Nordul si vestul tarii s-au confruntat recent cu ploi abundente care au umflat apele râurilor si au provocat inundatii.
DN 17 C, care leaga judetele Maramures si Bistrita-Nasaud, a fost blocat mai multe ore din cauza unei alunecari de teren, în dreptul localitatii Fiad. Pamântul a ajuns pâna în râul Salauta, care s-a revarsat în mai multe gospodarii din localitatea Cosbuc. Aproximativ 30 de gospodarii, dar si curtea scolii, recent renovata au fost inundate. O parte dintre cei afectati si-au petrecut noaptea în caminul cultural pâna când s-au retras apele.

Furia apelor a cuprins, din nou, zeci de gospodarii din satul Cosbuc în noaptea de 2 spre 3 martie. Apele râului Salauta, care a iesit din albie în urma ploilor abundente, au inundat circa gospodariile aflate în imediata apropiere a acestuia, si curtea scolii recent reabilitata. Primarul comunei, Niculae Anghel, a pus la dispozitie caminul cultural pentru sinistrati, însa multi dintre oamenii nu au vrut sa-si paraseasca locuintele. Satenii si-au urcat bunurile în podurile caselor si si-au dus animalele la vecinii care erau într-o oarecare siguranta.

Inundatiile au devenit o obisnuinta

Localitatea Cosbuc nu este, din nefericire la prima încercare de acest gen. De câtiva ani buni, de fiecare data când precipitatiile sunt mai bogate, satenii sunt în alerta pentru a fi gata sa fuga din fata puhoaielor.
În 2001, satul a fost acoperit de ape aproape în totalitate, iar în alti doi ani doar partial. Din aceasta cauza, autoritatile locale nu au pregetat sa organizeze din timp ample campanii pentru informarea populatiei. Angajatii primariei multiplica, în asemenea cazuri, sute de file cu prognoza meteo pentru perioada urmatoare si sfaturi pentru localnici în caz de inundatii. Chiar si copiii au fost informati în timpul orelor de dirigentie când profesorii le-au explicat ca bunurile trebuie puse la adapost în podurile caselor. La adunarile cetatenesti, satenii au fost sfatuiti de fiecare data de catre autoritati sa-si asigure casele si terenurile fiindca, în caz de inundatii, nu vor mai primi despagubiri de la stat.
În 2004, 12 gospodarii au fost inundate de apele Salautei, dupa ce albia râului a fost blocata, pe o portiune de 700 de metri, de sloiuri mari de gheata. Râul a iesit atunci din matca pe ambele maluri si a inundat DN 17 C, dar si malul stâng, unde ameninta un grup de case. Specialistii Inspectoratului de Protectie Civila au folosit circa 50 de kilograme de explozibil pentru detonarea aglomerarilor de gheata. Suflul exploziilor a dus la spargerea mai multor geamuri ale locuintelor aflate în imediata apropiere. Primarul Niculae Anghel a declarat atunci ca din totalul gospodariilor inundate, mai grav afectate au fost patru, pagubele fiind neînsemnate în cazul celorlalte.
Un an mai târziu, în luna august din cauza ploilor abundente torentul format pe Valea lui Mailat a cauzat ruperea podului aflat la iesirea din comuna Cosbuc, fiind astfel întrerupta circulatia pe DN17 C si, de asemenea, legatura cu Maramuresul. Mai bine de doi ani circulatia în zona respectiva s-a desfasurat pe un pod de serviciu, podul afectat fiind refacut abia anul trecut, în 2007.
Anul aceasta nu a debutat pentru oamenii din Cosbuc în cel mai fericit mod. Cantitatile mari de precipitatii cazute recent, dublate de cresterea temeraturii peste nivelul normal din aceasta perioada au dus la umflarea apelor râului Salauta, care nu a iertat nici de aceasta data. Autoritatile locale, dar si cele judetene au fost din nou în alerta. Comitetul local pentru situatii de urgenta si-a intrat în atributii, alertând atât cetatenii, cât si factorii de decizie judeteni. La Fiad, sat apartinator comunei Telciu, pe o portiune de 30 de metri s-a produs o alunecare de teren ce a blocat circulatia rutiera pe Drumul National 17 C. Din cauza îmbibarii solului cu apa, au început sa cada bucati de stânca, grohotis, nisip si copaci pe carosabil. Zecile de tone de grohotis au blocat, în zona kilometrului 48, între Fiad si Telciu, ambele sensuri ale drumului. Masinile surprinse în trafic au fost nevoite sa astepte ore întregi pâna când utilajele de la Drumuri Nationale au curatat zona, astfel încât de o parte si de alta a blocajului s-au format cozi interminabile de masini.

Sperante desarte

În sat, oamenii au constatat cu groaza cum apa le intra în curti si beciuri, amenintându-le chiar si locuintele. Umflata de apele venite de pe versantii dealurilor din împrejurimi, Salauta a iesit din albie în zona centrala a localitatii, pe ulita din spatele Casei Memoriale “George Cosbuc”, producând pagube în circa 30 de gospodarii. Circa 60 ha de teren agricol a fost de asemenea inundat, apele aducând cu sine prundis si multe gunoaie. Câteva zile, oamenii au fost nevoiti sa pompeze apele de pe terenuri si sa decolmateze si sa spele aleile afectate. De asemenea, 14 fântâni din zona respectiva au fost cloraminate pentru a preveni orice contaminare.
Primarul comunei Cosbuc este revolatat din cauza nepasarii celor care i-ar putea întinde o mâna de ajutor. “De 40 de ani în zona comunei Cosbuc nu s-a facut niciun fel de lucrare de amploare, care sa protejeze locul”, a spus Anghel. Acesta a precizat ca în 2002 au fost efectuate lucrari de îndiguire pe o portiune mica, din zona Garii, ca urmare a inundatiilor ce au avut loc în 2001. Atunci, în 2001, în aceasta zona râul a rupt malul si a schimbat morfologia albiei. Fetele ministeriale de la Mediu care au calcat în acea perioada prin comuna Cosbuc nu s-au dat înapoi în a face promisiuni, dar mai mult de atât nu au facut nimic. Singurii care au reusit sa-i mai ajute au fost cei din Consiliul Judetean, care au pompat circa 1,4 miliarde lei vechi pentru diguri de protectie din piatra. Consiliul Local Cosbuc a alocat tot în 2002 circa 200 milioane lei vechi pentru aceeasi lucrare. Dar în afara de acesta lucrare, la Cosbuc nu s-a mai facut nicio lucrare de îndiguire si protectie de maluri.
Nicolae Anghel a declarat ca Primaria Cosbuc are deja întocmit un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic pentru aparare împotriva inundatiilor si pentru regularizarea râului. Documentatia a ajuns si pe masa Ministrului Mediului, exact acum un an, însa nu s-a primit finantare în acest sens, desi investitia nu ar fi atât de mare, în speta circa 1,5 milioane de lei.
Acum o luna, fostul director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud (SGA BN), Filip Moisil, declara ca exista deja studii de fezabilitate si documentatii întocmite, care vizeaza lucrari de amploare pe afluentii râului Somesul Mare, inclusiv pe râul Salauta. Toate aceste documente asteapta sa ajunga însa la Banca Mondiala pentru apropbare si accesarea finantarii. Deocamdata au început si au fost efectuate o parte dintre lucrarile care vizeaza îndiguiri si protectie de maluri pe câteva portiuni ale Somesului Mare, de la Valea Mare pâna la Valea Lelesti, investitie care se ridica, în perioada 2006 – 2007, la circa 8,6 milioane lei.
Nicolae Anghel a declarat ca deocamdata nu are sperante foarte mari de a reusi accesarea unor fonduri pentru acest domeniu, cu atât mai mult cu cât unele guri rele i-au soptit ca nici nu are prea multe sanse pâna ce PDL nu va ajunge la putere. “Daca am reusi sa executam lucrarile de regularizare a Salautei, ar beneficia si ar fi aparate circa 175 de case si gospodarii, podurile si podetele existente pe raza localitatii si aproxoimativ 8,5 km de drumurti comunale. În plus, circa un kilometru din DN 17 C care este în permanenta în pericol si peste 2 km de retele electric ear fi aparate si ele. Cele 15 miliarde necesare nu constituie o suma exorbitanta, despagubirile, de-a lungul timpului, au fost de 10 ori mai mari”, a mai spus primarul comunei Cosbuc.

Disperata din cauza numeroaselor inundatii de care a avut parte de-a lungul anilor, Ioana Gavriloaie, o femeie din satul Cosbuc s-a prezentat la primarul comunei cu o cerere neobisnuita. Aceasta si-a scos din contul pe care-l avea deschis la o anumita banca bruma de bani adunati de-a lungul anilor din amarâta sa pensie, circa 2.000 de lei, si i-a adus lui Anghel cu rugamintea de a-i investi într-o lucrare de îndiguire din zona casei sale. “Am scos toti banii pe care i-am adunat pentru înmormântare. Faceti cumva dom’ primar si cu banii astia sa-mi faceti un dig în dreptul casei. Altfel îmi iau apele casa. Traiesc cu spaima în suflet de câte ori ploua”, a spus femeia.
Ioana Gavriloaie are 76 de ani, iar fiica sa, în vârsta de 47 de ani este grav bolnava.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.