Centrul Comunitar pentru Tineret se darama in asteptarea banilor europeni

Desi inca de anul trecut reprezentantii municipalitatii spuneau ca proiectul privind reabilitarea imobilului situat la numarul 18 pe Pietonalul Liviu Rebreanu va primi finantarea necesara in acest sens, lucrurile bat pasul pe loc.
Deocamdata, autoritatile locale nu stiu cand vor sosi banii la Bistrita.

In luna mai, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a semnat, la Bistrita, patru mari proiecte de finantare prin Programul Operational Regional (POR), care vor fi implementate in judetul Bistrita – Nasaud. Valoarea lor este de aproximativ cinci milioane de euro.
Mai exact, se vor moderniza strazile din zona centrala a municipiului Bistrita, se vor amplasa camere video in zonele aglomerate ale orasului si in centrul istoric si totodata va fi reabilitata „Casa cu Lei” de pe strada Nicolae Titulescu. De asemenea, se va moderniza Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane cu Handicap de la Nuseni.

Cele patru proiecte, alaturi de cel privind reabilitarea imobilului de pe pietonal, unde functioneaza la ora actuala Centrul Comunitar pentru Tineret, fac parte dintr-un demers mai amplu al edilului Ovidiu Cretu, intitulat Planul integrat de dezvoltare urbana al municipiului Bistrita.

Banii, in pixul Elenei Udrea

Cladirea in care momentan functioneaza Centrul Comunitar pentru Tineret, situata pe Pietonalul Liviu Rebreanu numarul 18 din Bistrita, este in avansata stare de degradare. Autoritatile locale au facut mai multe demersuri pentru a incerca sa o reabiliteze, initiind si un proiect in acest sens.
Deocamdata, lucrurile bat pasul pe loc, in conditiile in care Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, nu a semnat inca actele.
Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, spune ca demersul e in faza de evaluare. „Proiectul este in curs de evaluare, nu stim mai multe date. Pentru a fi aprobat, acesta are nevoie de semnatura Elenei Udrea. Cand doamna ministru va face acest pas, vor fi alocati si banii necesari demararii lui”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita acesta.
Valoarea estimata a lucrarilor de reabilitare se ridica la suma de 2.354.000 de lei. Conform documentatiei, obiectivul general al proiectului vizeaza imbunatatirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publica Locala a Municipiului Bistrita, prin reabilitarea si modernizarea centrului pentru tineret, in vederea cresterii calitatii capitalului uman din municipiu, ceea ce determina dezvoltarea sociala si cresterea economica a municipiului si a Regiunii Nord-Vest, si implicit dezvoltarea durabila a centrului urban al municipiului Bistrita.
Tot in acelasi document se mai precizeaza ca proiectul prevede cresterea rolului economic si social al municipiului Bistrita, dezvoltarea infrastructurii pentru oferirea de noi servicii sociale tinerilor locuitori ai municipiului, prin oferirea de consiliere psihologica (tineri cu probleme de integrare sociala, consum de droguri, orientare profesionala, tineri cu parinti plecati din tara, tineri cu probleme la scoala), cresterea numarului de beneficiari ai centrului comunitar cu 6% si reabilitarea si modernizarea corpurilor A, B si C a cladirii, prin lucrari de consolidare fundatii, consolidare a sarpantei / planseului de lemn, consolidare a peretilor structutali, refacerea fatadelor, amenajare exterioara si interioara, amenajare curte interioara, refacere / modernizare / executare instalatii.
Totodata, vor fi achizitionate si montate utilajele si dotarile necesare exploatarii cladirii.
Aici, elevii bistriteni au posibilitatea sa participe la cursuri gratuite la diverse materii oferite de profesori voluntari.

Proiecte de 24 milioane de euro

Planul integrat de dezvoltare urbana al municipiului Bistrita propus de primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, presupune sapte proiecte care ar trebui sa fie finantate din fondurile Uniunii Europene. Este vorba despre Regenerare urbana a centrului istoric Bistrita; Reabilitarea si modernizarea Parcului Municipal Bistrita; Reabilitarea Centrului Municipal de Cultura „George Cosbuc”; Reabilitarea si modernizarea strazilor din zona centrala a municipiului Bistrita; Sisteme de supraveghere in vederea prevenirii criminalitatii in centrul istoric al municipiului Bistrita; Reabilitarea si modernizarea Centrului comunitar pentru Tineret si Restaurarea si consolidarea cladirii monument istoric de categoria A – Strada Nicolae Titulescu, nr. 8– Centru de Arta Traditionala „Casa cu Lei”.
Costurile implementarii celor sapte proiecte cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana este de nu mai putin de 23.909.880 euro, din care 94.42% reprezinta asistenta financiara nerambursabil din Fonduri Structurale, restul de 5,58%, reprezentand contributia proprie a municipiului Bistrita.

Parcul municipal a primit bani, urmeaza Casa de Cultura

Primarul orasului isi va vedea indeplinite alte doua dorinte: reabilitarea parcului municipal si a Centrului Cultural Municipal George Cosbuc. Primul proiect a primit deja finantarea necesara de la Uniunea Europeana, iar al doilea urmeaza sa fie aprobat in perioada urmatoare.
Proiectul de reabilitare al Centrului Cultural Municipal prevede lucrari care presupun reabilitarea structurii de rezistenta a cladirii, reabilitarea tamplariilor, astfel incat sa se respecte forma si detaliile istorice, utilizandu-se aceleasi materiale, repararea elementelor de finisaj, reconditionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorica, efectuarea unor lucrari de reparatii capitale la instalatiile electrice, de incalzire, de apa si canalizare, reconditionarea sistemului de ventilare a cladirii, cu refolosirea partiala a sistemului istoric.
Dupa reabilitare, Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc” va fi inclus in circuitele turistice interne si internationale dar si pe lista monumentelor UNESCO.
Reabilitarea costa 21.234.241 lei, din care 4.239.237 sunt contributia municipalitatii si 17.341.840 bani europeni. Mihai Rusti spune ca „contractul e in faza de presemnare. Toate rezultatele evaluarii sunt bune, urmeaza doar ca primarul sa fie invitat la Bucuresti pentru semnarea finantarii europene”.
Potrivit informatiilor postate pe site-ul Primariei Bistrita, edificiul a fost construit in 1889, in stil neoclasic, avand chiar de la inceput o destinatie culturala. Din anul 1952 aici se desfasoara cele mai importante activitati culturale din oras.
Proiectul ce vizeaza modernizarea parcului municipal a primit acordul Elenei Udrea si banii de la UE.
Investitia se ridica la aproximativ patru milioane de euro si implica modernizarea aleilor, amenajarea unui helesteu cu pesti in zona statuii lui George Cosbuc, plantarea de arbori ornamentali, iluminatul aleilor si inclusiv amenajarea unei piste de biciclete.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.