Întreținerea serviciilor de IT folosite de Autoritatea Electorală Permanentă este asigurată de firma clujeană Net Brinel, companie controlată de Marcel Borodi, un apropiat de-al primarului și fostului premier Emil Boc. De altfel, compania clujeană Brinel este ”abonată” la contractele municipalității clujene. Pentru contractul EXTINDEREA ȘI MENTENANȚA SISTEMULUI INFORMATIC AL REGISTRULUI ELECTORAL, Net Brinel a fost singurul ofertant și a câștigat licitația pentru suma de 6.461.210 euro, adică aproape 30 de milioane de lei. Autoritatea este condusă de Ana Maria Pătru, fost membru PD și absolvent al Colegiului Național de Apărare.

 

În toamna anului trecut, autoritatea electorală Permanentă a atribuit contractul ”EXTINDEREA ȘI MENTENANȚA SISTEMULUI INFORMATIC AL REGISTRULUI ELECTORAL” firmei clujene Net Brinel, companie din domeniul IT controlată de Marcel Borodi. Autoritatea estimase contractul la suma de 6.676.060, iar compania clujeană l-a câștigat cu o ofertă de 6.461.210 de euro, fără TVA (28.632.206 de lei), în condițiile în care Net Brinel a fost singurul ofertant.

Însă, Autoritatea Electorală Permanentă a mai atribuit, la sfârșitul lunii martie 2016 un alt contract, în valoare de aproape două milioane de euro, aceleiași companii. Atribuirea a avut loc în 31 martie și a fost făcută prin metoda negocierii directe, motivația autorității fiind ”situație de extremă urgență”. Pentru acest contract, Net Brinel va primi 7.986.670,8 de lei cu TVA inclus, iar înțelegerea din martie vizează achiziţia de servicii de programe software de aplicaţie ce se vor presta pentru realizarea sistemului de procedură şi sistemului software de prelucrare a datelor şi editarea de rapoarte necesare centralizării rezultatelor votării pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice din cursul acestui an.

Practic, firma clujeană va supraveghea și gestiona alegerile din acest an.

Contracte fără număr că este de unde

Legăturile dintre administrația municipalității clujene și Net Brinel sunt vechi. Primăria Cluj Napoca a încheiat un contract prin atribuire directă, care depășeste pragul de 30.000 de euro, cu firma Net Brinel, patronată de Marcel Borodi. Această societate este “abonată” la contractele primăriei clujene, firma lui Borodi primind, tot prin aceeaşi metodă, un contract de aproape 70.000 de lei (fără TVA), pentru instalarea de antiviruşi în calculatoarele primăriei lui Boc. De asemenea, municipalitatea a dat aproape 8 milioane de lei pentru ca cei câțiva clujeni care accesează o extensie a site-ului primariaclujnapoca.ro să poată depune cereri și să își facă programări pentru a se căsători. Printre beneficiarii banilor tot cei de la Net Brinel.

Licitaţia pentru proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca” a fost câştigat de consorţiul NET BRINEL (50.96 %), Software Development Consulting (36.49%) şi CP Consultant Services SRL (12.55 % ). “În cadrul proiectului s-au achiziţionat, servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire, management de proiect, informare şi publicitate, licenţe software de baze de date şi aplicaţii precum şi o soluţie hardware hight availability, de ultimă generaţie care include servere stand alone, cluster de servere, echipamente de stocare, echipamente de back up, comunicaţii, securitate, load balancer. Suma achitată către S.C Net Brinel S.A., în calitate de lider în asocierea cu Software Development&Consulting şi CP Consulting S.R.L. pentru proiectul Sistemul informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca a fost de 6.789.992 lei, TVA inclus,sumă provenită din fonduri externe nerambursabile”.

Brinel a câştigat de la Ministerul Justiţiei, condus pe atunci de Cătălin Predoiu, un contract de 4,1 milioane de lei. Firma lui Borodi se numără printre societăţile care au mare succes la licitaţiile publice, prin acestea furnizându-se servicii, calculatoare sau altă tehnică de calcul către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, diferite universităţi din România sau alte instituţii de stat. SC NET Brinel a finalizat un contract cu Universitatea Babes-Bolyai pentru realizarea unui portal de e-learning la care vor avea acces peste 40.000 de studenţi şi profesori. Compania lui Borodi colaborează cu HP, Microsoft, Cisco, IBM, Oracle, Intel, Citrix.

ana maria patru

Cum se implică firma clujeană în alegeri

Potrivit descrierii contractului, SC Net Brinel are următoarele atribuții în cadrul procesului electoral

Obiectivul general al proiectului este asigurarea mentenanței și suportului tehnic pentru sistemul existent, dezvoltarea și extinderea sistemului cu noi funcționalități/module. Pentru atingerea obiectivului general se impune urmărirea îndeplinirii următoarelor obiective specifice

  • 1.Extinderea sistemului informatic prin dezvoltarea și implementarea de noi funcționalități: Extinderea SIRE în Diaspora; Modul flux de vot pentru urna mobilă; Modul încărcare și gestionare formulare; Preluarea datelor de localizare ale utilizatorilor din surse multiple în vederea validării încrucișate a corectitudinii datelor (MAI, ANAF, MADR, MMFPSPV); Realizarea de rapoarte dinamice în cadrul modulului BI; Modul administrare secții; Extinderea modulului de administrare cu noi funcționalități; Modul de generare machete de formulare (liste suplimentare, procese verbale); Gestionarea/alegerea oficialilor electorali (președinți și vicepreședinți de secții),posibilitatea de a verifica la nivel central dosarul aplicanților; Modul de verificare automată a listelor de susținători în format electronic (verificare/validare CNP, dubluri, etc); Dezvoltarea componenței pentru facilitarea comunicării cetățenilor cu primarul; Acces pe bază de certificat digital calificat; Cererea de vot la reședință; Aplicație pentru dispozitive mobile integrată cu funcționalitatea de localizare secții,identificarea și crearea unui drum către secțiile de votare; Integrare cu sistemul ROCRIS; Modul offline; Integrare cu sistemul RENNS; Actualizare lecții electronice; Funcționalități la cerere
  • 2.Achiziție produse software și hardware
  • 3.Dezvoltarea de lecții electronice
  • 4.Componența GIS5.Servicii de instruire
  • 6.Servicii privind testarea de securitate a sistemului și evaluarea vulnerabilităților
  • 7.Servicii privind mentenanța și suportul tehnic pentru echipamente și licențe software
  • 8.Servicii de suport pentru sistemul informatic
  • 9.Servicii de asistentă tehnică și call center

Cine este șeful Autorității Electorale Permanente

Ana Maria Pătru a ajuns vicepreşedinte al AEP în martie 2007, fiind numită de Administraţia Prezidenţială. Anterior, ea a ocupat funcţia de director coordonator al Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Regională Sud. Pătru a intrat în PD în anul 2002, a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean şi preşedinte executiv al organizaţiei de femei. Ea este cunoscută ca fiind o apropiată a ministrului Elena Udrea, cu care s-a afişat de multe ori. Potrivit CV-ului postat pe site-ul AEP, Pătru a absolvit, la fel ca ministrul Elena Udrea, Colegiul Naţional de Apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.