Nu mai puţin de 600.000 de lei a împărţit cu generozitate, săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, bisericilor. Potul cel mare aparţine, evident, cultului ortodox, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, păstorită de mitropolitul Andrei Andreicuţ, bunul prieten al preşedintelui CJ BN, Radu Moldovan, primind 500.000 lei.

De când Radu Moldovan este la cârma Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud sumele de bani alocate unităţilor de cult religioase au crescut an de an. Dacă în 2012 au fost împărţiţi 300.000 lei, un an mai târziu au fost alocaţi 485.000 de lei plus încă o sută de mii de lei în luna decembrie. Anul acesta, bisericile primesc nu mai puţin de 600.000 de lei. De fiecare dată, cultul ortodox, respectiv Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului care a solicitat bani în numele bisericilor ortodoxe din Bistriţa-Năsăud, a primit felia cea mai mare. În 2012 a primit 200.000 lei, iar anul trecut 400.000 de lei plus încă 100.000 în decembrie, bani care iniţial au fost ceruţi de Patriarhia Română pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Cei o sută de mii de lei au fost însă direcţionaţi, prin Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, Centrului Misionar pentru Tineret din Sîngeorz Băi. Practic, în 2013, ortodocşii au primit 500.000 de lei.

 

Ortodocşii iau potul cel mare

Săptămâna trecută, Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului i s-au alocat pentru anul acesta 500.000 de lei, din totalul de 600.000 de lei prevăzuţi la buget de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Pentru ce anume are nevoie Arhiepiscopia de această sumă nu se ştie foarte precis. În documentul înaintat conducerii Consiliului Judeţean, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului – ÎPS Andrei Andreicuţ, precizează doar că „în comunităţile ortodoxe din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt în construcţie un număr de peste 100 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite faze, de la fundaţie până la pictură”.

„Totodată, în cursul anului 2012 Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a demarat construirea unui campus pentru tineret în localitatea Sângeorz-Băi care este în stadiul final. Având în vedere importanţa misiunii în rândul tinerilor pentru a-i forma morali, educaţi şi cuminţi, acest obiectiv este absolut necesar.

De la an la an costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite, în bună parte, prin efortul bunilor credincioşi, iar pe de altă parte prin contribuţia generoasă a Consiliului Judeţean şi a Consiliilor Locale, care de fiecare dată au dat dovadă de multă înţelegere în condiţiile de criză ale economiei româneşti”, explică ÎPS Andrei Andreicuţ în adresa trimisă conducerii CJ BN, în luna ianuarie.

Documentul pare să fie tras la indigo celui trimis de Arhiepiscopie şi în 2012, când se spunea şi atunci că banii sunt necesari pentru „proiecte ce cuprind construcţia si pictarea unei biserici, precum şi construirea unui campus de tineret în localitatea Sângeorz-Băi”. Toate acestea sunt necesare, după cum se menţiona în documentul respectiv, „având în vedere importanţa misiunii în rândul tinerilor pentru a-i forma morali, educaţi şi cuminţi”.

 

Restul, cu linguriţa

Cultul romano –catolic a primit anul acesta doar 12.500 lei, un mizilic pe lângă suma primită de ortodocşi, ce-i drept cu mult mai numeroşi. Oricum de data aceasta li s-a alocat o sumă mult mai mare decât în 2012 şi 2013 când au primit câte 5.000 de lei.

Romano-catolicii, potrivit adresei trimise Consiliului Judeţean, au nevoie de bani pentru lucrările de renovare a bisericii din Nuşeni care este extrem de deteriorată, Parohiei din Viţa, care şi aceasta necesită lucrări de renovare, dar şi bisericii din Cristeştii Ciceului, care este monument naţional şi are nevoie de renovare.

 

Parohia Reformată Bistriţa a primit de la Consiliul Judeţean 20.000 în acest an. În 2012 i –sau alocat 13.000 de lei, iar anul trecut au primit tot 20.000 de lei.

Banii primiţi anul acesta sunt necesari, conform adresei înaintate de Parohia Reformată Bistriţa, Consiliului Judeţean, pentru „reparaţii faţadă şi împrejmuire” la lăcaşul de cult de pe str. Independenţei din municipiu.

Şi reformaţii din Şieu au solicitat Consiliului Judeţean bani, pentru lucrările de reparaţii-construcţii a lăcaşului de cult din comună, însă aceştia au fost săriţi de administraţia judeţeană de la alocări de bani.

Biserica Penticostală „Sfânta Treime” Bistriţa, un alt ajutor de nădejde a preşedintelui CJ BN în campaniile electorale, a primit 40.000 de lei. Suma va fi repartizată frăţeşte bisericilor acestui cult din Bistriţa, Beclean, Lunca Ilvei şi Dobric, pentru lucrări de construcţie a lăcaşelor de cult.

Biserica greco-catolică de Cluj-Gherla a solicitat administraţiei judeţene, conform adresei trimise, 70.000 de lei, bani necesari finalizării lăcaşului de cult din str. Gării din Bistriţa. De primit nu au primit niciun leu măcar. În 2012, greco-catolicii au primit de la CJ BN 10.000 lei, iar anul trecut 20.000 lei.

În schimb, Bisericii greco-catolice de Alba Iulia şi Făgăraş i s-au alocat 7.500 lei.

Cultul mozaic, aproape inexistent în municipiu şi judeţ, a primit şi acesta bani de la bugetul judeţului „pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere a Sinagogii”, pentru care ar fi avut nevoie de nu mai puţin de 80.000 lei, De primit au primit 15.000 de lei, mai ales că prin zona respectivă se învârte cu concerte şi şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Gavril Ţărmure.

radu moldovan 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.