Cu toate că a fost dispusă se dea circa 10 milioane lei din banul public, Primăria Bistriţa nu mai poate cumpăra stadionul Gloriei Bistriţa, întrucât gruparea din Parcul municipal nu ar fi proprietarul de drept al acestuia. Cine este mai exact proprietarul terenului nu se cunoaşte încă precis, fiindcă este „revendicat” şi de Clubul Sportiv Municipal Bistriţa (CSM), dar şi de Forumul Democrat German. Municipalitatea nu vrea să lase însă de izbelişte clubul de fotbal bistriţean şi este dispusă să aloce anul acesta două milioane lei pentru susţinerea activităţii sportive. Întâmplător sau nu, recent, primarul Ovidiu Creţu anunţa că Primăria Bistriţa dispune de 2,5 milioane lei în fondul de rezervă.

Anul trecut, Primăria Bistriţa anunţa că intenţionează să cumpere Stadionul „Jean Pădureanu”, pentru care ar fi dispusă să plătească anual o rată de două milioane lei timp de 15 ani. Drept urmare, a fost formată şi o comisie care să poarte negocieri cu administratorul judiciar al clubului bistriţean, Vasile Urs. Motivul sub care primarul Ovidiu Creţu dorea să efectueze această tranzacţie, a fost acela ca, vezi Doamne, stadionul să nu ajungă în mâni străine care să desfiinţeze baza sportivă. De câţiva ani încoace, problemele financiare au adus la sapă de lemn clubul, cu toate că, cel puţin din 2007 încoace, Gloria Bistriţa a primit de la bugetul local şi judeţean 4,8 milioane de euro, din care peste 4,2 milioane euro doar de la municipalitate.

 

Cine este stăpânul?

Stadionul ar fi transferat gratuit în proprietatea Gloriei în anii ’90, din proprietatea statului, mai precis Direcţia de Sport. Teoretic, Gloria Bistriţa este singurul club de fotbal din ţară care a reuşit să aibă în proprietate un stadion. Practic însă, se pare că nu este chiar aşa, fiindcă comisia de negociere a descoperit că la capitolul documente care să îi ateste proprietatea asupra stadionului, Gloria Bistriţa nu stă perfect. Potrivit unor documente oficiale găsite de directorul Clubului Sportiv Municipal, Adrian Moldovan, în arhivele CSM, tot ceea ce înseamnă bunuri mobile şi imobile din cadrul actualului stadion „Jean Pădureanu” aparţin Clubului Sportiv Municipal.

Astfel, terenul fotbal competiţii, teren fotbal antrenament, teren fotbal zgură, tribune spectatori, vestiare, saună, staţie amplificare, hote, săli de antrenamente atletism, haltere, terenuri de tenis câmp, terenuri handbal bitum, pista atletism, practic tot ceea ce este în incinta stadionului sunt bunuri imobile care sunt în administrarea CSM Bistriţa, începând cu 1970 în urma unui decret nr. 270/1970 şi a unui ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului nr. 295/1991, în baza căruia s-a semnat un protocol cu Gloria Bistriţa parafat în 7 februarie 1992. Există informaţii însă că de fapt terenul ar aparţine Forumul Democratic German ca urmaş legal al clubul săsesc de sport Bistritzer Turnverein (BTV). Potrivit surselor noastre, saşii însă ar fi cedat terenul respectiv pentru ca administraţia locală bistriţeană din anii ’30 să poată amenaja stadionul şi să construiască tribuna, care a fost refăcută în 1956.

Clarificarea acestor aspecte cu privire la proprietatea asupra stadionului se pare că va avea loc însă numai în instanţă.

 

Lista creditorilor este lungă

Conform tabelului definitiv al creditorilor cu creanţe acceptate la Asociaţia „Fotbal Club 1922 Bistriţa”, totalul datoriilor se ridică la peste 16,56 milioane lei, adică circa 3,7 milioane euro. Pe lângă trei creditori care îşi vor recupera garantat banii datoraţi de Gloria, printre care se numără şi ELBA Timişoara, clubul trebuie să plătească şi salariile restante ale jucătorilor. Între aceştia se află şi fiul viceprimarului Ioan Peteleu, căruia clubul îi datorează 30.860,2 lei. Şi Primăria Bistriţa are de recuperat bani de la club, în cuantum de 4.160,54 lei.

Există însă şi categoria creditorilor chirografari, care nu au o garanţie reală care să le asigure realizarea creanţei pe care o au împotriva debitorului (ipotecă, gaj, privilegiu), ci numai un drept de „gaj general” asupra bunurilor prezente şi viitoare ale debitorului lor, aceste bunuri servind drept garanţie comună a creditorilor. Dintre aceştia amintim doar câţiva acum: SC Agro Ardeal – 274.92,71 lei, Asociaţia Fotbal Club Gloria – 105.806,4 lei, SC AQUABIS SA – 3.594,38 lei. SC COMELF SA – circa 1,013 milioane lei, SC PHOENIX GAMES SRL – 440.860 lei, Jean Pădureanu – 193,263 lei, SC Moişan Transimpex SRL – 40.283 lei, SC Auto Gama SRL – 12.667,83 lei, SC Miro SA – 7.128, 16 lei, SC Pagu International SRL – 1.280 lei. În total sunt 37 de creditori chirografari pentru care Ovidiu Creţu vrea să îndatoreze pentru circa 15 ani, bugetul local.

 

Toniuc spune că sunt nereguli

La finele anului trecut, în momentul în care s-a luat în calcul achiziţionarea stadionului de către municipalitatea bistriţeană, consilierul local Alexandru Toniuc (PER) acuza, în baza unor documente faptul că la ora actuală există două firme care se raportează la Gloria Bistriţa şi au acelaşi nume de înregistrare la Registrul Comerţului. „Una din ele e în dizolvare, iar cealaltă în insolvenţă”, afirma Toniuc

Despre firma intrată în insolvenţă, Toniuc spunea că nu are în proprietate nici terenul, dar nici cele două tribune aflate în incinta stadionului şi că ar fi vorba doar de un artificiu. „Nu are ce negocia cu municipalitatea, pentru că nu are patrimoniul cu care se laudă. Eu cred că se pune la cale un fel de artificiu imobiliar”, a conchis Toniuc.

Motivul pentru care s-ar fi apelat la această substituire frauduloasă de persoane juridice, având ca scop deturnarea de fonduri şi sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, se explică prin faptul că Asociaţia „Club Fotbal Gloria 1922” Bistriţa, Cod Fiscal 14381070, are conturile blocate de către Administraţia Finanţelor Publice BN, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, încă din 2011.

 

Creţu nu lasă Gloria fără bani

Primarul Ovidiu Creţu nu vrea să lase de izbelişte clubul de fotbal bistriţean şi intenţionează să îi aloce odată cu aprobarea bugetului local din acest an nu mai puţin de două milioane lei. Suma provine din fondul de rezervă a Primăriei Bistriţa, în valoare totală de 2,5 milioane lei. În plus, edilul a dat de înţeles că încă nu a renunţat la negocierile cu administratorul judiciar al Gloriei Bistriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.