Prof. Florin I. Bojor nu este de acord cu skatepark-ul de la Turnul Dogarilor și propune gardă medievală asemenea cetății Alba Iulia, în zona respectivă.

„Bistriţa a fost pusă pe harta lumii de către un irlandez – Bram Stoker – care nu a fost niciodată aici. De mitul „Dracula” nu este om în occident care să nu fi auzit, însă bistriţenii nu ştiu să scoată niciun ban din această poveste de milioane…
Primăria Bistriţa deschide centru după centru de informare turistică, Consiliul Judeţean BN realizează strategie după strategie, în societate se vorbeşte în sus şi-n jos despre venirea turiştilor la Bistriţa. Şi totuşi ce să vadă, ce să facă?
Mai nou, după investiţia de milioane de euro în reabilitarea unor pasaje din centrul vechi (axe turistice), Primăria Bistriţa şi partidele politice pregătesc betonierele să astupe posibila mare atracţie a oraşului: Turnul Dogarilor.
Se pare că activiştii comunişti au fost mult mai inteligenţi în a atrage turişti la Bistriţa şi au făcut după romanul un hotel la Piatra Fântânele (Hotel Dracula) şi un hotel în oraş (Coroana de Aur), însă politicienii din partidele politice nu realizează acest potenţial imens pe care îl are Bistriţa.
Atunci comuniştii au respectat moştenirea istorică şi pe terenul alăturat Turnului Dogarilor nu au ridicat niciun bloc, cum au ridicat afaceriştii partidelor politice pe orice palmă de pământ din oraş făcând multe zone irespirabile.
Acum, în tot oraşul numai palma de pământ a Turnului Dogarilor pare a fi neocupată de betonierele afaceriştilor politici. Şi atunci, soluţia de milioane: facem skatepark! Lovim doi iepuri deodată: închidem gura unor tineri şi ne umplem betonierele de bani.
Dar cu turismul ce facem? Îl betonăm şi pe el?
Oare nu ar fi mai bine să transformăm Turnul Dogarilor dintr-un morman de pietre într-o piatră vie a oraşului nostru?
Cum ar fi să învăţăm din exemplul cetăţii Alba Iulia, unde zilnic un grup de oameni îmbrăcaţi ca în secolul al XVIII-lea fac schimbul de gardă sub privirea a zeci şi sute de turişti?
Cum ar fi ca Bistriţa să aibă propria gardă medievală şi zilnic să facă acest schimb de gardă într-un marş de la Biserica Evanghelică la Turnul Dogarilor?
Cum ar fi să învăţăm din exemplul oraşului roman Italica de lângă Sevilla, locul de naştere al împăratului Traian, unde elevii sunt îmbrăcaţi în haine romane ca să li se explice istoria locului?
Cum ar fi ca elevii din Bistriţa să fie îmbrăcaţi în haine medievale în cadrul unor evenimente menite să-i facă să cunoască istoria oraşului pentru a-l iubi?
Cum ar fi să legăm Turnul Dogarilor şi activităţile turistice ce se pot face aici de mitul Dracula?
Toate acestea doar ni le putem imagina, căci gândul partidelor politice este la betoniere…”, precizează Prof. Florin I. Bojor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.