Toate calculatoarele, dar absolut toate calculatoarele din Primăria Cluj-Napoca au fost achiziționate de la firma Net Brinel. Societatea este deținută de Marcel Borodi, un apropiat al banului public și în special al Primăriei Cluj-Napoca. Cele 400 de calculatore au fost achiziționate cu 1 milion de lei, de unde reiese un preț mediu de aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare unitate. Cam costisitor, având în vedere că 350 dintre acele unități de calcul au licențe Windows XP, sistem de operare care nu mai este actualizat de Microsoft. Cu toate că municipiul Cluj-Napoca și firma Net Brinel sunt asociați în cadrul asociației Cluj It, oficialii subordonați lui Emil Boc nu au nicio problemă să direcționeze fondurile către proprii parteneri.

 

Primăria Cluj-Napoca s-a asociat în cadrul Cluj It în 2012 împreună cu membrul fondator Net Brinel. Societatea, deținută de Marcel Borodi, este furnizorul favorit al lui Emil Boc și a acoliților săi pentru contractele publice. În afară de calculatoarele primăriei, care toate au fost achiziționate de la aceeași firmă, Net Brinel a câștigat și un contract foarte avantajos pentru un site de 7 milioane de lei.

 

Ce spune Primăria Cluj-Napoca

“Prin prezenta, în răspuns la solicitarea dvs. nr.126768 vă transmitem informaţiile solicitate referitoare la calculatoarele achiziționate de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi regiile subordonate.

Primăria Cluj-Napoca are un număr de 400 calculatoare, achiziționate în perioada 2007-2013: 2007- 200 bucăți valoarea totală 475.912 lei furnizor NET BRINEL S.A. licitaţie publică; 2008- 150 bucăți valoarea totala 356.934 lei furnizor NET BRINEL S.A. licitaţie publică; 2013 – 50 buc valoarea totală 165.478 furnizor NET BRINEL S.A. cerere de oferte. Valorile exprimate includ TVA. 2 stații grafice achiziționate prin Cerere de oferte – Câștigător SC UNION CO SRL. Preţurile de achiziţie – 22.978,02 lei fără TVA respectiv 23.385,86 lei fără TVA. În ceea ce privește licențele există 350 de licențe XP și 50 licențe WINDOWS 8 achiziţionate împreună cu sistemul de calcul”, arată oficialii de la Primăria Cluj-Napoca într-un răspuns acordat la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj.

 

Contractele lui Borodi

Bistriţeanul Marcel Borodi a primit doar în prima jumătate a lui 2013 licitaţii în valoare de 2.219.281 lei de la statul român. La unele licitaţii societatea sa, Brinel, a participat singură, iar la altele poate fi bănuită de conflict de interese. Borodi este membru al marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai, partener al acestei universităţi, şi, pe deasupra, primeşte contracte de achiziţie publică de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Culmea este că Borodi a primit şi contracte de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, el fiind coleg cu rectorul Alexandru Irimie în cadrul Rotary Parc.

 

Cine este Borodi?

Rotarianul Marcel Borodi este coleg cu o serie de oameni de vază în clubul Parc al Rotary. O parte dintre aceştia au funcţii publice şi îl recompensează cu favoruri pe colegul lor. Dacă Mircea Hrudei, membru în cadrul clubului Rotary Cetăţuie, îi protejează şi le oferă bani publici colegilor săi, cum ar fi achiziţionarea sediului pentru DIICOT de la Gheorghe Terheş, acelaşi lucru se întâmplă şi în cadrul Rotary Parc. Singura diferenţă este că atunci când Hrudei a condus ancheta cu Gânscă şi Silaghi, colegii săi de la Rotary Parc le-au luat apărarea. Astfel, printre membrii de vază ai clubului din Parc sunt:  Gicu Gânscă, patronul ACI, Radu Şter, fostul patron al UPC, Vasile Leordean, un alt coleg cu Borodi în Marele Senat al UBB, Octavian Buzoianu, patronul Opera Plaza, Eugen Bâlc, Dorel Goia, Sorin Dan, patronul City Plaza, Robert Rekkers, fostul director al Băncii Transilvania, Marius Bojiţă, fostul rector al UMF, Liviu Zăpârţan, Dan Danci, Viorica Cristea, Alexandru Irimie, rectorul UMF, Mircea Todea şi Nicolae Hâncu.

 

Unul dintre contractele primite de Borodi de la colegul său de la Rotary Alexandru Irimie via UMF este pentru achiziţionarea de tehnică de calcul în valoare de 5.570 de lei. Un alt contract a fost de asemenea pentru achiziţionarea a tehnicii de calcul în valoare de 1.750 de lei. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a oferit două contracte societăţii Brinel în acest an: unul de 402.902 lei pentru abonament utilizare software Microsoft şi unul de 3.794 de lei pentru un computer portabil. La licitaţia pentru abonamentele la software-ul Microsoft cei de la Brinel au fost singurii care s-au înscris la procedură. Ei au fost desemnaţi şi câştigători.

 

Contractul bănos de la PDL

Primăria Cluj-Napoca a derulat proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca”. Valoarea totală a proiectului a fost de 6.896.012,00 lei, din care asistența financiară nerambursabilă reprezintă 5.450.074,00 lei. Din valoarea asistenței financiare nerambursabile, 4.448.350,40 lei sunt din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), iar 1.001.723,60 lei sunt finanțare de la bugetul național. Co-finanțarea din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca a fost de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, arăta Răzvan Robu într-un articol anterior. Conform unei prezentări a primăriei clujene, obiectivul proiectului este creșterea eficienței serviciilor administrative electronice oferite de Primăria Cluj-Napoca către cetățenii Municipiului Cluj-Napoca. În dată de 29.05.2012 s-a finalizat etapa de testare a sistemului informatic şi etapa de instruire a administratorilor sistemului. Potrivit unui răspuns al municipalității clujene, proiectul este “finalizat și funcțional. Transformarea administrației pentru a utiliza la maximum noua tehnologie este in curs de desfășurare și in continuare se vor dezvolta noi servicii pe aceasta platforma care sa deservească mai bine cetățenii municipiului Cluj-Napoca”, arata un răspuns anterior al municipalității.

Însa, practic, municipalitatea a cheltuit banii respectivi pentru ca cerșetorii, câinii comunitari, mașinile abandonate si gunoaiele depozitate ilegal să poate fi reclamate pe site-ul portal.e-primariaclujnapoca.ro. Pe același site, care a costat aproape 8 milioane de lei, pot fi sesizate parcometrele nefuncționale, pot fi rezervate datele pentru oficierea căsătoriilor şi primăria își afișează diferite acțiuni. Interfața site-ului arată de parcă ar fi fost creată de un amator în IT. Cu toate acestea, societățile care au lucrat la acest proiect se număra printre cele mai bine cotate firme din domeniul IT si, de asemenea, se pot mândri cu unul dintre cele mai bune sisteme de relaționare PCR (pile-cunoștințe-relații). Licitația pentru proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca” a fost câștigat de consorțiul NET BRINEL (50.96 %), Software Development Consulting (36.49%) şi CP Consultant Services SRL (12.55 % ).

Pentru mulți poate părea ca acest consorțiu este o asociere împotriva naturii în care se scaldă domeniile politic și de afaceri din România: pe de o parte, firma Net Brinel, pe lângă competențele din domeniul IT pe care le posedă, este “preferata” de autoritățile PDL, pe de altă parte, mândrindu-se cu aceleași competențe profesionale, cei de la Omnilogic “joacă” mai mult pentru echipa PSD-iștilor, această societate bucurându-se chiar de protecția, printr-o serie de interpuși, a fostului premier Adrian Năstase și a omului de afaceri Alexandru Bittner. Mai mult, cea de-a treia societate din consorțiu, CP Consultant Services, este controlată, prin interpuși, de Petrescu Dan Gabriel, unul dintre foștii acționari ai SC Petroserv, societate “agățată” la brâul lui Liviu Luca, unul dintre locotenenții lui Sorin Ovidiu Vântu.

Marcel Borodi 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.