Comenzile noi din industrie au fost, în octombrie, cu 3,6% mai mici faţă de luna anterioară ca urmare a scăderilor din sectorul bunurilor de capital şi ale produselor de uz curent, iar ritmul anual de creştere s-a temperat la 18,4%, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

În septembrie, comenzile noi din industrie înregistraseră o creştere anuală de 43,1%. Astfel, în octombrie comenzile din industria bunurilor de capital s-au diminuat cu 9,6% faţă de luna precedentă, iar cele din sectorul bunurilor de uz curent, cu 5,6%, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cea a bunurilor intermediare au înregistrat în octombrie mai multe comenzi decât în septembrie, cu 5,8%, respectiv 2,9%.
Miercuri, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat, pentru NewsIn, că exportatorii se confruntă cu o scădere semnificativă a comenzilor. "Toate patronatele cu activităţi de export se confruntă cu un deficit de cerere între 10 şi 35% pentru trimestrul patru din acest an. Sunt foarte puţine firmele care au comenzi, iar cele care le primesc nu au bani să producă, în condiţiile în care băncile comerciale evită să crediteze exportatorii", a spus Ionescu.
Potrivit INS, în octombrie 2008 industria bunurilor de capital a înregistrat o creştere anuală a comenzilor noi de 20,7%, cea a produselor de folosinţă îndelungată, de 17,9%, sectorul bunurilor intermediare, de 10,8%, iar industria bunurilor de uz curent a avut cel mai mic ritm de creştere faţă de octombrie 2007, de 2,3%, fapt care a făcut ca, pe ansamblu, creşterea anuală a comenzilor noi din industrie să fie de 18,4%.
În primele zece luni din 2008 comenzile din industrie au crescut, per total, cu 20%, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în ce priveşte comenzile noi din industria bunurilor intermediare, de 22,1% şi a bunurilor de folosinţă îndelungată, de 20,3%.
Creşteri ceva mai mici în intervalul ianuarie – octombrie 2008 au fost înregistrate în ce priveşte comenzile din industria bunurilor de capital, care au sporit cu 16,6% şi cele din industria bunurilor de uz curent, cu 9,8%.
 
(N.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.