Se asfaltează doar 1,5 km la Leşu

 

 

Peste un milion şi jumătate de lei se va cheltui de la buget Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru amenajarea şi consolidarea a 1,5 km de drum judeţean între Ilva-Mică şi Leşu, pe DJ 172 C.

În schimb, despre reabilitarea DJ 172 D nu se mai aude nimic. În urma cu doi ani, DJ 172D Ilva Mică – limita cu judeţul Suceava a fost preluat în administrare de Ministerul Dezvoltării, de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, iar în luna aprilie a acestui an a fost retransmis administraţiei judeţene.

 

 

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud s-a gândit că este nevoie să intervină pentru amenajarea şi modernizarea unor drumuri, pe lângă cârpelile care au loc în fiecare an pe drumurile judeţene, cârpeli care înghit sume serioase de la bugetul judeţului.

Recent administraţia judeţeană a scos la licitaţie contractul pentru execuţia lucrărilor de amenajare a unei porţiuni de drum din DJ 172 C, între Ilva Mică şi Leşu. Lungimea pe care se întind lucrările este însă nesemnificativă în raport cu starea deplorabilă drumurilor judeţene din Bistriţa-Năsăud, iar CJ BN se arată neputincios în acest sens. Doar 1,5 km de drum vor fi amenajaţi la intrare în comuna Leşu.

 

Se acoperă şi costuri care ar trebui suportate de comuna Leşu

 

Valoarea totală a contractului pentru execuţia lucrărilor de amenajare şi consolidare DJ 172 C, KM 19+727-21+227 , Ilva Mica – Leşu a fost estimată de administraţia judeţeană la 1.526.082 lei (circa 347.000 de euro), din care 72.671 lei sunt destinaţi pentru lucrări „diverse şi neprevăzute”.

Câştigătoare va fi desemnată oferta care va avea cel mai scăzut preţ, însă ofertanţii vor trebui să demonstreze că în ultimii trei ani au avut o cifră de afaceri globală medie în valoare de 2,8 milioane lei, iar în ultimii cinci ani au executat lucrări similare care să fie însoţite şi de certificări de bună execuţie.

Conform memoriului tehnic întocmit de proiectant, necesitatea acestor lucrări de amenajare vine în urma lucrărilor de execuţie a reţelelor de canalizare în Leşu, în perioada 2011 – 2012, din fonduri europene.

„Datorită faptului că în anul 2011 – 2012 s-au executat reţele de canalizare în zonă, din fonduri europene, care nu au fost corelate cu proiectul existent pentru modernizarea drumului judeţean, montarea unui podeţ dalat de 2m la capătul tronsonului proiectat nu a mai fost posibilă fără costuri suplimentare, pe care comuna nu le poate suporta. S-a convenit astfel montarea a două podeţe tubulare în zonă, care să preia acelaşi debit de apă, fără modificarea reţelei de canalizare care ar fi presupus costuri foarte mari”, se precizează în documentul citat.

Practic pe o lungime de 1,5 km, drumul va fi consolidat şi asfaltat, vor fi montate trei podeţe, din care unul ar fi trebuit executat din bani care să provină de la bugetul local al comunei Leşu.

 

De 172D nu mai spune nimeni nimic

 

Despre modernizarea DJ 172 D între Ilva Mică şi limita cu judeţul Suceava se discută de câţiva ani buni, dar de făcut s-a făcut mai puţin. Vorbim în acest caz despre o porţiune de aproximativ 42 de kilometri de drum judeţean, din care în şase ani abia dacă s-au modernizat circa şase kilometri. Deci, un kilometru pe an!

În luna februarie, deputatul Ioan Oltean, liderul PDL BN, i-a adresat o interpelare vicepremierului Liviu Dragnea, pe tema drumului judeţean DJ 172 D Ilva Mica – Lunca Ilvei.

Ioan Oltean atrăgea atenţia că în acea zona carosabilul este foarte degradat din cauza numărului mare de gropi existente, lucru care afectează firmele din zona respectiva dar şi pe localnicii care îşi distrug maşinile.

„La momentul actual, starea drumului judeţean 172D Ilva Mica – Lunca Ilvei, (…) este una deplorabilă, fără precedent.

În cursul anului 2011, DJ 172 D a fost inclus în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin proiectul „Reabilitare şi modernizare – 10.000 km de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”. În aprilie 2012, a fost încheiat un contract având ca obiect reabilitarea DJ 172 D Ilva Mica – Lunca Ilvei – Coşna (jud. Suceava) cu SC Romstrade SRL, în calitate de prestator.

Întrucât starea acestui drum judeţean a rămas absolut neschimbată, actualmente dezastruoasă, având în discuţie un drum aproape impracticabil, mă adresez dumneavoastră, domnule ministru, în vederea lămuririi a doua chestiuni importante, cred eu esenţiale, în deblocarea acestei situaţii. Care este regimul juridic actual al contractului încheiat cu SC Romstrade SRL, respectiv care sunt motivele pentru care acest contract întârzie să-şi producă efectele? Sub autoritatea cărei instituţii se află acest drum judeţean? Menţionez că situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât în zonă îşi desfăşoară activitatea numeroase societăţi comerciale şi de producţie care prestează servicii internaţionale şi nu numai”, a precizat deputatul Ioan Oltean în interpelare.

După două luni a venit şi răspunsul vicepremierului Dragnea, din care reiese că… nu sunt bani pentru investiţii. Cel puţin nu sunt pentru Bistriţa-Năsăud, deşi în campaniile electorale de anul trecut s-au promis verzi şi uscate.

„Ca determinare a constrângerilor bugetare, sumele aferente lucrărilor ce se pot executa şi recepţiona în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a infrastructurii, au fost retrase. Acest fapt a determinat modificări în derularea graficului de execuţie a obiectivelor cuprinse în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a infrastructurii, motiv pentru care lucrările de execuţie la proiectul «Reabilitare DJ 172 D Ilva Mică – limită judeţul Suceava, judeţul Bistriţa-Năsăud» nu au fost demarate”, preciza vicepremierul în răspunsul dat lui Ioan Oltean.

În ceea ce priveşte planurile de viitor pentru reabilitarea acestei porţiuni de drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, vicepremierul preciza că „s-a elaborat un proiect de act normativ prin care se unifică toate programele care finanţează investiţii în infrastructura într-un Program Naţional de dezvoltare locală”, proiect normativ care a fost adoptat în şedinţa Guvernului din data de 10 aprilie 2013.

Numai că DJ 172 D a fost retransmis între timp de Ministerul Dezvoltării, în administraţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care în lipsa fondurilor necesare pentru investiţii de anvergură nu poate face altceva decât să ridice din umeri.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.