Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud a finalizat ancheta în cazul Antoniei Mureşan, fetiţa de doar patru ani care a decedat în ianuarie 2013 după de a suferit o banală entorsă la glezna stângă. Potrivit documentelor, de vină este doar un stafilococ prezent în organismul fetiţei în stare latentă şi care a reacţionat odată ce s-a produs traumatismul. Niciunul dintre medicii care au făcut parte din completul de judecată al Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud nu a pus problema neglijenţei a vreunuia dintre medicii care au consultat-o pe Antonia.

Deocamdată, părinţii Antoniei aşteaptă rezultatele contraexpertizei medico-legale efectuată la IML Mina Minovici din Bucureşti.

Antonia Mureşan a decedat în ianuarie 2013, la şase zile după ce a fost diagnosticată cu entorsă la piciorul stâng. În opinia Comisiei de disciplină a Colegiului medicilor Bistriţa-Năsăud nu e nimeni vinovat, în afara unui stafilococ prezent deja în organismul firav al micuţei. În decizia comisiei de disciplină este prezentat istoricul medical al Antoniei de până la producerea entorsei, istoric care nu a fost luat în seamă de niciunul dintre medicii care au consultat-o pe fetiţă. Vorbim incompetenţă sau neglijenţă şi dezinteres total al unor medici?

Un caz aproape copie la indigo cu cel al Antoniei Mureşan a avut loc în Bucureşti în anul 2000, când un tânăr fotbalist de 19 ani, Daniel Ionuţ Orbeanu, a decedat la opt zile după ce s-a ales cu o entorsă la un antrenament de fotbal.

 

Diagnostic schimbat de 3 ori

Antonia a fost dusă de părinţi la Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud pe data de 10 ianuarie 2013, după ce cu două zile înainte, deci în 8 ianuarie, micuţa şi-ar fi lovit piciorul de o masă din locuinţă, conform menţiunilor din decizia Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud. Dusă la spital, Antoniei i se efectuează un examen radiologic chiar de către managerul spitalului năsăudean, dr. Adrian George, care pune un prim diagnostic – ENTORSĂ MALEOLĂ EXTERNĂ STÂNGĂ CU LUXAŢIE ASTRAGALO – CALCANEANĂ.

În baza diagnosticului, fetiţa este trimisă în aceeaşi zi de şeful secţiei de chirurgie a spitalului năsăudean, dr. Cătălin Marian, la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Aici este consultată de dr. Ovidiu Gabor, medic specialist ortopedie şi traumatologie, dar şi de şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean, dr. Dumitru Someşan. După consult şi un nou examen radiologic, diagnosticul Antoniei este schimbat în ENTORSĂ GLEZNĂ STÂNGĂ MALTRATATĂ veche de trei zile. Drept urmare i se recomandă aplicarea de comprese reci locale, evitarea efortului tratament antialgic şi antiinflamator şi control la nevoie. Seara însă, părinţii micuţei au constatat că edemul a avansat spre genunchi şi ea avea deja febră. A fost dusă rapid la spitalul din Năsăud, unde a fost consultată de medicul ortoped Ovidiu Russu, care era de gardă. Acesta schimbă şi el diagnosticul pus la Bistriţa şi stabileşte că este vorba de ENTORSĂ TIBIO TARSIANĂ STÂNGĂ veche de cinci zile. Totodată le-a spus părinţilor că pentru a diminua durerea fetiţei, s-ar impune să îi fie imobilizat piciorul în atelă gipsată.

 

Spun că au propus internarea

În documentul citat se menţionează că dr. Russu le-ar fi explicat părinţilor că după imobilizare este posibil să apară „posibile complicaţii” – durere şi edem inflamator – şi că ar fi indicat ca fetiţa să fie internată în spital, numai că aceştia ar fi refuzat. Nimic nu atestă însă acest fapt. Dacă medicul a bănuit că este posibil să apară complicaţii iar fetiţa ar fi trebuit internată iar părinţii ar fi refuzat asta nu le-a cerut acestora să semneze vreun document din care să reiasă acest lucru. În acest punct vorbim doar de argumentele verbale ale medicului.

 

La Cluj a ajuns prea târziu

La două zile, după ce i-a fost pus piciorul în gips, starea Antoniei s-a alterat mai tare, piciorul fiindu-i umflat până la şold. Din cauza durerilor care au devenit aproape de nesuportat, tatăl fetiţei i-a tăiat gipsul, nu înainte de a-l contacta pe doctorul Russu pentru a-i cere părerea.

În disperare, părinţii au apelat şi la un kinetoterapeut din Bistriţa, însă masajele efectuate de acesta nu i-au ajutat cu nimic. Starea fetiţei s-a agravat şi mai mult, astfel că prinţii acesteia au decis să meargă direct la Cluj pentru a fi consultată de medicii de acolo. Au ajuns însă prea târziu, fiindcă în aceeaşi seară Antonia a decedat pe masa de operaţie din cauza septicemiei care i-a afectat organismul şi i-a fost fatală.

În urma necropsiei, s-a dovedit că septicemia fusese provocată de stafilococul auriu, prezent în organismul fetiţei în stare latentă, dobândit în urma unor episoade de răceală avute în anii anteriori. Stafilococul a fost mai rezistent decât antibioticele administrate anterior pe fondul răcelilor anterioare şi astfel a stat „în adormire” până când a fost „deşteptat” de aşa zisa entorsă.

Diagnostic la externare: Hematom suprainfectat gambă stângă, fasceită necrozată gambă stângă, şoc septic MSOF CID, stază şi edem cerebral, pleurezie purulentă bilateral, bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie, distrofie hepatică, distrofie renală, acidoză metabolică, adenopatie traheobronşică şi inghinală stângă, este rezultatul anatomopatologic efectuat la IML Cluj.

 

Nimic nu atestă profesionalismul

Antonia Mureşan poate ar fi scăpat cu viaţă dacă măcar unul dintre cei patru medici care au văzut-o şi au consultat-o la Năsăud şi Bistriţa ar fi gândit ca un profesionist. Nici unul nu a indicat efectuarea vreunei analize medicale, dar nici măcar nu au accesat istoricul medical – fişa medicală a fetiţei – ca să vadă antecedentele clinice. La o simplă privire ar fi observat că în organismul Antoniei a fost depistată prezenţa stafilococului auriu, care fără un tratament cu antibiotic adecvat duce în proporţie de 70% la deces.

Însă, în opinia Colegiului Medicilor nimeni dintre cei care au consultat-o pe Antonia nu este vinovat, deşi au făcut-o cu superficialitate, că doar era vorba de o banală entorsă.

 

Caz la indigo cu 13 ani mai devreme

Antonia Mureşan nu este însă un caz singular la nivel naţional. În anul 2000, un tânăr de 19 ani din Bucureşti – Ionuţ Daniel Orbeanu – a murit după ce a făcut o entorsă la un antrenament de fotbal. Şi lui i s-a pus piciorul în gips, iar la scurt timp acesta i s-a umflat şi a făcut febră. Medicii au suspectat că ar fi vorba de hepatită sau leptospiroză şi ca urmare a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde după analize s-a constatat că era vorba de septicemie severă. De fapt la internare, Ionuţ era deja în şoc toxico-septic, iar câteva ore mai târziu de la internare a murit.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.