Condamnat de prima instanţă pentru trafic de ţigări, la 4 ani de puşcărie, interlopul Negrea s-a întins şi la droguri! Acum e după gratii pentru 30 de zile

3751

Cunoscutul interlop bistriţean Marius Negrea, acuzat de procurorii DIICOT constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc, este arestat pentru 30 de zile, în urma deciziei judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti. Se pare că bistriţeanul este implicat într-o reţea internaţională de trafic droguri – ketamină, cannabis şi cocaină – el având legături cu furnizori din America de Sud, dar şi din Marea Britanie.

 

În februarie anul acesta, Negrea s-a mai pricopsit cu o condamnare de 4 ani de puşcărie pentru trafic de ţigări, într-un dosar instrumentat de DIICOT Suceava. Cauza a fost judecată pe fond de Tribunalul Suceava, astfel că sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Suceava, procesul fiind încă în curs de desfăşurare.

Miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii DIICOT au descins la locuinţa interlopului Marius Negrea, de pe str. Codrişor din municipiu. După ore bune de percheziţii, bistriţeanul a fost dus la audieri la Bucureşti şi reţinut pentru 24 de ore.

Vineri, Marius Negrea a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti. Alături de bistriţean, a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv un bărbat din Alba: Cociobea Alexandru.

tribunalul bucuresti

Acuzat de trafic de droguri! Procurorii spun că era şeful reţelei

Potrivit procurorilor DIICOT, în luna decembrie 2016, Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpaţii Z. F. şi S. C. G. (cercetat de autorităţile germane), la iniţiativa sa, un grup infracţional organizat, ce a acţionat de pe teritoriul României dar şi din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfăşoare activităţi specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină şi cannabis) şi de mare risc (cocaină).

„Din cercetări, a reieşit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie”, precizează anchetatorii.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi conducători de autotrenuri cetăţeni români, angajaţi la diverse companii de transport.

„Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 36 kilograme cocaină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie.  Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat şi arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziţionării autotrenului condus de către cei doi şoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autorităţile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetăţeanul român arestat de către autorităţile britanice, prin angajarea unui avocat precum şi cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenţie.

De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înţelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.

Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în acelaşi autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localităţii Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România.Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaţilor Negrea Marius Viorel şi Z. F.

La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franţei), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul FerryboatLoon-Plage 59 pentru curse regulate între Franţa şi Marea Britanie – Dover), autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanţa de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare”, mai arată procurorii.

Anchetatorii mai susţin că interlopul bistriţean a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înţelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autorităţile spaniole) 6,5 kilograme decannabis. Tot negrea ar fi coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înţelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracţional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.

Pe 1 martie anul acesta, în localitatea Junquera din Spania, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, mai precizează procurorii DIICOT, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoşă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate lui S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, tot Negrea a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, cât şi transportul către destinatarii din Marea Britanie, a aproximativ 12 kilograme cocaină.

„În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucţiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franţa continuându-şi traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.

În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menţionat, a fost oprit pentru control de către UK PoliceBorder, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfăşurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat de către autorităţile britanice”, mai precizează procurorii DIICOT.

În ceea ce îl priveşte pe  Alexandru Cociobea, procurorii susţin că acesta a aderat în luna ianuarie 2017 la grupul infracţional organizat constituit în luna decembrie 2016 de Negrea Marius-Viorel, Z. F. şi alţii, grup infracţional organizat pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României dar şi din străinătate.

În luna februarie 2017,Cociobea a recrutat doi cetăţeni români „pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel”, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro).

„În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, arată anchetatorii.

Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda.

Astfel, în aceeaşi cauză, pentru documentarea activităţii infracţionale, s-a acţionat simultan în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda.

Acţiunea desfăşurată în Germania s-a finalizat cu reţinerea a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean german, care i-au sprijinit în confecţionarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuţia drogurilor în această ţară.

Autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziţie solicitată de către autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) şi contrabandă cu ţigări, membri ai aceleiaşi grupări.

Până la data acţiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina şi 55 de kg. de cocaină de către autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie.

Palatul de Justitie Suceava

Nu e doar traficant de droguri, ci şi de ţigări! Condamnat la 4 ani de puşcărie

Marius Negrea nu are probleme doar cu drogurile, fiindcă în luna februarie anul acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Suceava, la 4 ani de puşcărie, pentru constituirea de grup infracţional organizat, contrabandă de ţigări şi punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Suceava, un nou termen in dosar fiind stabilit pe data de 21 septembrie 2017.

 

A scăpat ca prin urechile acului

Bistriţeanul a mai avut probleme cu legea şi în trecut. Astfel, Negrea a fost inculpate într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud în 2009, an în care a fost trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. Practic, mai multe firme din Bistriţa au livrat unei firme materiale de construcţii, de parte din ele beneficiind Marius Negrea în vederea construirii casei de pe strada Codrişor, materiale care au fost plătite doar parţial.

Dosarul a fost judecat până în 2014, când Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis în ceea ce îl priveşte pe Negrea că acesta nu se face vinovat de acuzaţia de înşelăciune, astfel că a fost achitat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud. la începutul anului 2007, Negrea Marius Viorel s-a hotărât să efectueze lucrări de renovare la casa pe care o deţinea în Bistriţa , pe str. Codrişor. Materialele de construcţie au fost achiziţionate prin intermediul firmei unui amic de-al său de la mai multe societăţi comerciale de profil din Bistriţa, printre care SC Ambient SA, SC Sălăuţa SRL, SC Macon SRL, SC Grup Taurus SRL, SC Stilexprima SRL.

„Având nevoie de mai multe cantităţi şi tipuri de materiale de construcţie, inculpatul a luat decizia de a achiziţiona aceste materiale în numele unor societăţi deţinute de cunoscuţi sau prieteni de-ai săi, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, fără a achita integral contravaloarea mărfurilor cumpărate. Astfel, inculpatul a acţionat în baza unor înţelegeri prealabile cu câte unul dintre învinuiţi, pe rând, sau cu mai mulţi învinuiţi în acelaşi timp, şi prin afirmaţii mincinoase – invocând pretextul că au contractate şi execută diferite lucrări de construcţii la mai mulţi beneficiari din oraş – au indus în eroare mai multe societăţi furnizoare, determinându-le să le livreze, în principal, materiale pentru construcţii, izolaţii termice, instalaţii de încălzire pe care, după plata unor sume de bani cu titlu de avans, nu le-au mai achitat. Inculpatul Negrea Marius Viorel a ales să procedeze în acest mod deoarece nu deţinea şi nu era administrator la vreo societate comercială şi avea nevoie, ca paravan pentru achiziţionarea de mărfuri pe care să nu le mai plătească sau să le achite doar parţial, de persoane care să aibă calitatea de administratori la societăţi comerciale şi care astfel să poată emite file cec sau bilete la ordin pentru produsele achiziţionate”, arătau procurorii la acea vreme.

În final însă, Negrea a scăpat cu bine din ghearele procurorilor, fiindcă instanţa bistriţeană nu l-a considerat vinovat cu absolut nimic.

„Simplul fapt că inculpatul Negrea Marius era beneficiarul final al materialelor nu este de natură a conduce la ideea existenţei infracţiunii respective”, au concluzionat judecătorii bistriţeni.

LĂSAȚI UN MESAJ