Peste 3.000 de bistriţeni au fost depistaţi cu nereguli în urma unui control al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud (AJPIS BN). Aceştia au solicitat ajutoare sociale deşi au bani în bancă, venituri sau terenuri nedeclarate. Peste 1.000 de beneficiari de ajutoare sociale au depozite bancare de peste trei mii de lei.

 

 

Tot ce este de pomană este foarte tentant pentru românul care trăieşte în secolul XXI. Nu contează dacă este în stare să ducă un trai decent, dacă poate ciupi măcar un leu gratis de la stat, nu stă nicio secundă pe gânduri. Nu contează dacă vorbim de ajutoare sociale sau îndemnizaţia de şomaj, românii se descurcă, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor care trag pe brânci pentru un ban cu ajutorul căruia să îşi asigure pâinea zilei de mâine. Şi mai rău decât atât, privează poate pe alţi semeni de-ai lor care ar fi cu mult mai îndreptăţiţi să primească astfel de ajutoare sociale din partea statului, însă au prea multă mândrie să stea cu mâna întinsă.

 

Campanie august – octombrie: vânătoare de ilegalităţi

 

Începând din luna august, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud a demarat o campanie de monitorizare a persoanelor asistate social, care au prezentat suspiciuni de nedeclarare a unor venituri sau bunuri pentru a putea beneficia de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Verificările se vor desfăşura până în luna octombrie, conform AJPIS BN.

În urma acestor controale ale Agenţiei, peste trei mii de persoane sunt suspectate că au încălcat legea şi vor fi bune de plată în cazul în care se va dovedi că au declaraţii pe propria răspundere nereale.

Beneficiile de asistenţă socială se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare. Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termenele de: 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, 10 zile de la data la care a intervenit modificarea la alocaţie pentru susţinerea familiei şi 5 zile la ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

Persoanele care au încasat ilegal bani de la stat au fost identificate în urma suprapunerii de către Camera de Conturi BN şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială BN, a unor baze de date furnizate de către: ANAF, Casa Naţională de Pensii Publice, ANOFM, DGASPC, Direcţia Sanitar Veterinară, APIA, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia economică a municipiului Bistriţa.

 

Peste 1.500 de ajutoare de încălzire obţinute ilegal

 

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială BN, Anastasia Bob, până acum au fost descoperite 3.047 de cazuri în care există suspiciuni că beneficiarii au obţinut ajutoare sociale necuvenite.

Cele mai multe – 1.578 – sunt persoane care au primit ajutoare pentru încălzire. Dintre acestea, 260 de persoane deţin un număr de animale mai mare decât prevăd normativele în vigoare pentru a fi îndreptăţite să primească ajutorul pentru încălzire, alte 39 de persoane au în proprietate mai mult de o locuinţă, în timp ce 1.279 de persoane sunt titularele unor conturi bancare în care au depozitate sume de peste 3.000 de lei, limita legală stabilită.

 

Suspiciuni la alocaţiile pentru susţinerea familiei

 

Anastasia Bob, directorul AJPIS BN, precizează că alte 1.066 de persoane din Bistriţa-Năsăud sunt suspectate că au beneficiat ilegal de alocaţii pentru susţinerea familiei. Din acest număr, 378 de persoane sunt suspectate că au venituri salariale sau activităţi independente nedeclarate, în timp ce 17 persoane nu şi-ar fi declarat ajutoarele de şomaj, iar 16 nu au declarat că încasează pensii pentru limită de vârstă sau că beneficiază de pensii speciale. De asemenea, 362 persoane ar deţine un număr de animale mai mare decât prevederile legale, 203 au suprafeţe de teren mai mari decât permite legea în cazul asistaţilor social, în timp ce 87 de persoane au depozite bancare ce depăşesc suma de 3.000 de lei, iar trei persoane deţin mai mult de o locuinţă.

 

Peste 400 de persoane suspectate de încasarea ilegală a ajutorului social

 

În urma verificărilor efectuate de AJPIS BN au fost depistate 403 persoane care ar fi beneficiat de beneficiat ilegal de ajutor social. Astfel, 26 dintre acestea nu au declarat că beneficiază de îndemnizaţii de handicap, şase nu au declarat că încasează pensii pentru limita de vârstă sau pensii speciale, 121 deţin un număr de animale mai mare decât prevăd normele legale în astfel de cazuri, iar 87 sunt proprietarele unor suprafeţe de teren peste limitele prevăzute în actele normative. Totodată, au beneficiat de ajutor social 163 de persoane care sunt suspectate că au depozite bancare ce depăşesc suma de 3.000 de lei.

 

Nereguli la îndemnizaţiile pentru creşterea copilului

 

Verificări au fost efectuate şi în cazul îndemnizaţiilor pentru creşterea copilului, unde şi aici s-au găsit nereguli. Astfel, au fost identificate 43 de suspiciuni privind realizarea de venituri din activităţi salariale sau independente în perioada de acordare, fapt care contravine prevederilor legale, potrivit directorului AJPIS BN.

 

În cazurile confirmate au fost suspendate plăţile

 

Potrivit AJPIS BN, titularii identificaţi cu suspiciuni confirmate ca urmare a nerespectării prevederilor legale, au fost suspendaţi de la plata beneficiilor sociale, urmând ca în baza dispoziţiilor primarilor să le fie întocmite decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit. Totodată s-a solicitat verificarea de către primării, prin anchete sociale şi acte doveditoare, a suspiciunilor care nu au putut fi confirmate de către AJPIS BN, urmând să fie aplicată aceeaşi procedură a recuperării, pe parcursul confirmării acestora.

În iarna 2012-2013, peste 13.000 de bistriţeni au beneficiat de ajutoare de încălzire. Totodată, peste 64.000 de persoane primesc alocaţii de stat, iar peste 27.000 de persoane beneficiază de diverse prestaţii sociale.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.