poziţiilor, hală necesară pentru prestări servicii.

Construcţie ilegală

Constrâns de situaţie sau nu, hala există, doar că aceasta a fost ridicată ilegal. Construcţia ilegală a fost realizată cu bună ştiinţă de un consilier judeţean care ar trebui să respecte legea, nu să o încalce. Dar în judeţul nostru totul este posibil. Fără ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) să fie aprobat de Consiliul Municipal, fără certificatul de urbanism şi alte avize necesare şi fără autorizaţia de construcţie, omul de afaceri a luat legea în mâna lui şi a construit încălcând legea.

Numai că actualul primar, Ovidiu Creţu a fost pus în temă despre această construcţie ilegală şi nu a stat pe gânduri. Pe motive politice sau doar din obligaţia de a face dreptate, primarul Creţu i-a oferit ”pe tavă” consilierului judeţean o amendă de toată frumuseţea, în cumantum de un miliard de lei vechi. Procesul verbal a fost încheiat pe data de 6 septembrie, iar datoria către bugetul primăriei a fost achitată nu demult de Ioan Sigartău.

Un miliard amendă, hala în picioare

“În 6 septembrie am primit procesul verbal prin care eram înştiinţat de amenda pe care trebuia să o plătesc. Este o sumă foarte mare care am achitat-o luna aceasta. Înţeleg că am greşit dar cred că un miliard este prea mult. Din câte am auzit, unii consilieri au propus să fiu amendat cu suma maximă. Ei ar trebui să ştie că acest aspect nu ţine de competenţa lor, ci de competenţa primarului, el hotărăşte.”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ioan Sigartău.

Amenda a fost achitată, visteria primăriei s-a mai îmbogăţit cu câţiva lei, dar în ceea ce priveşte viitorul construcţiei ilegale, acesta pare să fie unul îmbucurător pentru consilier. Despre demolarea halei nu se aude nimic, ci mai degrabă despre intrarea ei în legalitate. Din declaraţiile omului de afaceri am aflat că documentaţiile necesare pentru construcţia halei erau depuse încă din 6 februarie 2008, de pe vremea fostului primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, dar şi actualul primar a fost pus în temă.
Oficialii Primăriei Bistriţa ne-au confirmat că în data de 25 iunie 2008 Sigartău a depus o cerere cu numărul de înregistrare 40/099 pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal, însă în şedinţa Consiliului Local din septembrie, această cerere a fost respinsă.
În 29 septembrie Ioan Sigartău a primit amenda de un miliard de lei, iar în 9 octombrie a solicitat reintroducerea cererii pentru PUZ. Astfel, în această săptămână este foarte posibil să fie dat un verdict în acest caz.

Sigartău dă vina pe primar

“Am solicitat la primărie un PUZ în februarie, iar în iunie prin 25 am depus toate avizele. Iulie, august, septembrie, primarul nu a depus actele în Consiliul Local. În 20 septembrie am fost în audienţă la domnul primar şi i-am sezizat faptul că nu a băgat actele în Consiliul Local. Tot atunci i-am spus că o să încep lucrările cu sau fără aprobare pentru că eram constrâns şi le-am început. Hala am ridicat-o şi vreau să intru în legalitate, dar ştiu că acest lucrui este posibil doar dacă Consiliul Local va aproba PUZ-ul, în funcţie de ei pot să intru în legalitate. Faţă de mine , primarul a sunat la Urbanism şi a trimis o comisie în teren.La faţa locului, Inspecţia în construcţii a văzut construcţia începută şi a afirmatz că i-am sfidat şi mi-au dat amendă.Da ştiu, legile trebuie respectate dar de ambele părţi.Atâtea luni au fost avizele pe biroul primarului şi nimic. Mai mult, am fost de trei ori la domnul primar cu privire la construcţie şi totuşi actele nu au fost înaintate Consiliului Local. Ar trebui să fie puţin mai cumpătat în ceea ce priveşte construcţia aceasta pentru că e o clădire normală.

Având în vedere faptul că am fost în audienţă la primar cu privire la problema aceasta a intrării în legalitate, consider că modul de a sancţiona o firmă cu o sumă aşa mare nu va face decât să distrugă atât firma cât şi voinţa  managerilor de a mai face ceva.” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul judeţean, Ioan Sigartău.

Contactat pentru a-şi exprima puntul de vedere vizavi de situaţia creată, primarul Ovidiu Creţu nu a putut fi contactat. Întrebat despre aceeaşi problemă, viceprimarul municipiului, Găurean Florin a declarat: “ nu ştiu foarte multe cel mai bine v-ar putea explica domnul primar. Da Ioan Sigartău a primit o amendă de un milliard lei vechi  dar nu vă pot spune dacă a fost achitată, nu cunosc aceste date. Construcţia ar putea intra în legalitate dacă planul urbanistic zonal va fi aprobat de Consiliul Local”.

Regulile lui Creţu

Dacă construcţia va intra în legalitate nu cunoaştem, dar după cum a început în forţă primarul oraşului să împartă amenzi usturătoare investitorilor, pare că acesta este pus pe treabă. Majoritatea investitorilor erau obişnuiţi să plătească, pentru construcţiile făcute fără avizele necesare de legalitate, o amendă modică. Amendă era achitată, clădirea rămânea în picioare. După noile reguli ale lui Creţu, care impune legea, amenzile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru investitorii care vor construi ilegal vor fi maxime. Cât vor ţine aceste reguli şi dacă într-adevăr cineva se va înfrica de amendă sau vreo clădire va fi demolată rămâne de văzut. Cert este că doar luna trecută, bugetul local a fost mărit cu peste 255.000 lei, bani proveniţi din amenzile date câtorva constructori, printre care amintim Universal Developments SRL, dar şi pe omul de afaceri Lucian Ungur.

Elisabeta Ciuta

2 COMENTARII

  1. legile de aceia sint date sa le incalci….ce mai e democretie…doar nu vreti sa taiati capu omului a facut un lucru bun…..banuiesc sia marit afacerea… bafta si sanatate dml..cu pricina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.