În curând, pe strada Ştefan cel Mare ar putea răsări un nou bloc. Acesta nu doar că „înghesuie” mai tare zona, ci are şi probleme cu unele condiţii pe care trebuie să le respecte. Deşi construcţia a primit undă verde de la Primărie, Instituţia Prefectului a contestat toate aprobările date de municipalitate.

 

O casă urmează să fie rasă de pe faţa pământului pe strada Ştefan cel Mare, pentru a face loc unui bloc. Casa este situată la doi paşi de un depozit de fructe şi legume, într-o zonă deja sufocată de blocuri, unde cu greu mai găseşti un loc de parcare.

Pregătirile noii construcţii par să se fi făcut în taină, locuitorii din zonă nefiind anunţaţi, iar panoul de informare fiind şi el inexistent. Informarea a fost „mimată” cu un anunţ în ziarul Răsunetul şi respectiv Mesagerul.

Constructorul a „rezolvat” însă tot ce trebuie la Primăria Bistriţa. În luna martie a acestui an, pe masa consilierilor locali s-a aflat un plan urbanistic de detaliu pentru noua construcţie. Documentaţia a fost votată cu ochii închişi de către consilieri, deşi s-a atras atenţia şi atunci asupra neregulilor. PUD-ul a fost votat de către 15 consilieri din 18 prezenţi.

Comisia pentru Dezvoltare urbană şi cea Tehnică de amenajare a teritoriului şi de urbanism au dat rapoarte favorabile. Culmea, comisia tehnică de amenajare a teritoriului în prima fază nu a aprobat acest proiect, 8 consilieri din 13 votând împotriva sa. La câteva zile distanţă, surpriză însă, consilierii se sucesc şi după ce ar fi intervenit primarul Ovidiu Creţu, hotărăsc să aprobe acest proiect.

Mai mult, investitorul Leon Iloaie, a obţinut fără probleme un certificat de urbanism şi autorizaţie din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Prima care a sesizat că ceva este dubios cu acest proiect a fost secretara Floare Gaftone, care nu a semnat documentaţiile aprobate de consilieri. Aceasta a şi precizat că proiectul prezintă grave abateri la regulamentele şi legile privind construcţiile. Juriştii Instituţiei Prefectului au reacţionat şi ei şi au cerut poziţia Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a identificat mai multe nereguli.

Instituţia Prefectului a întocmit o plângere şi le-a cerut consilierilor locali să revoce hotărârea din martie. Această plângere s-a aflat pe masa consilierilor în luna august şi a fost ignorată cu desăvârşire. Doar doi consilieri au votat pentru admiterea plângerii, unul s-a abţinut, iar 12 au votat împotriva sa.

Dacă nu s-a putut cu vorba bună, Instituţia Prefectului vrea să obţină anularea hotărârii în cauză în instanţă. Deocamdată nu a fost înregistrat un dosar la instanţa bistriţeană în acest sens.

 

Bloc cu 7 etaje, printre blocuri cu maxim 5

„Soluţia propusă prevede desfacerea construcţiilor existente şi realizarea a unei construcţii noi, cu regim de înălţime S+P+4E+2E, în total 7 niveluri supraterane şi unul subteran. Destinaţia clădirii propuse va fi de spaţiu comercial la parter şi locuire la etajele superioare”, se arată în documentaţia depusă de constructor.

Terenul, care include casa ce urmează a fi dărâmată, se întinde pe 530 de metri pătraţi. În total vor fi amenajate 26 de apartamente şi un spaţiu comercial. De asemenea, proiectul mai prevede 10 locuri de parcare la subsol şi amenajarea unui spaţiu verde. Înălţimea totală a clădirii ar ajunge la 21 de metri.

Inspectoratul de Construcţii, căruia Instituţia Prefectului i-a cerut o analiză, a identificat nenumărate nereguli: lipseşte avizul de oportunitate, documentaţia prezentată Consiliului Local nu precizează explicit ce se doreşte a se construi, nu sunt prezentate toate reglementările tehnice, au fost modificate retragerile laterale şi posterioare, în documentaţie nu este studiată relaţia cu drumul principal, iar imobilul nu prezintă retragerea obligatorie de doi metri de la nivelul ultimului etaj.

De asemenea, inspectorii în construcţii au mai constatat că lipsesc avizele de la ISU Bistriţa, studiile geo, avizul de circulaţie, avizul de gestionarea reţelelor de utilităţi, publicul nu a fost informat corespunzător.

Nici locurile de parcare pe care constructorul vrea să le amenajeze la subsol nu sunt suficiente, iar regimul de înălţime nu este nici el respectat, în zonă putându-se construi doar blocuri cu cel mult 6 etaje, având în vedere că cea mai înaltă clădire din zonă are 5 etaje.

Deşi blocurile din apropiere vor fi clar umbrite de noua construcţie, „studiul de însorire”, realizat evident de aceeaşi societate comercială care a făcut şi proiectul SC Arhitectura Nouă, spune că totul este okey şi că toată lumea are parte de soare, în toate anotimpurile anului. Chiar şi în comisia din primărie care a respins iniţial proiectul s-a vorbit despre neveridicitatea acestui studiu făcut pe genunchi.

casa-stefan-cel-mare

Vecinii au aflat după izbucnirea scandalului că acolo se face un bloc

Deşi pare greu de crezut, locatarii din blocurile alăturate au aflat că se va face un bloc în locul casei abia după ce scandalul a izbucnit şi a fost prezentat în presa locală.

Conform legii în domeniu, membrii comisiei tehnice de urbanism trebuiau să informeze vecinii şi proprietarii parcelelor alăturate. Investitorul trebuia, de asemenea, să amplaseze un panou informativ la faţa locului. Niciuna dintre aceste condiţii nu au fost îndeplinite.

Oamenii care locuiesc în blocul de lângă se arată scandalizaţi de „misterul” cu care se doreşte ridicarea acestei clădiri. Aceştia susţin că imediat după ce au aflat că se va face un bloc la doi metri de clădirea în care locuiesc s-au mobilizat şi au semnat o petiţie, pe care mai apoi au depus-o la Primăria Bistriţa, prin care cer respingerea acestui proiect.

Locatarii spun însă că până acum nu au fost băgaţi în seamă de oficialii de la Primăriei, fiind trataţi exact cum a fost tratată şi Instituţia Prefectului când a cerut anularea aprobărilor.

Argumentul primarului Ovidiu Creţu care îi susţine „fixarea” pe acest proiect este de necrezut. Dacă omul vrea să investească, cine e Primăria să-l împiedice? Poate se supără, îşi ia catrafusele şi investeşte în altă parte…

„Noi discutăm de un cetăţean care are o suprafaţă de teren şi vrea să-şi folosească terenul respectiv pentru ceea ce crede el de cuviinţă. În conformitate cu Constituţia României, are dreptul să-şi folosească proprietatea, sigur… respectând legislaţia din România. Dacă noi vrem să-mpiedicăm construcţia unui bloc pentru că avizul nu a avut 120 de centimetri, ăla de afişare, dăm în derizoriu”, a explicat primarul chiar în timpul şedinţei de Consiliu Local.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Si eu insist de 8-9 ani sa primesc AURORIZATIA platita pt. casa P+M construita absolut legal cu toate avizele pe terenul proprietate detinut , cumparat de la SASI in 1939. Motivul refuzului administratiei de a nu-mi acorda dreptul legal de eliberare a acestui act; (UN SMECHER DE VECIN CU UN SMECHER DE AVOCAT, IMI CER CADOU 100 mp DIN TERENUL MEU ( primaria a pus botul) la aceasta excrocherie. Da nu-i bai! Sunt erou al muncii pesediste ,scutit de taxa pe casa! AI- HA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.