Binecunoscuta criză economică anunţată cu câtva timp în urmă îşi face simţită prezenţa pe piaţa economică mondială, afectând astfel majoritatea ţărilor din lume. Printre victimele crizei se numără şi ţările europene, inclusiv România.

La nivel naţional, a fost afectată atât economia bancară, aceste unităţi fiind puse în ipostaza de a-şi înăspri condiţiile de creditare, cât şi ramurile industriale şi economice. Multe întreprinderi din România au declarat în ultimele zile că va urma un val de concedieri masive din cauza scăderii volumului de comenzi, învinovăţind astfel criza economică mondială.

Şi în Bistriţa, locuri de muncă mai puţine

Bistriţa a ajuns şi ea la rândul ei o “gazdă” a crizei economice mondiale, lucru reflectat de disponibilizările masive anunţate pentru acest an. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Alina Căpraru, care a declarat pentru presa locală, aproximativ 600 de personane vor râmâne fără locuri de muncă în judeţ. Potrivit reprezentantei AJOFM BN, aceste concedieri masive vor fi aplicate în domeniul construcţiilor, al exploatării zăcămintelor de piatră, al industriei alimentare şi totodată al prestărilor de servicii.

Giganţii bistriţeni reduc personalul

Conform celor spuse de purtătorul de cuvânt AJOFM Bistriţa – Năsăud, Alina Căpraru, compania Comelf Bistiţa, recunoscută pentru activitiatea din domeniul utilajelor de construcţii, va concedia pe parcursul acestui an mai mult de 100 de angajaţi. Decizia a survenit în urma scăderii contractelor cu partenerii din Europa, respectiv Italia. În prezent, există circa 1.100 de angajaţi în cadrul acestei companii. Responsabilul de resurse umane Comelf Bistriţa, Remus Titieni, a declarat agenţiilor de presă că întreprinderea e afectată de evenimentele de pe plan internaţional. “Circa 20% din producţia noastră era pentru o mare companie din Italia care se ocupă de construcţii. Noi livram acolo utilaje terasiere. De două luni, însă, lucrurile stagnează şi chiar nu mai avem comenzi. Trebuie să renunţăm la peste o sută de oameni. Lunar, vor pleca între 20 şi 25. Nu îi trimitem pe toţi, deodată, în şomaj. Vrem mai întâi să renunţăm la cei apropiaţi de pensie, să îi trimitem anticipat în pensie, apoi şi la alţii. Ne fundamentăm bugetul anului viitor doar pe o mie de angajaţi", a declarat Titieni.

Întreprinderii Comelf, care a făcut publică decizia şocantă de a renunţa la 11% din personalul angajat, se adaugă şi firma Mebis, cunoscută ca producătoare de structuri sudate şi aparatură pneumatică de automatizare. AJOFM Bistriţa – Năsăud a făcut cunoscută disponibilizarea a 25 de angajaţi în lunile octombrie şi noiembrie, din cauza lipsei de muncă. În plus, în data de 10 ianuarie a.c., Consiliul de Administraţie al societăţii comerciale IPROEB Bistriţa, care produce cabluri electrice, a dezvăluit trimiterea în şomaj tehnic a 280 de angajaţi. Decizia luată este motivată de lipsa comenzilor. În cadrul unui comunicat de presă afişat pe site-ul Iproeb, sub semnătura directorului firmei, Ioan Chiciudean, este menţionată şi totodată explicată aceasta decizie drastică ce îi afectează pe angajaţii companiei: “Datorită lipsei de comenzi pentru acoperirea capacităţii de producţie şi a forţei de muncă, în perioada lunii ianuarie, personalul societăţii îşi va desfăşura activitatea la cele şase fabrici de producţie şi la compartimentele funcţionale în funcţie de volumul de comenzi de care dispune, iar personalul fără acoperirea activităţii (direct productivi, indirect productivi şi TESA) va fi în şomaj tehnic, retribuit cu 75% din salariul tarifar lunar, conform Contractului Colectiv de Muncă.”

Criza, bat-o vina !

Ca urmare a efectelor crizei finaciare, vă amintim că în luna octombrie 2008, conducerile întreprinderilor din Bistriţa – Năsăud făceau demersuri pentru ameliorarea situaţiei care afecta tot mai mult industria locală. De exemplu, amintim de momentul de criză al societăţii Rombat din Bistriţa, care a fost nevoită să-şi oprească activitatea de producţie pentru trei zile, ca urmare a faptului că producţia de baterii scăzuse semnificativ de mult. Tot în acea perioadă se punea problema de funcţionalitate a uzinelor “Dacia”, puse sub semnul grelelor încercări economice care făceau ravagii. Tot atunci, compania RAAL simţea efectele crizei, deoarece comenzile pentru export au fost reduse cu 80%.
Şeful DMPS BN, Valeria Tămăşoi Moisil a precizat în acea perioadă faptul că în cadrul societăţii ARIO, muncitorii angajaţi au primit doar 75% din salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

Criza nu s-a lăsat aşteptată în ţară

Nu doar giganţii bistriţeni au fost afectaţi de criza economică mondială, ci şi alte companii din restul ţării. La fel ca şi în Bistriţa, un număr reprezentativ de angajaţi din ţară la diverse firme sunt puşi în ipostaza de a-şi căuta alte locuri de muncă – de exemplu, uzina Dacia din Galaţi care s-a văzut pusă în situaţia de a-şi reduce producţia. Prin urmare, acest lucru a dus la concedierea unor angajaţi ai firmelor colaboratoare. Amintim că reprezentanţii uzinelor Dacia au fost nevoiţi să-şi oprească producţia de două ori în 2008 din cauza scăderii pieţei interne şi totodată a pieţelor de export.

Scăderea comenzilor a influenţat şi societatea Leoni din Mioveni, considerată a fi printre principalii furnizori de componente ai Uzinelor Dacia. Firma mai sus menţionată va trebui să apeleze la disponibilizarea a circa 10% dintre angajaţi.
În Baia Mare, combinatul Cuprom şi-a interupt la rândul său activitatea în luna noiembrie a anului trecut, când până la acea oră se vehicula prin presa locală că 178 de angajaţi ai societăţii urmau să fie trimişi în şomaj tehnic. Cauza principală a fost reprezentată de fluctuaţiile existente pe piaţa internaţională a cuprului. Potrivit declaraţiilor făcute presei de către conducerea societăţii, cei 178 de angajaţi care vor fi trimişi în şomaj tehnic vor fi rechemaţi la muncă în momentul în care lucrurile vor reveni la normal. Perioada revenirii angajaţilor în procesul muncii, a fost estimată de conducerea firmei ca fiind anul 2009.

Neputincioşi în faţa crizei mondiale

Criza mondială continuă să facă victime pe z ice trece. Astfel, tot mai multe ramuri industriale sunt afectate, dar, mai important, oamenii se văd puşi în situaţia de a rămâne fără locuri de muncă, de a nu avea posibilitatea de a se reangaja şi totodată de a face faţă unui an care se anunţă a fi greu pentru toată lumea. Să nu uităm celelalte aspecte ale crizei care vor duce la creşterea inflaţiei, la mărirea preţurilor, la imposibilitatea de a achiziţiona o locuinţă (deşi nu a fost uşor nici până în prezent), etc.

Prin urmare, românii, şi nu numai, trebuie să strângă din dinţi pentru a putea trece de acest “val al furtunii.

Crina Ivancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.