De aproape patru luni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie aşteaptă de la Camera Deputaţilor o decizie în privinţa încuviinţării începerii urmăririi penale a deputatului Eugen Bejinariu. Fost secretar general al Guvernului Năstase este suspectat de DNA de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft 2, dosar disjuns din cel în care Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ştefan au fost condamnați la închisoare cu executare.Pe 22 noiembrie 2016, Ministerul Public solicita Camerei Deputaţilor să „formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Bejinariu Eugen, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Pe 28 noiembrie 2016, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil pe cererea DNA, însă votul în plen nu a mai avut loc, chiar dacă s-a încercat de două ori. Deputaţii se aflau în campanie electorală şi nu au putut asigura cvorumul necesar.

La momentul respectic, secretarul general al PSD i-a cerut lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, pentru a putea fi urmărit penal, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar fostul oficial al Guvernului Năstase a fost ales din nou deputat, pe listele PSD. În noua legislatură, Liviu Dragnea a anunţat de două ori că deputaţii vor da curs solicitării DNA, fără ca declaraţiile să se transforme în fapte.

La DNA se aşteaptă în continuare un răspuns de la Camera Deputaţilor în acest caz. „Nu s-a primit nimic de la Parlament. Întrebaţi-i pe ei”, a fost răspunsul biroului de presă al DNA la solicitarea stiripesurse.ro cu privire la soarta dosarului în care este vizat Eugen Bejinariu.

Practic, chestiunea s-ar putea rezolva foarte rapid, prin introducerea solicitării DNA în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi, de acolo, mai departe, în plenul Camerei, pentru votul final cu bile. O procedură care nu presupune nici un efort logistic suplimentar, nici un timp îndelungat de dezbatere. Şi totuşi, nimeni nu ştie de ce solicitarea DNA este tergiversată şi nici momentul în care procedura va fi dusă la bun sfârşit.

Niciunul dintre liderii politici contactaţi de stiripesurse.ro nu a putut să explice de ce nu se dă un vot final pe solicitarea DNA. Astfel, după discuţii cu Carmen-Ileana Mihălcescu (PSD), vicepreşedintele al Camerei Deputaţilor, Cătălin Predoiu (PNL), vicepreşedintele al Camerei Deputaţilor, Denes Seres (UDMR), chestor al Camerei Deputaţilor, şi Marcel Ciolacu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, răspunsul unanim a fost un simplu „Nu ştiu”. Eugen Bejinariu nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia creată în acest caz.

Între timp, Legea nr. 115 din 1999 şi Regulamentul Camerei Deputaţilor sunt, teoretic, clare în prevederi:

(1) Dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaţilor sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă (…).

(2) Raportul prevăzut la alin. (1) se înscrie cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz.

***

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.