Miss World România, Loredana Salanţă, împreună cu sora ei, Cosmina, scot bani grei de pe urma ninsorilor care au căzut în ultima perioadă în sudul României. Firma celor două bistriţence – Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi – este una dintre companiile care au fost binecuvântate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) prin atribuirea de contracte de deszăpezire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ două milioane de euro.

 

Contractul în valoare de aproximativ două milioane de euro a fost atribuit de CNADNR, firmei surorilor Salanţă, în luna noiembrie 2013. În baza căror criterii a fost declarată câştigătoare Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi este un mister, fiindcă dacă ne uităm pe anunţul publicat de CNADNR pe SEAP în momentul lansării licitaţiei se vede cu ochiul liber că firma bistriţencelor nu îndeplineşte criteriile minime de eligibilitate.

 

Firma nu îndeplinea condiţiile de participare

 

Potrivit documentului postat pe SEAP, pe lângă alte cerinţe, firmele participante trebuiau să dovedească faptul că au o anumită capacitate economico-financiară, mai precis fiind vorba de cifra de afaceri din ultimii trei ani şi prezentarea a cel puţin trei contracte similare care să aibă o anumită valoare, funcţie de lotul pentru care licitau. Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA a câştigat lotul B5 SND Târgovişte, fiind vorba mai precis de drumurile naţionale din judeţul Dâmboviţa – DN 61, DN 7, DN 71, DN 72 şi DN 72A. Lungimea totală a drumurilor pe care firma câştigătoare urma să intervină în vederea deszăpezirii este de 234,31 km. Valoarea contractului pentru acest lot a fost estimat de CNADNR la 10.773.647 lei (aproximativ 2,39 milioane euro), fără TVA. Costul pentru un kilometru de drum deszăpezit care rezultă din această estimare este de 45.980,31 lei (aproximativ 10.000 euro), fără TVA.

Dar să revenim la cifra de afaceri şi contractele pe care firma surorilor Salanţa ar fi trebuit să le prezinte la dosarul de licitaţie.

Astfel, pentru lotul care de altfel le-a fost atribuit, Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi ar fi trebuit să aibă media cifrei de afaceri pe ULTIMII TREI ANI – 2010, 2011, 2012 – de MINIM 7.500.000 lei.

În acest sens se precizează că „Ofertantul va prezenta copie ,,conform cu originalul” de pe certificate/ documente edificatoare care probează/ confirmă îndeplinirea CERINŢEI DE CALIFICARE – Bilanţuri contabile sau extrase din bilanţ înregistrate la organele competente/Rapoarte de audit/Rapoarte ale cenzorilor pe ultimii 3 ani (2010, 2011, 2012)”.

Numai că firma bistriţencelor a fost înfiinţată abia în APRILIE 2013, deci nu se poate vorbi despre o cifră de afaceri a ultimilor trei ani.

Cât despre contracte care să ateste experienţa şi faptul că au mai prestat servicii similare cu cele supuse procedurii – SERVICII DE DESZĂPZIRE – nici nu putea fi vorba în cazul Societăţii de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA. Valoarea însumată MINIMĂ la care ar fi trebuit să ajungă contractele era pentru lotul B5 de 5,2 milioane lei.

„Ofertantul trebuie să demonstreze că a prestat, în ultimii 3 ani, servicii similare cu cele supuse procedurii – servicii de deszăpezire pe infrastructura de transport rutier, confirmate prin prezentarea a unui număr maxim de 3 contracte, în care participarea ofertantului la acesta să fi fost în valoare însumată de minim (…) Lot B5 SDN Târgovişte– 5.200.000 lei fără TVA”, precizează CNADNR în anunţul postat pe SEAP.

În plus, ofertantul, respectiv Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA ar fi trebuit SĂ PREZINTE „certificate/documente edificatoare care PROBEAZĂ /CONFIRMĂ îndeplinirea CERINŢELOR DE CALIFICARE şi anume:
– Declaraţie privind experienţa similară a ofertantului în prestarea unor servicii similare – servicii de deszăpezire pe infrastructura de transport rutier, în ultimii 3 ani.

– lista contractelor de servicii similare prestate în ultimii 3 ani din care să rezulte îndeplinirea cerinţei;

– copii «conform cu originalul» ale contractului/lor declarat/e (în situaţia în care ofertantul a avut calitatea de subcontractant se va prezenta o copie a contractului/lor de subantrepriza);

sau

– certificate/documente emise sau contrasemnate de o autoritate contractanta ori de către clientul privat beneficiar, conţinând valoarea, perioada, locul prestării serviciilor”.

Nici această cerinţă foarte importantă nu avea cum să fie îndeplinită de Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA, aceasta neavând posibilitatea să depună la dosar măcar un contract de servicii de deszăpezire şi care să aibă o valoare de MINIM 5,2 milioane lei.

Cu toate acestea, firma surorilor Salanţa a fost declarată eligibilă şi a câştigat şi contractul pentru lotul B5 privind întreţinerea de iarnă a drumurilor naţionale, preţul oferit de Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SA fiind de 7.856.293,74 lei, fără TVA, aproape două milioane de euro. La licitaţia pentru acest lot, trei firme au depus oferte, însă numai două au fost declarate eligibile, una fiind de altfel firma surorilor Salanţă care au pus mâna pe contractul bănos.

 

Spun că firma nu le mai aparţine, dar oficial sunt acţionare

 

Loredana Salanță a fost studentă la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, ulterior a fost admisă anul trecut la „The Lee Strasberg Theatre and Film Institute din California”, celebra şcoală de pe băncile căreia au ieşit actori care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Robert de Niro, Angelina Jolie, Uma Thurman, Bridget Fonda, Scarlett Johansson, Alec Baldwin.

„Datorită ocupaţiei mele călătoresc des, particip la numeroase evenimente publice, iar în vara 2013 am devenit acţionară la Societatea de Construcţii Drumuri si Autostrăzi împreună cu sora mea. Intenţia mea iniţială a fost in primul rând să acumulez experienţă antreprenorială, dar foarte rapid am înţeles pe de o parte că nu am suficientă disponibilitate de timp pentru a mă implica în astfel de proiecte iar pe de altă parte, mulţi se folosesc de imaginea mea pentru interesele lor proprii (…)”, scrie Loredana Salanţă în comunicatul de presă. În mod ciudat, ea susţine că a ieşit din acţionariatul firmei şi chiar invită pe cei interesaţi să contacteze pentru orice informaţie suplimentară legată de firmă, pe cei care fac parte în prezent din acţionariat.

„(…) am luat măsurile necesare legale pentru a ieşi împreună cu sora mea din acţionariatul acelei societăţi comerciale pe cât s-a putut de repede. Nu am avut nici un câştig material din această societate, nu am nici un fel de informaţie privind activităţile pe care le desfăşoară altele decât ce am citit în presă ca şi oricine şi vă invit să contactaţi acţionarii actuali ai societăţii comerciale /administratorul acesteia pentru orice întrebare suplimentară legată de această societate”, precizează Loredana Salanţă. Totuşi din documentul remis presei, bistriţeanca lasă să se înţeleagă că ar fi fost manipulată. „Din punctul meu de vedere rămâne întrebarea adevărată cine are interes să se folosească de numele şi imaginea mea şi cine a profitat în acest scandal care mie nu mi a adus decât prejudicii de imagine. Totuşi orice experienţă în viaţă este o lecţie pe viitor, eu am învăţat că este bine să te concentrezi pe ceea ce ştii să faci şi să nu ai încredere în oricine dar, cred că trebuie să ne întrebăm cu toţii ce şanse de afirmare au tinerii în România, în plan antreprenorial, pentru că ce mi s-a întâmplat mie, să fiu manipulată şi folosită li se întâmplă multora în ţara noastră”, a mai scris Loredana.

Dacă este să analizăm ceea ce scrie Loredana în comunicatul de presă, tragem concluzia că este foarte probabil ca alte personaje să se afle de fapt în spatele firmei, iar ele au fost doar faţada. Cât despre faptul că au ieşit din acţionariat, din verificările efectuate de Gazeta de Bistriţa se dovedeşte a fi neadevărat. Cel puţin până la închiderea ediţiei, Loredana şi Cosmina Salanţă sunt UNICELE acţionare în Societatea de Construcţii Drumuri si Autostrăzi SA, în care au investit fiecare câte 55.000 de lei – capital social total: 110.000 lei. Cosmina Salanţă figurează ca administrator al firmei.

Din datele oficiale ale firmei publicate în Monitorul Oficial apare un alt aspect interesant cu privire la cenzorii societăţii, trei la număr plus un supleant. Aici o regăsim pe Catrina Stoichin Clementina Valerica, care figurează ca administrator la SC Argecom SA, firmă implicată într-un scandal imens, în 2012, din cauza datoriilor acumulate. Firma ce aparţine omului de afaceri argeşean Gheorghe Axinte este acum în reorganizare judiciară, după ce acum doi ani a acumulat datorii de peste 83,5 milioane lei. Catrina Stoichin Clementina Valerica este şi membru în Consiliul de administraţie al SC Argecom SA. Legături cu această firmă a avut şi Liviu Ciupeanu, cel care figurează drept cenzor supleant la firma Loredanei Salanţa.

 

În familia Salanţă, femeile fac afaceri

 

Nu doar cele două surori Salanţă se ocupă de afaceri, ci şi mama lor, Violeta Salanţă. Aceasta deţine o firmă care are se ocupă de activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului – SC Global Mixt Cooperation SRL. Surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că este vorba de contracte de muncă pentru munca în străinătate. SC Global Mixt Cooperation a fost înfiinţată tot în 2013, în luna februarie, iar Violeta Salanţă, mama celor două bistriţence, apare ca unic asociat şi administrator. Interesant este că în comunicatul ei de presă, Loredana Salanţă face vorbire de o anume organizaţie pe care ar fi înfiinţat-o anul trecut împreună cu sora ei, Cosmina, şi care se numeşte… Global Cooperation.

„Îmi doresc să facem cât mai multe proiecte în domeniul educaţiei şi să sprijinim copiii cu ajutorul organizaţiei „Global Cooperation” pe care am înfiinţat-o împreună cu sora mea anul trecut, pentru că ne dorim să facem o schimbare benefică şi să sprijinim educaţia copiilor”, scrie Loredana Salanţă în comunicatul de presă.

casa salanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.