Cardurile-cadou sunt folosite de către teroriști pentru a spăla bani

57

Un ministru din guvernul australian a declarat  marți că militanți din Australia folosesc carduri-cadou pentru a spăla bani sau petru a finanța activități teroriste.

Cardurile-cadou, disponibile la supermarketuri şi în marile magazine, sunt extrem de vulnerabile în ce priveşte exploatarea lor în scopuri infracţionale, a constatat o analiză a guvernului de la Canberra.

„În Australia, luptători străini au folosit carduri cadou pentru a-şi finanţa activităţile teroriste înainte şi după plecarea lor în zone de conflict şi cardurile au fost folosite pentru facilitarea spălării de bani şi a fraudelor cibernetice”, a precizat la Canberra ministrul justiţiei, Michael Keenan. „Pe plan internaţional, am văzut astfel de carduri utilizate la finanţarea de atacuri teroriste, inclusiv a îngrozitoarelor atacuri de la Paris din noiembrie 2015”, a menţionat el.

În Australia sunt înregistrate peste 10 milioane de carduri-cadou active, în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari australieni (1,1 miliarde de dolari americani), potrivit evaluării guvernamentale realizate de agenţia de informaţii financiare AUSTRAC. Aceasta a identificat 12 cazuri, între 2014 şi 2016, în care cardurile cadou au fost folosite „cu foarte mare probabilitate” la finanţarea terorismului, precum şi alte 66 de tranzacţii suspecte în regiuni cu mare risc de activităţi teroriste relatează Stiripesurse.

Potrivit aceleiaşi analize, peste 170.000 de dolari au fost încărcaţi pe astfel de carduri în Australia şi apoi transferaţi în ţări învecinate cu Siria, ca Turcia, Iordania şi Liban.

LĂSAȚI UN MESAJ