Pentru a concedia un salariat pe motiv de necorespundere profesională trebuie luate în considerare câteva aspecte deosebit de importante, de la evaluarea salariatului până la preavizarea concedierii.

Legea spune că angajatorul poate dispune concedierea unui salariat, în cazul în care acesta nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat. Dar lucrurile sunt mai complicate decât le considerăm la o privire superficială.. Daca angajatorul consideră că salariatul nu mai corespunde profesional pentru locul pe care l-a deținut din momentul angajării pentru că: tehnologiile de lucru s-au schimbat, iar angajatul nu mai poate face față ritmului de lucru și nici noilor tehnici de lucru, atunci patronul își poate concedia angajatul pe motiv de necorespundere profesională.
Dar dacă angajatul inițiază litigiu de muncă, are de câștigat din 2 motive indubitabile: angajatorul ii cere să corespundă profesional unor noi condiții de muncă fără să ii fi asigurat formare profesională, angajatorul nu a realizat evaluarea periodică pentru a stabili necorespunderea profesională. Pe aceste două motive se poate baza un viitor litigiu de muncă inițiat de salariat și va putea beneficia de dreptul la preaviz, termenul lui fiind stabilit prin CIM sau CCM dacă există la nivel de unitate și nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Specialiștii în legislația muncii atenționează asupra faptului că decizia de concediere pentru NECORESPUNDEREA PROFESIONALĂ reprezintă o situație de la care pot pleca nenumeroase litigii de muncă. De aceea trebuie urmată procedura de concediere pas cu pas.. trebuie să ținem cont de evaluările periodice care trebuie luate în calcul o data cu decizia concedierii, de formarea profesională de care a beneficiat angajatul și de prevederile din CIM, CCM și Regulamentul Intern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.