Parlamentarii bistriţeni se afirmă la şedinţele din Camera Deputaţilor. Intraţi în decembrie pentru un mandat pe patru ani, deputaţii Robert Sighiartău (PNL) şi Cristina IonelaIurişniţi (USR) sunt autorii a mai multor interpelări cu privire la chestiuni ce afectează direct sau indirect electoratul. Alături de aceştia s-au afirmat pentru problemele din judeţul nostru şi Daniel Suciu (PSD) sau Ionuţ Simionca (PMP). Gazeta de Bistriţa a monitorizat intervenţiile acestora şi vă prezintă preocupările politicienilor care au primit votul dumneavoastră la finele anului trecut.

 

Sighiartău preocupat de fonduri

Recent, Robert Sighiartău a abordat în plenul unei şedinţe a Camerei Deputaţilor problema absorbţiei de fonduri europene. Acesta i s-a adresat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea cu modul defectuos în care APIA îşi desfăşoară activitatea.

„Suntem la mai bine de 10 ani de când am intrat în Uniunea Europeană şi, pe lângă faptul că aproape an de an absorbţia fondurilor europene a fost sub nivelul pe care ni l-am propus, nu am reuşit nici să implementăm sisteme performante pentru a accesa bani europeni, în afara proiectelor europene – şi aici mă refer la subvenţiile din agricultură.

Agenţia pentru Investiţii în Agricultură este una din instituţiile de bază în domeniu, una extrem de solicitată, prin numărul mare de fermieri pe care îl are ţara noastră.Anual se depun cereri pentru plata subvenţiilor, iar sistemul de preluare a cererilor nu este nici astăzi satisfăcător. De performanţă nu mai putem discuta.

Nu de puţine ori sistemul informatic care permite plata subvenţiei pe suprafaţă s-a blocat, ducând la întârzieri grave ale viramentelor către fermieri.S-a ajuns în situaţia în care dacă problema nu se rezolva de pe o zi pe alta, Comisia Europeană nu putea plăti sumele pentru diverse scheme de sprijin, decât după luni de zile.Astfel s-a ajuns ca cererile să fie prelucrate manual, lucrătorii APIA fiind obligaţi să lucreze nopţile, sâmbăta şi duminica. Multă risipă de timp, de bani şi, bineînţeles, de resurse umane. Întârzierile cu plata subvenţiilor au dus la renunţarea de către unii fermieri să mai crească animale”, a explicat deputatul liberal, Robert Ionatan Sighiartău.

Însă intervenţia acestuia s-a extins şi asupra neregulilor de la ANSVSA, unde susţine deputatul există probleme la corelarea datelor cu alte instituţii partenere. Astfel, acesta a militat pentru un program între APIA şi instituţiile de evidenţă a populaţiei, care ar permite o verificare mult mai atentă a persoanele care se prezintă la agenţiile judeţene şi locale din Bistriţa-Năsăud şi nu numai.

cristina-iurisniti

Cristina Iurişniţi cere explicaţii pe partea de învăţământ

Deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina IonelaIurişniţi, se află la primul mandat. Însă de la preluarea funcţiei, şi până în prezent, aceasta a cerut discutarea unor probleme pe latura de învăţământ atât pentru Tiha Bârgăului cât şi pentru şcolile generale sau organizarea olimpiadelor pe întreg teritoriul ţării.

În februarie 2017, Iurişniţi i-a adresat o interpelare ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, prin care cerea informaţii despre stadiul proiectului ”Masă caldă pentru elevi” şi implementarea acestuia la şcoala din Tiha Bârgăului. La rândul său Năstase a asigurat-o că ”Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului din judeţul Bistriţa Năsăud” este cuprinsă în Anexa OUG nr 72/2016 privind aprobarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ de Stat.

Deputatul a mai avut o interpelare adresată ministrului Educaţiei şi în martie. De această dată susţinând că cele enunţate de ea reflectă poziţia cadrelor didactice şi a asociaţiilor profesionale interesate de sistemul de învăţământ.

„Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” este o organizaţiei profesională care, în baza Protocolului de colaborare încheiat între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Asociaţiile profesionale din educaţie în vederea ameliorării calităţii educaţiei(…), prin acţiunile sale, oferă exemple de bune practici în proiecte naţionale şi europene” începe aceasta.

„Programa este încărcată. Sunt 36 de săptămâni de şcoală din care se scade una pentru Şcoala Altfem două pentru recapitularea pentru teză şi teză, trei pentru recapitularea finală şi rămân 30 de săptămâni. În sugestiile metodologice sunt obligatorii opt texte de bază la clasele mici şi zece la clasele mari, la care se adaugă cinci texte suplimentare. Se ajunge la studierea într-un timp scurt a textelor literare, motiv ce va duce la scăderea interesului pentru lectură. Profesorul nu mai poate cere elevului să citească integral un roman” mai explica aceasta . Astfel că, IonelaIurişniţi a cerut Camerei Deputaţilor o analiză a impactului pe care programele, odată aprobate le vor avea asupra învăţământului românesc.

 

I-a bătut obrazul pentru lotul naţional de fizică

La începutul lunii aprilie, Iurişniţi a revenit cu o altă temă suspusă în atenţia ministrului Educaţiei, Pavel Năstase: Finanţarea olimpiadelor, concursurilor şi competiţiilor şcolare.

„Domnule ministru, pe fondul finanţării total necorespunzătoare şi insuficiente a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, am primit numeroase sesizări la brioul parlamentar din partea membrilor lotului naţional de fizică. Deşi vor reprezenta România la Olimpiada euro-asiatică şi cea europeană, Statul Român a găsit de bună-cuviinţă să nu le acopere cheltuielile aferente transportului. Astfel de practici au ca efect de-motivarea şi descurajarea elevilor ce au obţinut rezultate notabile şi le îngrădeşte participarea elevilor care au posibilităţi financiare limitate ”, a punctat parlamentarul bistriţean.

Ionuţ Simionca: Confortul veveriţelor din banii săracilor

Ionuţ Simionca militează pentru patriotism

La şedinţa din Camera Deputaţilor care a avut loc pe 4 aprilie s-a dezbătut Proiectul de lege privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Deputatul PMP din Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca a militat pentru implementarea acestui proiect de lege dând exemple din modul administrativ al Statelor Unite ale Americii.

„Eu, ca întotdeauna, mă raportez la viaţa pe care am trăit-o în Statele Unite. Să ştiţi că dimineaţa toate şcolile din Statele Unite spun o poezie, se cheamă „Pledge of Allegiance”, adică îşi reafirmă dorinţa de a fi patrioţi. E foarte important ca Imnul nostru naţional şi sentimentul că eşti român să fie simţit la toate competiţiile sportive. E foarte important să ne mândrim că suntem români şi să arătăm cu mândrie treaba aceasta, oriunde mergem şi orice facem noi în viaţa aceasta. Să ştiţi că trebuie să cultivăm acest lucru. Partidul Mişcarea Populară va susţine acest proiect”, a declarat acesta.

Simionca s-a acomodat cu uşurinţă în Parlament, iar în luna martie a făcut front comun cu Robert Sighiartăuşi Daniel Suciupentru aprobarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului ce avea ca scop sprijinirea persoanelor afectate de explozia din blocul de pe strada Arţarilor din Bistriţa. Cei trei parlamentari au cerut colegilor să fie de acord cu acordarea a zece locuinţe ANL familiilor ce au rămas pe drumuri în urma tragediei. „După cum spunea şi colegul de la PSD, Daniel Suciu, acest nefericit accident a afectat 21 de familii, dintre care 10 nu mai pot să locuiască, iar o persoană a decedat. Şi eu vă rog să susţineţi acest proiect, şi personal am să mă implic să găsesc fonduri pentru reabilitarea acestui imobil, pentru că oamenii aceştia trebuie să aibă o casă, trebuie să aibă un loc unde să stea” se arată într-una dintre intervenţiile lui Simionca.

Astfel aceştia au demonstrat că indiferent de alianţele politice la nivel naţional, se poate face front comun indiferent de culoarea partidului şi pentru ajutorarea electoratului din Bistriţa-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.