Aproape 400 de milioane de lei vechi s-au dus pe gardurile din Bistriţa. Este vorba de acele panouri de gard care au răsărit în oraşul nostru, în dreptul fostelor treceri de pietoni, care fie au fost desfiinţate, fie au fost mutate ceva mai încolo.
Primăria Bistriţa s-a luat după moda din Occident şi a pus gard după gard, care să asigure protecţia pietonilor, asta în timp ce marcajul pietonal real nu există! Anul acesta, în zonele unde au fost instalate gardurile cu pricina au avut loc mai multe accidente cu pietoni răniţi grav sau chiar decedaţi.

La Bistriţa au apărut, de la o lună la alta, garduri negre din fier, instalate în dreptul fostelor treceri de pietoni care au fost desfiinţate sau mutate circa 10 metri mai la stânga, sau mai la dreapta. Bulevardul Republicii, Poşta Veche, Gării, Dornei sau Grigore Bălan sunt doar câteva din străzile care au fost împopoţonate cu aceste garduri care vor avea în curând şi ghivece de flori.
Primăria Bistriţa a plătit unei firme din municipiu, desemnată prin licitaţie, peste 360 de milioane de vechi pentru realizarea a 150 de panouri de gard care au fost deja instalate. Conducerea municipalităţii susţine că ideea este implementată în ţările din Occident, şi nu are cunoştinţă dacă ea se poartă şi în oraşele din România. Gardurile cu pricina au aşa zisul rol de a proteja cetăţenii care erau obişnuiţi să traverseze pe acolo unde, ani la rândul, au fost treceri de pietoni. Vechile treceri din Bistriţa nu au fost şterse ci semnalate de garduri, iar actualele treceri de pietoni nu sunt marcate la ora actuală, astfel că pietonii circulă în voie pe unde îi taie capul. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa –Năsăud (IPJ B-N), în decursul acestui an, în zonele unde s-au pus gardurile de sute de milioane de lei, au avut loc o serie de accidente în care au fost implicaţi pietoni răniţi grav sau decedaţi.

Gardurile din oraş, protecţie pentru pietoni ?

Viceprimarul Bistriţei, George Avram, spune că, până acum, au fost montate150 de panouri de gard, în special în zonele aglomerate, panouri care au rolul de protecţie a pietonilor. „Aceste garduri, în primul rând, au rolul de a proteja pietonii, să nu se asigure în traversarea drumului prin locurile nepermise. Noi avem acum 150 de panouri de gard de acest fel, amplasate pe mai multe străzi din municipiul Bistriţa. Am început cu zonele mai aglomerate, cu zonele de la şcoli, pentru a proteja elevii. Panouri de gard înseamnă că la o intersecţie, un gard care este făcut acolo, este format din mai multe panouri”, explică Avram.
Străzile care „beneficiază” deja de aceste garduri sunt strada Gării cu Odobescu, strada Andrei Mureşanu, în zona Lamă, strada Dornei cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, strada Grigore Bălan la intersecţie cu Ştefan cel Mare, Bulevardul Republicii. „Noi am gândit aceste garduri în zonele unde am desfiinţat anumite treceri de pietoni, s-au le-am mutat vreo 10 metri mai la stânga, sau 10 metri mai la dreapta, iar oamenii erau obişnuiţi să treacă pe acolo. (…) Momentan nu mai avem în vedere amplasarea de panouri de gard, dar dacă vom constata undeva că se mai impun, este la latitudinea noastră să o facem. Nu am desfiinţat aşa de multe treceri de pietoni. De exemplu, la Poşta Veche, fiind sensul giratoriu, am pus gard unde era vechea trecere de pietoni pe care am mutat-o puţin mai încolo, astfel încât cetăţeanul să nu fie încurajat să treacă prin intersecţie, obişnuit fiind de ani de zile. Deci, în zonele unde am pus garduri nu au fost accidente cu pietoni”, a asigurat viceprimarul Bistriţei, George Avram.
Potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliţie al Judeţeului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), anul acesta au avut loc în municipiul Bistriţa, patru accidente datorate traversării neregulementare de către pietoni, două dintre ele fiind grave. De asemenea, pentru neacordare de prioritate de către şoferi au fost înregistrate opt accidente din care două grave, cu trei răniţi şi un mort. „Ca un top al zonelor în care au avut loc în municipiu, aceste accidente cu pietoni ar fi: Strada Gării, Bulevardul Republicii şi la Unirea, în zona locuinţelor ANL”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa –Năsăud, agent principal de poliţie Claudia Creţa.  

„Poate mâine vedem o linie de cale ferată prin mijlocul oraşului!”

Unii cetăţeni din municipiu consideră că utilitatea gardurilor din Bistriţa nu se justifică, cu atât mai mult cât oamenii nu prea ţin cont de ele şi traversează tot pe unde vor. „Nu înţeleg utilitatea acestor garduri făcute parcă pentru nişte animale care nu ştiu pe unde să treacă strada! Ar fi fost mult mai eficient, atât pentru cetăţeni cât şi pentru bugetul public, să se marcheze frumos liniile la trecerile de pietoni, care au dispărut aproape complet! Mie mi se pare că Primăria Bistriţa şi-a făcut un obicei din a cheltui banii noştri în scopuri mai degrabă estetice decât practice. E ca şi cum ai face chetă de la un grup de oameni ca să-i cumperi copilului tău desculţ o brăţară de argint de la amicul din colţul străzii. Cetăţenii oricum trec pe unde vor! Am văzut chiar eu oameni care traversează pe lângă grilaje pe vechile treceri de pietoni. Poate mâine vom vedea şi o linie de cale ferată prin mijlocul oraşului…”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Anton C. din municipiu.
Alţi bistriţeni sunt de părere că gardurile cu pricina instalate de primărie în dreptul fostelor treceri de pietoni, îşi au rostul doar în apropierea şcolilor, acolo unde elevii se aventurează în fugă, fără a fi atenţi la maşini. În rest, gardurile par a nu fi din decor, neavând nici un sens logic. „Din punct de vedere al cetăţeanului, bănuiesc că sunt utile aici în zona aceasta (n. r – Bulevardul Republicii lângă Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”), mă refer la copiii care circulă pe aici în fiecare zi la şcoală. Dar am văzut că sunt garduri în mai multe zone ale oraşului, parcă-s tot mai multe. Unele încurcă, altele ajută! Totuşi, nu cred că este o metodă bună să pună aceste garduri ca să ascundă fostele treceri de pietoni, când trecerile bune nici măcar nu sunt marcate. Dacă continuă tot aşa, în scurt timp o să vedem o Bistriţă îngrădită. (…). Gardurile de la Poşta Veche cu siguranţă nu sunt bune, acolo nu au nici un sens, zic eu”, spune M.I din Bistriţa.
„Părerea mea este că aici, la Liviu Rebreanu, chiar era bun gardul acesta. Pentru că ies elevii şi fug de colo, colo şi nu se uită, şi trecerea au mutat-o, şi atunci e foarte dificil. Dar la Poşta Veche şi în alte zone nu trebuia. Acolo au exagerat şi au stricat şi aspectul oraşului. Dacă continuă să pună peste tot garduri din acestea, o să fie un dezastru. Pentru aşa ceva ( n. r – garduri) au bani! Dar să nu cumva să mergi în parcul mare să te plimbi, că te-ai nenorocit. În loc să facă parcul, să facă alte treburi, fac garduri, că doar astea costă!”, ne-a declarat doamna Oana din Bistriţa.

Asproiect S.R.L a încasat peste 36.000 de lei pentru garduri

Potrivit viceprimarului George Avram, metalul folosit pentru garduri ar fi metal din cornier şi din platbandă. Firma desemnată anul trecut prin licitaţie, care s-a ocupat de realizarea gardurilor este Asproiect S.R. L din Bistriţa. Societatea încasat pentru cele 150 de panouri de gard, suma de 36.444 de lei, respectiv 364.440.000 de lei vechi. Montajul gardurilor s-a făcut de către angajaţii din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Primăriei Bistriţa. Asproiect S.R.L este firmă înfiinţată în anul 1991, cu sediul în Bistriţa, având ca obiect de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice. De asemenea, firma mai execută şi utilaje pentru reciclat mase plastice, şi injectări mase plastice.
Conducerea Primăriei Bistriţa nu vede nicio problemă în folosirea acestor bani pentru garduri, deoarece ele ar avea scopul protejării cetăţeanului: „Banii i-am folosit în scopul protejării pietonilor. Oricâţi bani ai cheltui în scopul protejării cetăţeanului, nu sunt prea mulţi.
Deci, viaţa este cea mai importantă şi când vrei să protejezi viaţa, mie nu mi se pare ceva anormal”, se declară convins viceprimarul Bistriţei, George Avram.

Ghivece de flori, pentru estetica grilajelor

Ca să înveselească puţin aspectul gardurilor ce invadează Bistriţa, municipalitatea a venit şi cu ideea de a amplasa pe ele ghivece de flori. Startul a fost dat la Poşta Veche, urmând ca şi celelalte panouri de gard din oraş să fie împodobite cu flori, într-un timp scurt. Ghivecele sunt de anul trecut, iar florile se cresc în sera care aparţine Primăriei Bistriţa. „Vrem ca aceste garduri să şi arate bine, aşa că le împodobim cu flori ca să fie şi ceva estetic, frumos şi plăcut ochilor, atunci când trecem prin zonă. Pe fiecare panou de gard va veni amplasat un ghiveci în formă longitudinală, cum este deja la Poşta Veche. Dorim să punem acele jardine de flori pe toate 150 de panouri de gard din Bistriţa, inclusiv pe Bulevardul Republicii, lângă şcoală. Ghivecele au un suport, sunt fixate bine acolo, că altfel le-ar sufla vântul jos. Ghivecele le avem de anul trecut, iar florile sunt produse de noi în sera care aparţine municipiului Bistriţa. Urmează ca pe lângă aceste flori de pe garduri să punem şi florile pe stâlp. Vrem să împodobim tot oraşul cu verdeaţă şi cu flori”, spune viceprimarul Avram.

Trecerile de pietoni din Bistriţa îşi aşteaptă vopseaua!

La ora actuală, marea majoritate a trecerilor de pietoni din Bistriţa sunt nemarcate şi parcă nici nu există, creând un real pericol pentru pietoni. Municipaliatea asigură că marcarea trecerilor va începe curând, însă numai după selectarea firmei care va asigura o vopsea de calitate, acţiune care va mai dura ceva timp. „Acum am avut licitaţii pentru vopseaua de marcaj şi va începe din nou marcatul trecerilor. Trecerile de pietoni le-am mai marcat şi noi, le marcăm în continuare… Se va lua măsura ca vopseaua să ţină mai mult, să fie de calitate, să se vadă trecerea ”, suţine viceprimarul George Avram.
Începând de anul trecut, marcarea trecerilor de pietoni din Bistriţa se face cu utilajul municipalităţii iar licitaţia se organizează doar pentru selectarea vopselei.  Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, o primă licitaţie pentru vopsea a fost organizată, fără succes însă deoarece, nicio firmă nu s-a arătat interesată, fapt pentru care se va stabili o nouă licitaţie.

George Avram: „Pietonul poate trece şi prin locuri nepermise!”

Doamna Felicia S. din Bistriţa este unul dintre mulţii cetăţeni ai oraşului care nu ştiu încă exact „cu ce se mănâncă” gardurile montate de municipalitate. „Păi, eu de unde să ştiu la ce folosesc gardurile astea ? Am crezut iniţial că este pentru noi care suntem mai învârstă, ca să ne rezemăm de ele când trecem prin zonă. Chiar ieri am trecut prin dreptul unui gard din acesta pentru că trecerea de pietoni veche mai există pe acolo şi lângă ea nu se vede nimic, nu se vede trecerea bună. Trebuia să le şteargă pe acelea vechi ( n. r- treceri de pietoni) cu totul, nu să pună garduri, şi să le marcheze pe cele care zic ei că sunt bune. Eu nu ştiu cine a venit cu ideea asta şi cu ce a gândit…”, ne-a spus doamna Felicia.
Viceprimarul Avram recunoaşte că va mai trece ceva timp până lumea se va obişnui cu gardurile respective, şi „atenţionează” că totuşi, strada poate fi trecută şi prin locuri nepermise, deci, în situaţia de faţă, pe locul fostelor treceri de pietoni. „Până se obişnuieşte lumea cu gardurile mai trece şi aşa! Iar strada nu poate fi trecută numai prin locurile permise. Nu ştiaţi? Când pietonul ştie să se asigure, poate să treacă şi prin locurile nepermise de trecere a drumului. Deci Legea Circulaţiei spune chestiunea respectivă că strada poate fi traversată, cu asigurarea cetăţeanului care traversează strada, şi aici se referă la acele zone unde nu există treceri de pietoni”, ne – a învăţat viceprimarul Avram.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţeului Bistriţa – Năsăud, agent principal, Claudia Creţu spune însă altceva: „Nu există aşa ceva. Legea Circulaţiei Rutiere prevede într-adevăr traversarea prin loc nepermis dar numai în mediul rural. La oraşe, în mediul urban, traversarea străzilor de către pietoni se face numai prin locuri permise, altfel sunt sancţionaţi”. Potrivit O.U.G 195 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată,cap V, art. 72, aliniatul 3, „traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”.

Bistriţa are garduri de milioane, după moda din Occident!

Întrebat de unde este luat modelul gardurilor de la Bistriţa, viceprimarul George Avram ne-a explicat că acestea se poartă prin străinătate, deşi la noi nu se ştie dacă există. „Gardurile de protecţie pentru pietoni se folosesc şi în ţările occidentale! Eu am văzut în Germania, în Belgia, am fost în Olanda… şi sunt pe distanţă mult mai lungă. În Occident există asemenea garduri, în oraşele din România nu ştiu, pentru că am umblat mai puţin prin România şi mai mult prin străinătate”, ne-a explicat viceprimarul Avram.

Iulia Stupinean

2 COMENTARII

  1. mda, daca nu puneau gardurile alea nu era bine, daca le-au pus iar nu e bine, voi, astia de la gazeta va plictisiti rau, domnisoara iulia stupinean, faceti munca de teren dupa subiecte, ca sunt destule de abordat in orasul asta, oricum mie scarba, numar de numar aveti ceva treaba, ori cu municipalitatea ori cu cretu!sa auzim de bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.